Dierenbeschermingsorganisaties GAIA, Bont voor Dieren (Nederland) en het Italiaanse LAV hebben bontproducten en nepbontproducten milieukundig laten vergelijken door onderzoeksbureau CE Delft. Uit de resultaten blijkt dat echt bont minstens driemaal schadelijker is voor het milieu dan nepbont: voor een groot aantal milieueffecten blijkt dat echt bont zelfs meer dan 10 keer schadelijker is. Bont is dus zeker geen duurzaam product. Naast het enorme dierenleed dat schuilgaat achter de bontproductie zijn de milieueffecten een bijkomend overtuigend argument voor een verbod op de bontproductie.
In het onderzoek werden verschillende artikelen met elkaar vergeleken: een nepbontjas met een echte bontjas en een nepbontkraag met een echte bontkraag. Om discussie over de mogelijke aannames en randvoorwaarden voor te zijn werd door CE Delft het meest behoudende scenario voor bont en het meest vergaande scenario voor nepbont gekozen. Zelfs met deze uiterste scenario's waren de verschillen aanzienlijk met betrekking tot de impact op het milieu.
Nepbont milieuvriendelijker dan bont
Bontkraagjes hebben voor alle 18 onderzochte milieueffecten een slechter resultaat dan nepbontkraagjes, vaak dus wel tot meer dan 10 keer slechter. Door de bontindustrie wordt vaak gesteld dat bontjassen veel langer meegaan dan nepbontjassen: een aanname van de bontindustrie is dat ze 5 keer langer meegaan en daarom de bontjas duurzamer is dan de nepbontjas. Als alle milieueffect worden gewogen naar schade tot één milieuscore, dan blijkt deze stelling niet houdbaar: zelfs met het meest vergaande scenario voor nepbont komen de vijf nepbontjassen beter uit de bus.
Alle argumenten op tafel
In ons land kwam vorige week eindelijk het debat op gang in het Parlement over een verbod op pelsdierhouderijen. Er liggen daartoe verschillende wetsvoorstellen klaar van sp.a (mee ondertekend door PS en MR), cdH, groen en Ecolo. Afgelopen woensdag vonden de eerste reeks hoorzittingen plaats in de Commissie Volksgezondheid van de Kamer. GAIA-directeur Ann De Greef: "Alle argumenten voor een verbod op het kweken van dieren voor hun pels liggen nu op tafel. Naast het ethische aspect dat men anno 2013 geen dieren houdt en doodt enkel en alleen voor hun vacht zijn de resultaten van dit rapport een bijkomend argument om in België over te gaan tot een verbod en zo het voorbeeld van vele andere landen waar pelsdierkwekerijen reeds verboden zijn te volgen."
Kies voor nepbont
Eerder al lieten GAIA, LAV en Bont voor Dieren onderzoeken wat het verschil in milieu-impact is tussen bont en andere vormen van textiel. Uit de resultaten voor klimaatimpact bleek dat 1 kg bont vijf maal schadelijker is voor het klimaat dan 1 kg wol en meer dan 20 keer schadelijker dan 1 kg polyester. Met het vandaag gepresenteerde nieuwe onderzoek: "Natural Mink Fur and Faux Fur Products, an environmental comparison", hebben GAIA, Bont voor Dieren en LAV aan kunnen tonen dat als men dan toch bont wil dragen, het beter is te kiezen voor de veel minder schadelijke nepvariant.