GAIA onthult de waarheid achter de bontindustrie
Hoewel de kweek van pelsdieren in België sinds 2023 verboden is, blijven bontkleding en -accessoires legaal te koop. Dit houdt een wrede industrie in stand die jaarlijks miljoenen dieren in Europa treft. GAIA lanceert daarom een grootschalige campagne om niet alleen de afschuwelijke praktijken binnen de bontindustrie te onthullen, maar ook om aan te tonen hoe luxegroep LVMH actief meewerkt aan het in stand houden van deze sector.

Bunny: de stem van de waarheid
Maak kennis met Bunny, de anonieme verteller van GAIA’s campagne tegen de bontindustrie. Via video’s op www.stoplvmh.be onthult Bunny de keiharde realiteit van pelsdierfokkerijen en de rol van LVMH in deze schokkende industrie. Haar missie? Het blootleggen van de waarheid en mensen aanzetten tot actie.
Schokkende beelden onthullen de gruwel
GAIA heeft in januari undercoverbeelden verzameld in Poolse bontfokkerijen, een van de grootste producenten van bont in Europa. Deze beelden tonen de harde realiteit van de industrie:
Dieren in krappe kooien
Nertsen, vossen en wasbeerhonden zitten opgesloten in metalen kooien van minder dan één vierkante meter, zonder vlakke ondergrond, waardoor hun poten pijnlijke verwondingen oplopen.
Gedwongen obesitas
De dieren worden vetgemest met een brij om hun vacht te vergroten en hun marktwaarde te verhogen.
Zware psychologische stress
Door hun opgesloten leven zonder enige vorm van verrijking ontwikkelen de dieren obsessieve, repetitieve bewegingen, zelfverminking en soms zelfs kannibalisme.
Gruwelijke dodingsmethoden
De dieren verlaten hun kooien alleen om gedood te worden. Wasbeerhonden worden bruut uit hun kooien gesleurd en anaal geëlektrocuteerd in het bijzijn van alle andere dieren, een illegale maar nog steeds toegepaste praktijk.
Nieuwe documentaire onthult de waarheid
GAIA heeft een documentaire samengesteld met de undercoverbeelden uit de bontindustrie. Deze documentaire geeft een ongecensureerd beeld van het leven en de dood van pelsdieren in deze kwekerijen.
Wilt u meer weten over de schrijnende toestanden in bontkwekerijen? Ontdek meer via
LVMH: financier van dierenleed
Naast de praktijken op de fokkerijen onthult GAIA ook hoe LVMH, moederbedrijf van onder andere Louis Vuitton, Dior en Givenchy, de bontindustrie actief steunt. Vertrouwelijke documenten tonen aan dat LVMH in 2024 maar liefst 300.000 euro heeft overgemaakt aan de International Fur Federation (IFF), een lobbyorganisatie die bont wereldwijd promoot en beschermt. Terwijl grote modehuizen zoals Gucci, Prada en Max Mara bont hebben afgezworen, blijft LVMH halsstarrig vasthouden aan deze wrede sector.
LVMH draagt bij aan:
Internationale bontlobby
De IFF beïnvloedt beleidsmakers en promoot bont als ‘duurzaam’, ondanks het extreme dierenleed en milieuschade dat ermee gepaard gaat.
Nieuwe productielocaties
Nu het imago van China als bontproducent negatief is en Noord-Amerika financieel minder aantrekkelijk wordt, overweegt de sector Oekraïne als nieuwe productielocatie.
Marketingstrategieën gericht op jongeren
Via modescholen probeert de IFF bont opnieuw populair te maken bij jonge ontwerpers.
Tweede documentaire: De banden tussen LVMH en de bontlobby
In de tweede fase van de campagne onthult GAIA hoe LVMH de bontlobby actief ondersteunt. De documentaire over deze onthulling bevat exclusieve documenten en analyses die bewijzen hoe de luxegroep zich blijft vastklampen aan de uitbuiting van pelsdieren.
Benieuwd naar de rol van LVMH in de bontindustrie? Lees meer op
Belgische consumenten wijzen bont af
Uit een opiniepeiling van Dedicated (januari 2025) blijkt:
van de Belgen heeft een negatief beeld van merken die bont blijven verkopen.
wil dat de verkoop van bont in België wordt verboden.
vindt dat hun politieke partij dit verbod moet steunen.
Laat uw stem horen!
GAIA roept iedereen op om LVMH rechtstreeks aan te schrijven en te eisen dat ze stoppen met bont. U kunt een e-mail sturen naar LVMH en hen vragen deze gruwelijke industrie voorgoed de rug toe te keren.
Het is tijd om actie te ondernemen. Geen bont, geen excuses.