GAIA sinds 1992
Sinds 1992 komt GAIA op voor dierenbelangen en ijveren we onafgebroken voor een steeds betere bescherming van levende wezens die pijn en angst kunnen voelen. Daarom voert GAIA actie en campagnes tegen georganiseerde dierenmishandeling, menselijke praktijken die dieren op grote schaal doen lijden.
2024
In België
- 13 februari 2024 - Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens valideert het verbod op onverdoofd slachten, dat van kracht is in Vlaanderen en Wallonië, en geeft GAIA daarmee gelijk.
- 12 februari 2024 - Ter gelegenheid van Valentijnsdag lanceert GAIA de “Kalverliefde” campagne, waarmee de leefomstandigheden van kalveren in de zuivelindustrie worden aangekaart.
- 7 februari 2024 - Officiële Europese lancering van het boek over kweekvlees: "Cultivated Meat to Secure Our Future".
- 18 januari 2024 - Het mede door GAIA opgerichte Animal Disaster Team evacueert meerdere honden in slechte staat bij een broodfokker. Het bedrijf in kwestie had kort daarvoor het faillissement aangevraagd na een veroordeling van de bedrijfsvoerders, die er onder druk van GAIA was gekomen.
Internationaal:
- 6 augustus 2024 - Onder druk van meerdere dierenrechtenorganisaties, waaronder GAIA, kondigt Max Mara Fashion Group officieel aan te stoppen met de verkoop van bont. Deze beslissing geldt voor alle filialen van de groep, inclusief die in België.
Juridische zaken:
- Februari 2024 - GAIA stapt naar het Grondwettelijk Hof tegen de nieuwe wet betreffende de regels voor de verkoop van dieren. De wet is een grote stap achteruit voor zowel het dierenwelzijn en dient nietig verklaard te worden.
- Januari 2024 - GAIA onderneemt juridische stappen tegen de overheid vanwege het gebrek aan actie met betrekking tot het door vuurwerk veroorzaakte dierenleed.
2023
In België
- 23 maart 2023 - De milieuvergunning voor de uitbreiding van het slachthuis van Tielt, waartegen GAIA in beroep was gegaan, wordt geweigerd. Met deze vergunning zou de slachtcapaciteit verhoogd worden van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar.
- 8 juni 2023 - IKEA België ontvangt de Corporate4Animals award, een award die wordt uitgereikt aan bedrijven die zich uitzonderlijk hebben ingezet om het dierenwelzijn te verbeteren.
- 19 juli 2023 - GAIA's zoo van de toekomst wordt feestelijk geopend. Tijdens de zomer van 2023 konden meer dan 5.000 mensen kennis maken met een virtueel en 100% diervriendelijk alternatief voor de dierentuin.
- 25 augustus 2023 - Onder druk van GAIA en enkele andere dierenrechtenorganisaties wordt de het Brusselse Sint-Joost-Ten-Noode geplande paardenrace afgelast.
- 6 september 2023 - De Brusselse regering keurt een ontwerp van het Wetboek Dierenwelzijn goed, dat meerdere aanbevelingen van GAIA bevat.
- 25 september 2023 - Na maandenlange druk van dierenrechtenorganisaties GAIA en PETA plooit AB InBev eindelijk: de staarten van "Budweiser paarden" zullen niet meer worden geamputeerd.
- 3 oktober 2023 - GAIA lanceert samen met UWPA en Féfracaf het Animal Disaster Team (ADT), een reddingsteam dat steeds klaarstaat om over heel België dieren in nood te hulp te schieten in geval van natuur-, industriële of door de mens veroorzaakte rampen.
- 19 oktober 2023 - Het Antwerpse Hof van Beroep doet een uitspraak in de zaak die GAIA had aangespannen tegen het bedrijf Puppy House en haar twee zaakvoerders: ze worden veroordeeld voor dierenmishandeling.
- 22 november 2023 - Het bedrijf Cold Water ziet voorgoed af van zijn plannen voor de gigantische zalmkwekerij in Baelen, waartegen GAIA zich fel had verzet.
- 24 november 2023 - Tijdens de plenaire zitting stemt de Senaat voor het opnemen van dieren in de Grondwet, het hoogst aangeschreven rechtsorgaan van het land.
