
Bijgewerkt op 19 februari 2025
GAIA lanceert een nieuwe campagne tegen de bontindustrie met Bunny, een anonieme GAIA-activist. Via videoreportages onthullen we de verborgen wreedheid achter deze handel en klagen we LVMH aan. We eisen een volledig verbod op de verkoop van bont in België. Samen maken we een einde aan deze gruwel!
Bijgewerkt op oktober 2024
Dankzij de inspanningen van GAIA is ons land sinds 2023 volledig pelsdierkweekvrij. Zowel in Vlaanderen, Wallonië als het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is een verbod op pelsdierkwekerijen ingevoerd, waarmee een einde is gekomen aan deze dieronvriendelijke praktijk.
Als lid van de Fur Free Alliance blijft GAIA zich ook internationaal inzetten tegen het gebruik van dierenbont en werken we samen met partners wereldwijd om het dierenleed in de bontindustrie te beëindigen.
De productie van bont is elk jaar en overal ter wereld verantwoordelijk voor het lijden en de dood van tientallen miljoenen vossen, nertsen, chinchilla's, wasbeerhonden, bevers en vele andere pelsdiersoorten. Ze worden gekweekt in kooien en nadien vergast, anaal geëlektrocuteerd, verdronken, doodgeknuppeld of op nog andere wrede manieren gedood. Enkel en alleen om van hun pelzen bontjassen, kragen of andere accessoires te kunnen maken.
Het kweken van nertsen in België
In België werden enkel nertsen gekweekt voor bont. Elk jaar werden 160.000 nertsen gehouden, opgesloten in kleine draadgazen kooien van 30x80x30 cm (enkele schoendozen groot). Talloze dieren vertoonden abnormaal gedrag, zoals tekenen van neurose, als gevolg van hun opsluiting.
Hun onbehagen vertaalde zich in voortdurend herhaalde, doelloze bewegingen (tegen de kooimuren opspringen, staartbijten of bijten in de poten), agressief gedrag of zelfverminking. Bovendien zijn nertsen wilde dieren, waardoor ze al zeker niet aangepast zijn aan een leven in een extreem krappe kooi. Na 7 à 8 maanden werden de nertsen vergast.
Dankzij jarenlang campagne voeren door GAIA zijn pelsdierkwekerijen in ons land voorgoed verleden tijd. Wallonië (2015), het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (2017) en Vlaanderen (2018) voerden al eerder een verbod in op pelsdierkwekerijen. Sinds 2023 is België volledig pelsdierkweekvrij, een historische overwinning in de strijd tegen dierenleed.
Bont is ook schadelijk voor het milieu
In opdracht van GAIA en de organisaties Bont voor Dieren (Nederland) en Lega Anti Vivisezione (Italië) onderzocht het onafhankelijke onderzoeksbureau CE Delft in 2011 de impact van bontproductie op het milieu, van bij de kweek van de dieren tot aan het afgewerkte kledingstuk. Voor 17 van 18 parameters (zoals klimaatverandering, ozonvervuiling, vorming van fijn stof, grondverzuring, waterverbruik en landgebruik) heeft bont de grootste ecologische voetafdruk van alle andere onderzochte textielsoorten (katoen, acryl, linnen en polyester). Enkel voor katoen ligt het waterverbruik nog hoger dan voor bontproductie.
Het negatieve effect op het klimaat van 1 kilo nertsenbont ligt 5 keer hoger dan dat van de productie van wol. Ook de uitstoot van stikstofoxide en ammoniak afkomstig van de nertsenmest dragen bij tot de van verzuring van ons milieu en de vorming van fijn stof.
Een wettelijk verbod
In 2018 stemde Vlaanderen – waar de meeste bontproductie plaatsvond – voor een verbod op de oprichting van nieuwe fokkerijen en de uitbreiding van bestaande. In januari 2015 had Wallonië al de productie van bont op haar grondgebied verboden, gevolgd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in 2017. Sinds 1 december 2023 zijn er dan ook geen bontfokkerijen meer in België. Toch blijft de verkoop van bont in de drie regio’s toegestaan, en GAIA pleit voor een strikt verbod op de bontverkoop in het hele land.
Nederland, ooit de derde grootste producent ter wereld, heeft het fokken van dieren voor bont inmiddels ook volledig verboden sinds 2024.
