Als gevolg van meerdere acties van GAIA hebben veel restaurant- en supermarktketens in België zich ertoe verbonden om geen kippenvlees meer te verkopen, dat geproduceerd werd volgens de allerslechtste landbouw- en slachtpraktijken. Maar McDonald's sluit nog steeds de ogen voor het lijden van de kippen en weigert verbeteringen door te voeren!

MENU

DE LIJDENSWEG VAN DE KIPPEN

In conventionele kippenhouderijen worden tienduizenden kippen opgesloten in loodsen, zonder de mogelijkheid om naar buiten te gaan en zonder natuurlijk licht. Als resultaat van een doorgedreven genetische selectie groeien ze razendsnel en bereiken ze hun slachtgewicht in slechts 40 dagen. Als gevolg daarvan kunnen ze al snel hun eigen gewicht niet meer dragen, waardoor ze aan pijn in de poten en gewrichten, kreupelheid, verlamming, ademhalingsproblemen en hartproblemen lijden, die dodelijk kunnen zijn.

In deze houderijen kan de bezettingsgraad oplopen tot 22 kippen per vierkante meter, wat betekent dat elke kip over een leefruimte beschikt, die nog kleiner is dan een A4’tje. Omdat het strooisel tijdens de groeifase nooit wordt vervangen, worden de kippen gedwongen om tussen hun eigen uitwerpselen te leven. De ammoniak, die daardoor vrijkomt, veroorzaakt brandwonden aan hun poten, borst en longen.

EEN ERG WREDE SLACHTING

Bij aankomst in het slachthuis worden de nog levende kippen ondersteboven opgehangen aan metalen haken. Dit veroorzaakt veel extreem pijnlijke breuken en ontwrichtingen aan de poten en vleugels. Vervolgens worden ze met het hoofd ondergedompeld in een elektrisch waterbad. Er wordt dan verondersteld dat ze bewusteloos zijn, maar soms zijn de kippen niet genoeg verdoofd en worden ze bij volle bewustzijn de keel overgesneden.

MC DONALD’S HEEFT LAK AAN HET WELZIJN VAN DE KIPPEN

Dankzij de acties van GAIA hebben reeds vele bedrijven het Better Chicken Commitment ondertekend. Zo garanderen ze bijvoorbeeld het gebruik van langzamer groeiende kippenrassen, meer leefruimte voor de kippen en minder pijnlijke slachtmethodes.

Doordat McDonald’s weigert om het Better Chicken Commitment te ondertekenen, toont het zijn onverschilligheid tegenover dierenleed. Het bedrijf negeert zo dan ook de groeiende vraag van de maatschappij om het welzijn van boerderijdieren te verbeteren.

Denk eens aan de dieren: eet niet bij McDonald’s!