- 27 november 2023 - Op vraag van GAIA werkt Sodexo België enkel nog samen met eierproducenten, die het wrede doden van mannetjeskuikens vermijden.
- 27 november 2023 - GAIA toont het vreselijke lot van de fokzeugen en hun biggen in de Vlaamse varkenshouderij met nieuwe undercover beelden.
- 15 december 2023 - GAIA en Vogelbescherming Vlaanderen sturen samen een brief naar alle Belgische gemeenten met aanbevelingen betreffende knalvuurwerk en de beperking ervan.
Internationaal
- 25 januari 2023 - Het Europees burgerinitiatief (ECI) "Save Cruelty Free Cosmetics - Commit to a Europe Without Animal Testing”, in België gedragen door GAIA, bereikt het doel van 1 miljoen gevalideerde handtekeningen.
- 14 juni 2023 - Het Europees burgerinitiatief voor een bontvrij Europa (ECI Fur Free Europe), dat in België door GAIA werd vertegenwoordigd, dient 1.502.319 gevalideerde handtekeningen in bij de Europese Commissie.
- 23 oktober 2023 - GAIA overhandigt samen met Eurogroup for Animals 309.897 handtekeningen voor de benoeming van een Europees commissaris voor dierenwelzijn aan de Europese Commissie en het Europees Parlement. De #EUforAnimals campagne, die werd opgestart door GAIA, wordt gesteund door meer dan 60 Europese verenigingen voor het welzijn en de rechten van dieren.
Juridische zaken:
- Februari 2023 - GAIA stelt de ministers van Economie (Pierre-Yves Dermagne) en Binnenlandse Zaken (Annelies Verlinden) in gebreke voor hun aanhoudende passiviteit met betrekking tot door vuurwerk veroorzaakt dierenleed en vraagt hen dringend actie te ondernemen.
- Oktober 2023 - GAIA trekt naar de Raad van Vergunningsbetwistingen tegen de toekenning van de vergunning voor een intensieve zalmkwekerij van Columbi Salmon in Oostende.
- December 2023 - GAIA daagt het Waals Gewest voor de rechter naar aanleiding van de langdurige politieke inertie met betrekking tot het dwangvoederen voor foie gras.
2022
Raadpleeg hier het volledige jaarverslag.
In België:
- 1 maart: GAIA stelt een ranglijst op van gemeenten op vlak van dierenwelzijn voor heel België
- 30 maart: Vlaams Parlement keurt verbod op elektrische halsbanden goed
- 4 april: Wallonië kadert het welzijn van kalkoenen
- 20 juni: Wallonië verbiedt elektrische halsbanden
- Juli - augustus: GAIA's Taste truck deelt 5044 porties veganistische vol-au-vent uit tijdens de zomertour in een poging het bewustzijn over de dieronwaardige omstandigheden van vleeskippen te vergroten
- 19 oktober: Appelterre's wrede boeren worden eindelijk veroordeeld voor dierenmishandeling
- 24 november: Wallonië stopt officieel de invoer van puppies en verstrengt de fokvoorwaarden
- 6 december: Sodexo schrapt kreeft definitief van het menu in zijn restaurants
- 22 december: Hof van Beroep geeft GAIA gelijk: geen 250.000 euro dwangsommen aan invoerders Latijns-Amerikaans paardenvlees
- 29 december: Jane Goodall, de beroemde antropologe en primatologe, roept minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en Vlaanderen op om het houden en kweken van dolfijnen in gevangenschap niet meer toe te laten
- 31 december: steeds meer steden en gemeenten verbieden vuurwerk.
Internationaal:
- 31 januari: Dolce & Gabbana stopt met bont
- 25 april: GAIA organiseert een internationaal symposium over kweekvlees, waaraan ongeveer 200 deskundigen, wetenschappers, vertegenwoordigers van bedrijven en ngo’s deelnemen
2021
Raadpleeg hier het volledige jaarverslag.
In België
- Verbod op kermispony’s in Vlaanderen. Vlaanderen sluit zich op die manier aan bij Wallonië en Brussel, met een verbod dat ingaat vanaf 2023.
