Wanneer u zich kandidaat stelt om een dier te adopteren via de adoptiedienst van GAIA, geeft u de dieren, die aan GAIA werden toevertrouwd, een nieuwe warme thuis.

Wilt u op uw eigen manier uw steentje bijdragen aan onze strijd door een dier te adopteren? Heeft u zin om uw huis (of tuin) open te stellen voor dieren, die op zoek zijn naar een nieuwe familie? Dan bent u hier aan het juiste adres!

 

Hoe verloopt een adoptie?

 

Sommige dierenvrienden kiezen ervoor om ook na hun dood te blijven strijden voor meer dierenwelzijn. Wanneer iemand GAIA opneemt in zijn of haar testament, bieden we automatisch de mogelijkheid om de huisdieren van de persoon in kwestie op te vangen na overlijden. Zo wordt ervoor gezorgd dat de dieren in geen geval in een asiel of een opvang terecht komen. GAIA kan steunen op een netwerk van vertrouwde en geverifieerde adoptiegezinnen om na een overlijden de persoon of familie te vinden, die het best bij het achtergebleven dier past. Zo wordt er steeds voor gezorgd dat er aan de specifieke noden van elk dier wordt voldaan. 

U kan GAIA steunen door u aan te sluiten bij ons adoptienetwerk en zo een dier, dat ons in het kader van een testament werd toevertrouwd, een warme nieuwe thuis te geven. 

Let wel: de dieren in kwestie komen in ons netwerk terecht na het overlijden van hun menselijke metgezel. Dit betekent dat u de leeftijd, het ras en de kleur van het dier niet zal kunnen kiezen.

stappen adoptie

 

De verschillende stappen van het adoptieproces

Wilt u zich graag aansluiten bij ons netwerk van adoptiegezinnen? Dan vragen we u vriendelijk om onze online vragenlijst in te vullen

Ga naar vragenlijst

 

Alle ontvangen inzendingen worden individueel geëvalueerd. De vragenlijst gaat in op de vele details, die bij de adoptie komen kijken. Indien kandidaten voor adoptie voldoen aan onze voorwaarden, worden zij geselecteerd en op onze adoptielijst geplaatst. 

 

 

Wij contacteren u telefonisch of per mail om kennis te maken. Tijdens dit moment kan u ons ook al uw vragen stellen. 

Eén van onze vrijwilligers zal na afspraak bij u thuis langskomen. De vrijwilliger zal u nog enkele bijkomende vragen stellen en nagaan of uw thuisomgeving geschikt is voor het dier of de dieren, die u wenst te adopteren. Na een positieve evaluatie maakt u deel uit van GAIA's adoptienetwerk. Proficiat! 

Bij het overlijden van de menselijke metgezel van een dier, dat ons werd toevertrouwd, selecteert GAIA een nieuwe thuis uit het netwerk van adoptiegezinnen.

Van zodra de door ons uitgekozen persoon akkoord gaat met de adoptie, brengen onze vrijwilligers het dier / de dieren in kwestie zo snel mogelijk naar hun nieuwe warme thuis. Er wordt dan een contract ondertekend, waarin de adoptant zich ertoe verbindt, het dier / de dieren goed op te vangen en te verzorgen.

Is uw situatie veranderd sinds uw inschrijving op onze adoptielijst? Misschien bent u verhuist, is uw financiële of gezinstoestand veranderd... Geen probleem, u kan ons dit steeds telefonisch of per mail laten weten, waarop wij u meteen van de adoptielijst kunnen verwijderen. 

Na de adoptie blijven we regelmatig in contact met onze adoptanten.

Daarnaast volgt er binnen de zes maanden na adoptie (na afspraak) een bezoek van één van onze vrijwilligers. Hierbij worden er enkele vragen gesteld over het welzijn en de integratie van het nieuwe familielid. Daarmee willen we verzekeren dat alles goed verloopt, zowel voor het dier / de dieren als voor de adoptant(en). 

 

Wat kost de adoptie?

 

De adoptie en het eerste dierenartsbezoek kosten niets.

Bij het eerste dierenartsbezoek zorgen wij ervoor dat het dier in orde is met de wettelijke voorschriften. In geval van de adoptie van een kat, bijvoorbeeld, moet deze gechipt, geregistreerd en gesteriliseerd zijn.