Manolito Van den Bergh (Poezelhoeve) veroordeeld

Manolito Van den Bergh (Poezelhoeve) veroordeeld

Resultaat
14 oktober 2019

Vandaag viel de uitspraak in de strafzaak tegen Manolito Van den Bergh uit Boezinge (Ieper). De rechter legt Van den Bergh een verbod van 1 jaar om honden te houden en een dwangsom van 250 euro per vastgestelde inbreuk. Hij krijgt ook 1600 euro boete met uitstel (3 jaar) en 2.400 euro effectief voor inbreuken op de wetgeving inzake dierenwelzijn en dierengezondheid. In totaal moet hij de burgerlijke partijen aan wie hij zieke honden verkocht bijna 5000 euro schadevergoeding betalen. Daarnaast krijgt hij ook 1500 euro boete met drie jaar uitstel omdat hij zonder milieuvergunning, erkenning als hondenhandelaar en btw-nummer honden verhandelde. GAIA krijgt als burgerlijke partij 2 x 1 euro morele schadevergoeding.  

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: “De rechtbank acht alle inbreuken wegens de verkoop van dieren met duidelijke symptomen bewezen. Het opgelegde verbod om  honden te houden gedurende 1 jaar staat en valt met de opvolging door de lokale politie. Voor ons had dat verbod best langer mogen zijn, maar de rechtbank volgde de vordering van de procureur. De tijd van straffeloosheid voor broodfokkers is voorbij."

Duiding:
Broodfokker Manolito Van den Bergh is een typische broodfokker en werd vervolgd wegens een waslijst aan inbreuken op de dierenwelzijnswet. Enkele voorbeelden: verkoop zieke honden, vuile onverzorgde honden, honden met vlooien, … De beklaagde beschikte noch over een milieuvergunning noch over een erkenning (HK-nummer) om honden te verhandelen. De meeste pups voerde hij in uit Slowakije en Tsjechië. Intussen is De Poezelhoeve failliet gegaan maar de beklaagde baat een nieuwe zaak uit – Just Baby Dogs. 

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.