- GAIA lanceerde de website www.dierproeven.be, ter gelegenheid van Wereldproefdierendag. GAIA voert campagne voor proefdiervrij onderzoek, om te voorkomen dat duizenden dieren moeten lijden voor het zogenaamde ‘noodzakelijke kwaad’. De ontwikkeling van een proefdiervrije wetenschap is een ‘noodzakelijk goed’.
- De Waalse regering keurde in eerste lezing een ontwerpbesluit goed dat de voorwaarden bepaalt voor het verhandelen van dieren. GAIA dwong belangrijke verbeteringen af bij Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier (Écolo), zoals een verbod op de invoer van pups uit Oost-Europa.
- Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (DéFi) zette de eerste stappen naar een Dierenwelzijnscodex, waar GAIA op aandrong. Wij kijken uit naar de definitieve versie en de daadwerkelijke implementering ervan.
- Na de historische uitspraak van het Hof van Justitie van de EU in december 2020, valideerde ook het Belgisch Grondwettelijk Hof het verbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen en Wallonië. Als tussenkomende partij in elk van de procedures verdedigde GAIA de belangen van de dieren.
- Verschillende grote supermarktketens ondertekenden het Better Chicken Commitment in 2021: Colruyt, Okay, Delhaize Lidl, Aldi en Carrefour. We zijn blij dat erbarmelijke omstandigheden waarin vleeskippen leven, verbeterd worden dankzij het engagement dat GAIA afdwong bij de supermarktketens. Wij gaan op die lijn verder.
Internationaal
- De Europese Commissie besliste formeel om wetgeving uit te werken die landbouwdieren houden in kooisystemen verbiedt. Dat moet de levenskwaliteit van 300 miljoen dieren in de EU aanzienlijk verbeteren. Deze beslissing van de Europese Commissie kwam er als reactie op het burgerinitiatief van dierenorganisaties uit 18 Europese lidstaten, waarmee 1,4 miljoen handtekeningen werden verzameld. GAIA zorgde voor de 90.000 Belgische handtekeningen.
- Eurogroup for Animals (EfA), waarin meer dan 70 dierenwelzijnsorganisaties in de EU verenigd zijn, waaronder GAIA (dat zetelt in de raad van bestuur van EfA), reikt aan Imperial Meat Products de ‘Corporate4Animals 2020’-award uit. De laureaat, een vleesproducent, kreeg de award omdat het bedrijf ook lekkere plantaardige producten op de markt brengt en zo alternatieven voor vlees aanreikt.
- Het Europees Parlement neemt een resolutie aan waarin de Europese Commissie wordt opgeroepen een actieplan op te stellen om een einde te maken aan het gebruik van dieren voor onderzoek. De resolutie volgt op een verzoek van Eurogroup for Animals, Cruelty Free Europe, Humane Society International/Europe, de European Coalition to End Animal Experiments en PETA, die samen meer dan 100 organisaties in heel Europa vertegenwoordigen, waaronder GAIA in België.
Juridische zaken:
- Het proces van GAIA tegen Happy Doggy, een broodfokker in Boechout ging van start. Deze broodfokker, die herhaaldelijk overtredingen beging, blijft jonge puppy's uit Oost-Europa importeren zonder enige aandacht voor hun welzijn en gezondheid. Het Openbaar Ministerie eist een levenslang verbod op het houden van dieren, de sluiting van de kennel, de inbeslagneming van illegale activa ten bedrage van 2,5 miljoen euro en een gevangenisstraf van 6 maanden.
- GAIA diende ook klacht in tegen de aanvraag tot regularisatie en uitbreiding van Happy Dogs, een broodfokker in de gemeente Bernissart. In augustus 2021 werd deze vergunning geweigerd door Waals minister van Dierenwelzijn Céline Tellier en Waals minister van Ruimtelijke Ordening Willy Borsus (MR).
Varia:
- GAIA reikte, in samenwerking met Cruelty Free Europe, de Geoffrey Deckers Award uit aan EVA, een dierenbeschermingsorganisatie uit Bosnië en Herzegovina. EVA heeft met succes bijgedragen tot de beëindiging van het gebruik van levende dieren in het onderwijsprogramma van de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit van Sarajevo.
