Help de dieren en steun GAIA's strijd tegen broodfok

Charlie_campagne GAIA tegen broodfok

Ken je de TV-serie Lisa al? GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch maakt er zijn optreden, speelt zijn eigen zelve en neemt het op tegen de broodfok.

Lisa is een spannende telenovelle over de creatieve maar verlegen Lisa die het hoopt te maken in de hippe marketingwereld en wordt uitgezonden op de Vlaamse tv-zende VTM.  

Benieuwd?

Je kan de afleveringen hier bekijken.

Help GAIA in de strijd tegen broodfokkers en red waardevolle dierenlevens. Lees hieronder wat broodfok is en wat je er zelf tegen kan doen. 

Doe een gift aan GAIA

We wilden een puppy. Op de website van hondenkweker X zagen we een schattige dwergkees. We waren op slag verliefd. Na een kort telefoontje mochten we het hondje onmiddellijk ophalen. In de winkel werd Joske in mijn armen gedrukt. Ik moest en zou hem mee naar huis nemen. We hebben 850 euro voor hem betaald. De mama van Joske hebben we nooit gezien. Diezelfde avond werd ons hondje zwaar ziek en brachten we hem naar de dierenarts. Drie dagen later was onze lieve kleine Jos dood. Hij had kennelhoest, parvo en longoedeem. Hij was geen 15 weken oud, maar 8. Hij was niet gevaccineerd. Hij had geen Belgisch paspoort maar een Slovaaks. Onze arme schat Joske kwam uit een puppyfabriek. Hoe konden we zo dom zijn!

Wat is broodfok?

Puppy’s die in ons land bij een broodfokker terecht komen, worden in Centraal- en Oost-Europa (Tsjechië, Slovakije …) aan de lopende band gekweekt. Moederhonden worden behandeld als echte kweekmachines. Enkel van belang zolang ze winstgevend zijn, van zodra ze zijn ‘uitgekweekt’ worden ze gedumpt of gedood. De puppy’s worden veel te snel na de geboorte bij hen weggehaald, waardoor ze niet gesocialiseerd zijn en kampen met een achterstand vanaf de geboorte. Vervolgens worden ze door handelaars in kofferbakken en kooien naar België vervoerd om hier te worden verkocht aan onbetrouwbare broodfokkers. Het verre transport put hen uit, niet in het minst omdat ze veel te dicht op elkaar worden gepropt in kleine kooien. Ze krijgen vaak, noch in hun geboorteland noch in België, de vaccins die ze nodig hebben en die in ons land wettelijk verplicht zijn. Dat zorgt er, samen met een lage weerstand, voor dat ze snel besmet raken met levensbedreigende ziektes zoals parvovirose, kennelhoest en giardia (bloederige diarree). Soms met de dood tot gevolg.

Neem eerst een kijkje in het asiel

Droom je van een hond of kat in huis? Neem eerst eens een kijkje in het asiel, want daar wachten heel wat dieren op een warm nest. Wil je toch een puppy of kitten uit een nestje, informeer je dan goed. Want broodfokkers liggen op de loer en verleiden je met de meest vertederende foto’s. In werkelijkheid groeien de dieren op in vreselijke omstandigheden en gaat geld altijd voor hun welzijn. Door alert te zijn, ben je zeker van de betrouwbaarheid van de kweker.

1,5 miljoen honden

In totaal wonen ongeveer 1,5 miljoen honden en 2,2 miljoen katten in Belgische gezinnen. Hoewel een deel van die dieren geadopteerd werd in een asiel of gekocht werd bij een goeie kweker (een kweker die rekening houdt met het welzijn van de dieren), laten nog heel veel mensen zich om de tuin leiden door de vele aantrekkelijke websites met schattige foto’s van kleine, lieve puppy’s en kittens die onmiddellijk beschikbaar zijn. De mensen achter die websites zijn grootschalige, gewetenloze broodfokkers en hun dieren worden aan de lopende band geweekt in puppy- en kittensfabrieken (Oost-Europa).