Als ratten in de val
Jaarlijks worden wereldwijd miljoenen dieren gevangen en gedood voor hun pels. De bevers, lynxen, marters, coyotes, wolven, wasberen, otters en andere pelsdieren sterven een zeer pijnlijke dood. Wanhopig proberen de dieren zich los te rukken uit de val. Ze bijten hun tanden stuk of trekken zodanig hard dat een poot afscheurt en in de klem blijft zitten.
Maar het meeste bont is afkomstig van dieren die speciaal voor hun pels gekweekt werden. Wereldwijd worden meer dan 40 miljoen nertsen en 6 miljoen vossen in gevangenschap gekweekt, net zoals miljoenen andere dieren: chinchilla's, katten, honden, ...
Geëlektrocuteerde vossen
Geëlektrocuteerde vossen Gefokte blauw- en zilvervossen leven permanent in een kooitje van 70 cm hoog op een gazen bodem. Vossen zitten uit angst vaak platgedrukt tegen de bodem. Moederdieren of moeren doden zelfs hun jongen uit angst.
Na enkele maanden haalt de fokker de vossen uit hun kooi en worden ze anaal geëlektrocuteerd.
Bont in het buitenland
Een verbod op nertsenkwekerijen is al in meerdere Europese landen van kracht, zoals in het Verenigd Koninkrijk (sinds 2003), Oostenrijk (sinds 2005), Kroatië (vanaf 2017) en Bosnië (2018). Nederland was eerder de op één na grootste producent van nertsenvellen ter wereld. Tot 1 januari 2024 mochten nertsen nog gefokt worden op de bestaande nertsenfokkerijen, maar uitbreidingen of nieuwe fokkerijen waren verboden. Sindsdien zijn alle nertsenfokkerijen gesloten en is de productie van nertsenbont definitief verboden. De belangrijkste producenten van bont wereldwijd zijn China, Polen en Griekenland (enkel nertsen).
Doe de bonttest
Hoewel bijna iedereen gekant is tegen het kweken en doden van dieren voor de productie van bont, blijven mensen nochtans bont kopen zonder het te weten. Wees dan ook waakzaam als u een mantel koopt. Vaak wordt er bijvoorbeeld echt dierenbont verwerkt in de kraag of in de mouwen. Op die manier tracht de industrie op een discrete manier zijn bontvoorraad kwijt te raken. De consument gaat daarin mee, aangezien hij vaak niet op de hoogte is. Twijfelt u over de vraag of het nu om echt dan wel om nepbont gaat? Doe de test!
België is het eerste land in Europa dat het commercialiseren van zeehondenproducten verbiedt
2007
De EU verbiedt de import en het verhandelen van zeehondenproducten
2009
86% van de Belgen spreekt zich uit voor een wettelijk verbod op het kweken van dieren voor hun pels (IPSOS, 2012)
18 Belgische beroemdheden lenen hun gezicht voor een GAIA-affichecampagne tegen bont in de stations en in de metro
2011
GAIA krijgt de steun van Jean-Claude Van Damme en lanceert een campagne op reuzegrote affiches
2011
GAIA publiceert beelden die de lamentabele leefomstandigheden aanklagen van nertsen in een kwekerij
2011
De meeste politieke partijen spreken hun steun uit voor een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen in België
2013
Manifestatie tegen de komst van een pelsdierkwekerij voor 162.000 nertsen in Wervik brengt 2.000 mensen op de been
2013
Inditex, Massimo Dutti, Zara en Bershka bannen bont uit de rekken
10/02/2014
Wallonië verbiedt pelsdierkwekerijen voor de productie van bont op zijn grondgebied
Januari 2015
GAIA onderneemt juridische stappen om de oprichting of uitbreiding van kwekerijen te verhinderen
Het Brussels Gewest verbiedt pelsdierkwekerijen voor de productie van bont op zijn grondgebied
April 2017
JBC, LolaLiza en Esencialma vervoegen onze lijst 'Handelaars zonder bont'
2017
Vlaanderen verbiedt pelsdierkwekerijen voor de productie van bont (1 december 2023)
2018
Furla gaat bontvrij
2019
Chicco bevestigt engagement door zich aan te sluiten bij de lijst 'Handelaars zonder bont'
2019
De pelsdierhouderij in Vlaanderen wordt verboden
01/12/2023