- GAIA werd medeoprichter en bestuurslid van de Wereldfederatie voor Dieren. Via deze federatie zullen dieren vertegenwoordigd zijn bij de grootste politieke instanties op globaal niveau (Verenigde Naties, Wereldbank,...).
- Als groot voorstander van kweekvlees (echt vlees dat geproduceerd wordt op basis van dierlijke stamcellen, maar zonder dat dieren ervoor geslacht en intensief gekweekt moeten worden), lanceerde GAIA een studie over de impact van kweekvlees op het milieu, op de klimaatverandering en de dieren.
- GAIA stelde een voorbeeld van arbeidsreglement voor bedrijven op dat de aanwezigheid en de omgang met honden op de werkvloer beter omkadert. GAIA gaf vervolgens ook het voorbeeld en opende haar kantoren voor trouwe viervoeters.
- GAIA won met zijn Faux Gras® de GAIA, een 100% plantaardig en diervriendelijk alternatief voor de wrede foie gras, de internationale prijs ‘Best Meat Alternative’, uitgereikt door het Europese V-Label.
2020
Raadpleeg hier het volledige jaarverslag.
- Arrest Hof van Justitie van de Europese Unie: Vlaams verbod onverdoofd slachten blijft behouden
- Vlaamse regering keurt verbod op paardencarrousels goed
- Domino's Pizza ondertekent de Better Chicken Commitment
- Carrefour, Makro, Cora, Match, Colmar en Spar stoppen de verkoop van kangoeroevlees. Dankzij de acties van GAIA verkoopt geen enkele supermarkt nog kangoeroevlees.
- Dogs & Friends mag nooit nog honden kweken
- Het nieuwe Belgische burgerlijk wetboek erkent dat dieren wezens met gevoel zijn, die specifiek beschermd worden door de wetgeving inzake dierenwelzijn.
- De Nederlandstalige Rechtbank van Eerste Aanleg verklaart de klacht van de moslimorganisaties ongegrond. M.a.w.: het verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren schendt de vrijheid van godsdienstbeleving niet.
- Tussen 2017 en 2019 is de foie grasconsumptie gedaald met 28.000 kilo (GFK).
- e5 en Paprika sluiten zich aan bij het programma 'Handelaars zonder bont'.
- GAIA lanceert eigen 0800-nummer om vragen over (huis)dieren in tijden van corona te beantwoorden.
- Kat Lee: Vonnis rechter: eis van FAVV over de volledige lijn ongegrond verklaard
- GAIA en Cruelty Free Europe redden 80.527 dieren van chemische proeven
- Geen paardencarrousels meer in Vlaanderen ten laatste tegen 2023
- Vlaamse regering keurt besluit goed dat het verbiedt om te kweken met honden en katten die een erfelijke aandoening vertonen
- Brusselse regering neemt in eerste lezing positieflijst reptielen aan
2019
- Vlaams parlement keurt unaniem verbod op pelsdierkwekerijen en dwangvoederen goed
- GAIA lanceert nieuwe campagne voor slachtvrij vlees of kweekvlees
- Prada gaat bontvrij
- Kamer keurt btw-verlaging op kattensterilisatie goed
- Delhaize beëindigt de verkoop van kangoeroevlees na de lancering van de GAIA-campagne
- GAIA lanceert een nieuwe campagne over kweekvlees
- Aosta zet zich in voor het welzijn van kippen
- Best Western maakt een einde aan kooieieren in zijn producten
- Aosta en Albert Heijn schorten de aankoop van Latijns-Amerikaans paardenvlees op
- KFC ondertekent de Better Chicken Commitment
- Furla gaat bontvrij