Al te vaak zijn de jonge dieren ziek, zwak, niet gesocialiseerd en werden ze veel te vroeg bij de moeder weggehaald. Sommigen overleven de lange rit, dicht op elkaar gepropt in kleine kratten, van Oost-Europa naar ons land niet. De gezondheid van het dier interesseert broodfokkers niet. Ze liegen over de leeftijd en over de vaccinaties. Zo leiden veel verkochte puppy’s aan giardia (bloederige diarree), kennelhoest, ringworm en het parvovirus. Soms met de dood van de puppy en steevast met heel veel verdriet bij het baasje tot gevolg. Kortom: het klassieke scenario. En de moederhonden? Die worden – in eigen land of in Oost-Europa - behandeld als kweekmachines. Eens uitgekweekt zijn ze verlieslatend en worden ze gedumpt of gedood. Na drugs en wapens is de illegale handel in dieren, waaronder kittens en puppy’s, de meest lucratieve criminele activiteit in heel Europa.

Hoe herken je een broodfokker? 6 tips

Overweeg je om een hond of kat in huis te nemen? Neem dan, zoals gezegd, altijd eerst een kijkje in het asiel. Wil je toch een puppy of kitten van een kweker in huis nemen, ga dan bij een betrouwbare kweker langs. Helaas heeft niet iedereen de beste bedoelingen en wordt er alles aan gedaan om potentiële kopers om de tuin te leiden. Met deze 6 tips trap je niet in de val.

  1. Wees argwanend als de pups of kittens op een zoekertjessite worden aangeboden. Broodfokkers willen hun ‘waar’ snel en makkelijk aan de man brengen, en zo’n platform is er één van.
  2. Verantwoordelijke kwekers bieden niet meer dan twee rassen aan, broodfokkers wel.
  3. Ook als er veel nestjes tegelijkertijd worden aangeboden, is dat vaak een signaal van broodfok. Pups en kittens die altijd verkrijgbaar zijn zonder wachtlijst voor kopers, zijn wellicht aan de lopende band gekweekt en ingevoerd.
  4. Krijg je het moederdier niet te zien? Dan kan je je vragen stellen. Bij broodfok worden de pups en kittens veel te snel uit het nest weggehaald, waardoor moederhond en moederkat hun kleintjes niet kunnen leren hoe ze zich moeten gedragen. Pups en kittens die niet zijn opgegroeid bij hun moeder en in huis, zullen onvermijdelijk probleemgedrag vertonen als familiedier.
  5. Een huisdier krijg je niet zomaar mee, want heb je er wel genoeg tijd voor? Woon je ruim genoeg? En zijn er al andere dieren? Als de fokker geen vragen stelt over je situatie en je de pup of kitten gewoon in je handen drukt, mag je er zeker van zijn dat hij of zij enkel uit is op geld. Waar het dier terecht komt, heeft voor hen geen belang.
  6. Vraag ook naar het paspoort voor je het dier koopt. Daarin staat alle info over de herkomst van het dier, zijn gezondheid en welke vaccins hij al dan niet kreeg. Belangrijk, want zonder de nodige vaccins krijgen ziektes vrij spel. En dan is de kans groot dat je je geliefde huisdier al na een paar maanden moet afgeven.

Ook met dit handige overzicht kunt u het onderscheid maken tussen een goede kweker en een broodfokker.

Puppy

Geld is belangrijker dan dierenwelzijn

De meeste slechte kwekers kweken een groot aantal honden- en/of kattenrassen en/of importeren louter en alleen voor het geld. Dierenwelzijn is slechts van ondergeschikt belang. Staar je niet blind op het erkenningsnummer – waar veel broodfokkers graag mee zwaaien. Ook slechte kwekers hebben meestal een erkenningsnummer van de overheid.


 

Laat u ook niet misleiden door het feit dat het zeer proper is en netjes is in de vertrekken waar u de honden/katten gaat bezichtigen

Elk jaar worden tienduizenden puppy’s door handelaars in kofferbakken en kisten naar België vervoerd om vervolgens te worden verkocht. Meestal komen ze terecht bij slechte broodfokkers die als enige doel hebben: de puppy zo snel mogelijk verkopen. Ze beweren dat de puppy ‘zorgvuldig gefokt’ werd en ‘in huis opgroeide’. De realiteit? Veel van deze jongere dieren zijn afkomstig uit Oost-Europese (Tsjechië, Slovakije,…) puppyfabrieken. Het verre transport van Oost-Europa naar België (vaak zonder enige pauze) put de jonge dieren – die al een heel lage weerstand hebben – uit waardoor besmettelijke ziektes de overhand krijgen. Vaak voorkomende risicovolle en zeer besmettelijke ziektes bij broodfokpuppy’s zijn parvovirose, kennelhoest en giardia.