- Le Pain Quotidien ondertekent de Better Chicken Commitment
- Wyndham Hotels & Resorts engageert zich om kooieivrij te gaan
- Het Europees burgerinitiatief "Stop de kooien" heeft meer dan 1,5 miljoen handtekeningen verzameld , waarvan 90.313 in België
- Continental Foods ondertekent de Better Chicken Commitment
- Brigitte Bardot ontvangt de GAIA Lifetime Achievement Award
- GAIA reikt een postuum award uit aan Willem van Eelen, uitvinder van kweekvlees
- GAIA lanceert een applicatie
- FAVV moet 8900 euro betalen aan GAIA (pop-up slachthuizen)
2018
- Domino's Pizza bant kooieieren
- Versace en Torfs stoppen met de gebruik van bont
- Broodfokker Gerd Wellekens krijgt maximumstraf
- Ikea België engageert zich om kooieivrij te gaan
- Raad van State vernietigt vergunningen pop-upslachthuizen Genk en Beringen
- Brussels Gewest en Vlaanderen nemen maatregelen tegen verkoop zieke pups
- Vlaamse regering keurt verbod op pelsdierkwekerijen en dwangvoederen goed
- GAIA telt meer dan 50.000 leden
- Waals parlement keurt Code Wallon goed
- GAIA lanceert nieuwe campagne 'Stop de kooien'
- Faux Gras de GAIA viert zijn tiende verjaardag
- Delhaize stopt met de verkoop van kangoeroevlees na lancering campagne GAIA
- Sodexo schrapt foie gras van het menu
2017
- Lancering documentaire over '25 jaar GAIA'
- Vlaams en Waals parlement keuren verbod onverdoofd slachten goed
- 108.101 handtekeningen voor Dieren in de Grondwet, inclusief die van Prins Laurent
- Burger Brands (Quick en Burger King), La Lorraine, Australian Homemade Ice Cream, IJsboerke, Brussels Airlines, Jacques, Mora, Delhaize (2020), Metro/Makro (2022) halen kippen uit de kooi
- Brussels Gewest gaat aantal proefdieren met 30% verminderen tegen 2025
- 355.000 doosjes Faux Gras de GAIA verkocht in 2017
- Het Brussels Gewest verbiedt dwangvoederen
- Wettelijk verbod nerstenkwekerijen in Brussels Gewest
- Gucci, Michael Kors en VF Corporation stoppen met bont
- JBC, LolaLiza en Esencialma vervoegen onze lijst “Handelaars zonder bont”
- Pamela Anderson steunt GAIA voor verbod op nertsenkwekerijen in Vlaanderen
- Bob the Street Cat steunt GAIA-campagne
- Vlaanderen, Wallonië en Brussels Gewest verplichten sterilisatie van katten
- GAIA overhandigt 1.069.715 handtekeningen aan de Europese Commissie om een einde te maken aan verre veetransporten
- Jean-Claude Van Damme en GAIA bundelen hun krachten voor de dieren
- Kermispony's verboden in Brussel vanaf 2019
- GAIA organiseert demonstratie van geluidsarm vuurwerk voor meer dierenwelzijn
- Broodfokker Puppy House veroordeeld
- GAIA Education bezocht 12.000 leerlingen in bijna 220 scholen
- GAIA op 6de plaats in top 10 invloedrijkste lobbyorganisaties (Bron: De Morgen)
2016
- GAIA wint proces tegen partij ISLAM voor het verspreiden van duizenden pamfletten met de bedoeling mensen doelbewust te desinformeren over illegale thuisslachtingen
- Afschaffing tijdelijke slachtvloeren in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
- Aldi België verbindt zich ertoe uitsluitend vers of verwerkt vlees, inclusief halal gecertifieerd vlees, te verhandelen van dieren die onder verdoving werden geslacht.
- Eieren van vrije uitloop voor de mayonaises en sauzen van Lidl
- Eieren van vrije uitloop voor de mayonaises van Carrefour
- Geen kooieieren meer in de eigen producten van Weight Watchers (2019) en Aldi België (2020)
- Wereldwijd worden geen kooieieren meer gebruikt door Intercontinental Hotels (2025), Accor Hotels (2020), Compass Group (2025), Elior Group (2025) en Sodexo (2025)
- Verplichte sterilisatie van alle katten in Wallonië vanaf maart 2017
- Dogs & Co op zwarte lijst puppy-exporteurs naar Vlaanderen
- Faillissement broodfokker in Kasterlee: GAIA redt 402 honden
- Vanaf 2017 verkoopt Aldi België geen vers vlees van chirurgisch gecastreerde varkens meer
- Grondwettelijk Hof bevestigt verbod wilde dieren in circussen en pelsdierkwekerijen in Wallonië
- GAIA en Pamela Anderson in Parijs tegen het dwangvoederen van eenden en ganzen
- 26 ton Faux Gras de GAIA verkocht
- Consumptie van foie gras in België in 2015 maar liefst met 36% gedaald
- Armani stopt met bont in collecties
- Verbod uitbreiding pelsdierkwekerijen in Hulste en Ravels
- Wereldwijde daling bontproductie met 25%
- Pelsland failliet verklaard
- Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verbiedt pelsdierkwekerijen
- GAIA Education bereikt met 252 lessen, 14.900 leerlingen in 580 klassen tijdens het schooljaar 2015-2016
- GAIA redt 69 runderen op een verre veetransport aan de Bulgaars-Turkse grens
- Drie dierenwelzijnsministers steunen campagne van GAIA tegen verre veetransporten
- Delhaize en Aldi stoppen met de verkoop van Latijns-Amerikaans paardenvlees
- ‘No kill’ policy voor ‘surplus’-dieren in de dierentuinen van Antwerpen en Planckendael
2015
- Wallonië verbiedt het kweken van pelsdieren. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest gaat het engagement aan om hetzelfde te doen
- Virton schrapt zijn project voor een nertskwekerij met 18.000 dieren
- GAIA steunt de Fur Free Fashion show in de Chinese hoofdstad Peking
- Het varkensvlees dat geserveerd wordt in de restaurants en winkels van IKEA België is niet langer afkomstig van gecastreerde dieren (augustus 2015)
- Het Brusselse parlement en het federale parlement bannen foie gras van het menu
- De Vlaamse en Waalse horecafederaties verklaren open te staan voor foie gras die geproduceerd werd zonder dwangvoeding
- Pizza Hut en Leonidas verwerken niet langer kooieieren in hun producten
- Er blijven 4 wekelijkse veemarkten over van de 9 die er nog waren in 2000
2014
- 185.000 verkochte potjes Faux Gras de GAIA, ons vegetarische en 100% diervriendelijke alternatief voor foie gras
- De Belgische modeontwerpster Noémie Flamant bant bont uit haar collecties
- Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege weigert een milieuvergunning voor een nieuwe kwekerij voor 162.000 nertsen in Wervik
- Inditex, Massimo Dutti, Zara en Bershka bannen bont uit de rekken
- Het Vlaamse parlement en de provincie Limburg schrappen foie gras van het menu
- Op de GAIA-dag kondigt Lidl aan dat het enkel nog kipvriendelijke eieren wil verwerken in zijn eigen merkproducten
- Exki en Lunch Garden engageren zich om voor gerechten die eieren bevatten enkel nog producten te gebruiken waarin scharreleieren verwerkt zijn
- In Brussel stappen 10.000 betogers mee in de manifestatie van GAIA om het onverdoofd slachten aan te klagen
- Na de verkiezingen stellen de drie regio’s van het land voor de eerste keer een minister van Dierenwelzijn aan, allemaal onafhankelijk van het ministerie van Landbouw
- GAIA laat rodeo annuleren op het US Dream evenement van Libramont
- GAIA redt 18.000 laboratoriumdieren onder de REACH richtlijn
2013
- Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet behoudt het adoptieprogramma voor politiepaarden
- Het parlement stemt voor een verbod op wilde dieren in de circussen in België
- Minister Onkelinx kondigt aan dat ze biggencastratie wil verbieden
- Sodexo biedt niet langer vlees aan van batterijkonijnen, noch van gecastreerde varkens
- Carrefour, Cora, Match en Champion verkopen geen vlees meer van gecastreerde biggen