Benieuwd of u te maken hebt met een broodfokker? Bij broodfokkers worden meer dan twee rassen aangeboden en zijn er non-stop pups en kittens te koop. U krijgt het moederdier vaak niet te zien en u krijgt het jonge dier onmiddellijk mee (er worden geen vragen gesteld over uw leefsituatie, ...). U kan de volledige checklist hieronder downloaden.

Puppy

Angstaanvallen en agressie

De pups die afkomstig zijn uit het broodfokcircuit krijgen in hun eerste levensweken niet de noodzakelijke socialisatie. Ze komen niet in aanraking met huiselijke omgevingen, vreemde geluiden (denk maar aan stofzuigers, mixers, …), vreemde mensen, kinderen en andere dieren. Door het ontbreken van die socialisatie treden soms gedragsproblemen op zoals agressie.

De moederhonden of ‘fokteven’ beginnen al op zeer jonge leeftijd met het werpen van pups. Ze worden beschouwd als kweekmachines en worden tijdens elke loopsheid bevrucht. Contact met mensen of andere dieren (met uitzondering van hun eigen pups) hebben ze niet. Geen baasje die met hen gaat wandelen of hen af en toe eens aait. Hun thuis? Een klein donker, smerig hok zonder mandje, zonder bewegingsvrijheid, zonder liefde.

GAIA trekt al jaren ten strijde tegen dergelijke wanpraktijken – denk maar aan de veroordeling van de broodfokker uit Kasterlee – maar zolang mensen puppy’s blijven kopen uit dergelijke puppyfabrieken, is het dweilen met de kraan open. Wij geven niet op!

Puppy

Opgelicht door een broodfokker, en nu?

Als iemand wordt opgelicht door een autoverkoper schiet hij direct in actie. Maar in het geval van een malafide hondenhandelaar gebeurt er vaak niets. Toch zijn er wel degelijk dingen die u kunt ondernemen. Preventief: adopteer een asieldier, eerder dan ergens een puppy of kitten te kopen. Toch het slachtoffer van broodfok? Kent u iemand die toch ergens een te jonge en/of zieke puppy/kitten heeft gekocht?

GAIA roept op om klacht in te dienen tegen de verkoper. Een leidraad:

  • Stuur een aangetekende brief naar de verkoper met vermelding van aankoopdatum, naam, ras, ware leeftijd en ziekte van je puppy of kitten/datum overlijden/… .
  • Stap naar de politie om een proces-verbaal te laten opstellen. Het is daarbij cruciaal dat u de status krijgt van benadeelde partij. Dit is geen kwestie voor het vredegerecht. U bent immers opgelicht want X heeft u een zieke hond/kat verkocht die ook nog eens jonger bleek te zijn dan wat vermeld staat in het paspoort. Dit is een zaak voor het strafrecht. Stel dat wij opnieuw een rechtszaak aanspannen, dan is het essentieel dat uw klacht op de juiste wijze door de politie geregistreerd werd dus met een proces verbaal met uw status als benadeelde partij. Een klacht die niet geregistreerd staat, bestaat immers niet. Je neemt alle documenten mee naar de politie: aangetekende brief/ geschreven communicatie, aankoopbewijs, garantiecertificaat, paspoort, vaccinatieboekje, bewijzen van alle dierenartskosten met duidelijke vermelding van de ziekte, ... . Uw klacht wordt enkel genoteerd wanneer u een PV-nummer kreeg. Vraag dit PV-nummer net als een kopie van uw verhoor aan de politie. Het PV-nummer geeft u de mogelijkheid om bij het parket na te gaan welke stappen er reeds werden ondernomen naar aanleiding van uw klacht. Klopte de leeftijd van uw dier? Indien niet, heb je een geschreven bewijs van uw dierenarts welke de ware leeftijd was? Voeg dat document zeker ook toe aan de bewijslast en het proces verbaal.
  • U bezorgt ons een digitale kopie van het volledige dossier. Wij houden alles goed bij en bezorgen deze informatie aan onze advocaat. Wanneer het strafonderzoek is afgerond, wordt u opgeroepen door de Correctionele rechtbank om deel uit te maken van de strafzaak. U dient zich voor deze rechtbank burgerlijke partij te stellen. Enkel op deze manier kan u vergoed worden voor uw schade. Neem nogmaals alle relevante documenten mee.
  • Tot slot stuurt u best een e-mail naar dierenwelzijn@vlaanderen.be (als u in Vlaanderen woont) of vult u een online contactformulier in als u in Brussel woont met als titel 'Klacht tegen X. Ik dien een klacht in.'
Hoe herken je een slechte kweker
Document
PDF, 886.36kb