- Botoxfabrikant Ipsen stopt met proeven op tienduizenden dieren: een overwinning voor GAIA, na jarenlang actievoeren
- Carrefour verkoopt geen vlees meer van batterijkonijnen
- 11.000 leghennen blijven gespaard van een miserabel leven in een kooi dankzij de beslissing van Soubry om geen kooieieren meer te gebruiken in zijn producten
- LU schakelt volledig over op scharreleieren voor zijn koekjes die op de Belgische markt verkocht worden
- McDonald’s België gebruikt enkel nog scharreleieren in zijn producten (sauzen, salades en desserts)
- De ministerraad keurt het wetsontwerp goed voor een verbod op wilde dieren in circussen
- De verkoop van cosmetica getest op dieren wordt verboden in de hele EU
2012
- Delhaize, beenhouwerij Renmans en Makro bieden enkel nog vlees van niet gecastreerde biggen aan
- Carrefour start onderhandelingen op met zijn leveranciers om in de toekomst enkel nog scharreleieren te verwerken in zijn eigen merkproducten
- Devos Lemmens en Vandemoortele zeggen nee tegen kooieieren
- Colruyt bant kooieieren uit zijn eigen merkproducten
- Al het vlees dat verkocht wordt in de versafdeling van Carrefour, halal vlees incluis, is nu afkomstig van dieren verdoofd werden voor het slachten
- Geen batterijkonijn meer bij Albert Heijn
- Verbod op batterijkooien voor konijnen in België, ten voordele van parksystemen
- Na een klacht van GAIA wordt een reclamecampagne pro bont verboden
2011
- 160.000 verkochte potjes Faux Gras de GAIA
- Individuele eendenkooien voor de productie van foie gras worden verboden in België
- Lotus, Dr. Oetker en Hema verwerken geen eieren van batterijkippen meer in hun producten
- De stad Brussel verlengt haar contract niet met SACPA, een bedrijf uit Parijs dat “schadelijke” dieren verdelgt. Dankzij de acties van GAIA wordt hiermee de wrede sterilisatie van duizenden duiven gestopt
- Dankzij de actie van GAIA kondigt Allergan voor de productie van Botox de ontwikkeling aan van een alternatieve test die het leven van duizenden muizen redt
- Lidl besluit om niet langer paardenvlees te verkopen nadat GAIA de wantoestanden in Argentinië blootlegt, net zomin als het vlees van gecastreerde biggen
2010
- Een hondenkweker (alle rassen) en zijn vrouw worden veroordeeld tot 5.500 euro boete wegens ernstige dierenverwaarlozing. De rechtbank verbiedt hen ook om nog dieren te bezitten, voor een periode van drie jaar
- Na de Vlaamse regering verbiedt nu ook de Waalse regering de regulering van de populatie verwilderde katten met het geweer, anders gezegd de jacht op katten. Het verbod treedt in werking op 1 juli 2015
- Meer dan 200 steden en gemeenten in België voeren een diervriendelijk sterilisatiebeleid voor zwerfkatten
- Naast vlees afkomstig van batterijkonijnen verkopen Delhaize, Colruyt en Lidl nu ook vlees van konijnen uit parksystemen
- Colruyt verkoopt niet langer vlees van onverdoofd gecastreerde biggen. Hiermee wordt 500.000 biggen de castratiepijn bespaard
- Alle supermarkten stoppen met de verkoop van paardenvlees uit Brazilië en Mexico nadat GAIA de wreedheden onthult die er begaan worden met paarden waarvan het vlees bestemd is voor de Belgische markt
2009
- De Europese Unie verbiedt de handel in zeehondenproducten. Dankzij de acties van GAIA nam België het voortouw in dit debat door als eerste Europese land maatregelen te nemen
- Carrefour en Lidl commercialiseren ons ethische alternatief voor foie gras: de Faux Gras de GAIA. 30.000 potjes worden verkocht tijdens de feestdagen
- 37 Belgische restaurants steunen de boycot-actie van Canadese visserijproducten, een initiatief van GAIA, als protest tegen de zeehondenjacht in Canada
2008
- Center Parcs beslist om begin 2009 over te schakelen op varkensvlees van ongecastreerde biggen in al zijn parken in België en Nederland
- De federale regering keurt een verbod goed op dierproeven voor tabak
- In de nasleep van GAIA's rapport 'Leven dierentuinen in België de wet na?' start de bevoegde overheid een onderzoek. De Antwerpse Zoo nodigt GAIA uit om 'samen de situatie te evalueren' en Aviflora verbetert de leefomstandigheden van de dieren
- 1.200 actievoerders uit alle uithoeken van Europa komen naar de manifestatie die GAIA mee organiseert. De manifestanten voeren actie aan de Europese Commissie voor een Europees handelsverbod op zeehondenproducten
- Een verbod op de jacht op katten wordt gestemd in Vlaanderen en treedt in voege in 2011. GAIA lanceerde een campagne en haalde daarmee 175.000 handtekeningen op
- Alle Belgische supermarkten engageren zich om geen kooieieren meer te verkopen: Carrefour, Match, Cora, Champion, Intermarché en Prima gaan Makro, Colruyt, Delhaize, Aldi en Lidl achterna
- De 19 Brusselse gemeenten kunnen een gewestelijke subsidie tot 4.000 euro per jaar ontvangen als ze een sterilisatiecampagne voor zwerfkatten op poten zetten
- Sluiting van de paarden- en (klein)veemarkt van Anderlecht
2007
- In navolging van het Belgische verbod keurt het Europees Parlement een verbod goed op de handel in honden- en kattenbont
- De wet op het dierenwelzijn wordt aangepast. Zeer bedenkelijke rechterlijke uitspraken zoals de schandelijke vrijspraak van de veebeulen van Anderlecht zijn niet meer mogelijk. Ook een verbod op seks met dieren wordt uitdrukkelijk opgenomen in de dierenwelzijnswet, nadat een hondenverkrachter die GAIA had aangeklaagd werd vrijgesproken
- België wordt het eerste land in de EU met een handelsverbod op zeehondenbont en bijproducten
2006
- De handel in honden- en kattenbont en afgeleide producten wordt verboden
- Supermarktketens Makro, Colruyt en Delhaize verkopen enkel nog scharreleieren
2005
- Voor circusdieren gelden vanaf nu dezelfde wettelijke minimumnormen als voor dieren in dierentuinen
2004
- Zeven veehandelaars die vervolgd werden wegens zware inbreuken op de dierenwelzijnswet op de veemarkt van Ciney worden veroordeeld tot gevangenisstraffen en geldboetes
- De invoer van honden- en kattenpelzen en producten van zeehondenbont wordt aan banden gelegd
2003
- In het regeerakkoord van de federale regering wordt een paragraaf opgenomen over het beleid inzake dierenwelzijn: maatregelen uit andere landen die de dieren ten goede komen, moeten door ons land overgenomen worden
2001
- Er komt een verbod op de volgende verminkingen: het couperen van de oren bij honden, het ontklauwen bij katten en de staartamputatie bij trekpaarden
- De uiteindelijke zoogdierenlijst met 42 soorten die nog mogen gehouden worden, is een feit
- De Europese richtlijn die het gebruik van zeugenboxen vanaf 2013 verbiedt in de hele EU wordt goedgekeurd
- Na illegale tests op honden worden de verantwoordelijken van het Erasmusziekenhuis in Brussel veroordeeld wegens meerdere inbreuken op de wet
2000
- De onthulling van verschrikkelijke wreedheden op de veemarkten van Ciney en Anderlecht
1999
- Een nieuwe Europese richtlijn verbiedt het conventionele legbatterijen voor kippen vanaf 2012 in heel Europa
- De dierentuinwet is van kracht. Deze wet legt de dierentuinen erkennings- en uitbatingsvoorwaarden op
1998
- De Zoo van Zwartberg sluit de deuren. De dierentuinen van Terdonk en Wazoo in Sint-Niklaas volgen in 1999
- Afschaffing van de paardenmarkt in Sint-Jans-Molenbeek
1997
- Europees verbod op het houden van kalveren in kisten vanaf 2007
- Wettelijk verbod op koersen met kamelen, struisvogels en ezels
1995
- Wettelijk verbod op straatpaardenkoersen en het verhandelen van honden en katten op markten
GAIA sinds 1992
- GAIA heeft ongetwijfeld de levens kunnen redden van talloze paarden die hebben deelgenomen aan Waregem Koerse, een van de belangrijkste hindernissenrennen in België. Dankzij onze tussenkomsten werden er immers veel verbeteringen aangebracht aan het parcours, om de hindernissen minder gevaarlijk te maken voor de dieren.
- GAIA heeft ook de omstandigheden sterk kunnen verbeteren voor de dieren op de paarden- en veejaarmarkt in Sint-Lievens-Houtem. De manier waarop de dieren er nu geladen, gelost, verkocht en verzorgd worden, is er sterk op vooruitgegaan. De jaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem is de grootste in zijn soort in België en zeker ook een van de grootste in Europa.