Image
Broodfok
28 oktober 2022

"Dit is een schrijnend geval van broodfok"

Brussel, 28 oktober. Dierenrechtenorganisatie GAIA, die de kat de bel aanbond, dient een nieuwe klacht in tegen de recent vastgestelde wanpraktijken bij hondenhandel Hoeve Hoogland/“Felicanis” in Kasterlee. Op twee locaties in Kasterlee zijn afgelopen maandag (24 oktober) huiszoekingen uitgevoerd door de milieurecherche, het FAVV en het FAGG. RTV bericht nu dat er achttien zwaar verwaarloosde honden in beslag werden genomen. De honden worden momenteel door dierenasiel Veeweyde Turnhout opgevangen. ​
​​
​Zo werd er onder andere een Cavalier King Charles in beslag genomen, die geen vacht meer heeft over de helft van het lichaam (zie foto).
​​
​GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: “Broodfok is een monster met vele gedaantes. Hier gaat gaat het om een schrijnend geval van broodfok. Wij vragen ons opnieuw af waar de gemeente Kasterlee mee bezig is. In december van vorig jaar verleende het college van burgemeester en schepenen nog een vergunning aan Hoeve Hoogland om uit te breiden. GAIA had zich daartegen verzet en tekende beroep aan bij de Deputatie, die de onbegrijpelijke beslissing van de gemeente gelukkig ​ ongedaan maakte. ​
​​
Treurige reputatie
​​
Anthony Godfroid, de raadsman van GAIA, vult aan: “Kasterlee heeft een treurige reputatie als het over broodfok gaat. Op 1 april 2016 werden op de Bos Dellen 5 in Kasterlee al eens meer dan 400 honden weggehaald uit de kwekerij van mijnheer Gerd Wellekens, een man die nadien een levenslang verbod opgelegd kreeg om nog honden te houden. De verschillende vennootschapjes van mijnheer Wellekens gingen overkop, waarbij het de zaakvoerder is van de BV Hoeve Hoogland die de kwekerij op de Bos Dellen 5 op de kop wist te tikken bij de curator. We zijn nauwelijks 6 jaar verder en het is alweer prijs.
​​
​Michel Vandenbosch: “In 2016 werd mijnheer Wellekens de schande van Kasterlee genoemd. De wisselbeker mag ondertussen van eigenaar veranderen. Ik nomineer de zaakvoerder van Hoeve Hoogland. Meester Godfroid heeft de dringende opdracht gekregen om de reeds ingediende klacht van augustus van dit jaar uit te breiden.
​​
Kale dieren
​​
Anthony Godfroid ten slotte: “Ik zal inderdaad aan de onderzoeksrechter vragen dat zijn onderzoek zal uitgebreid worden naar de vraag hoe het mogelijk is dat er zo goed als kale dieren in de kwekerij aanwezig zijn. Al meer dan 10 jaar behandel ik dossiers tegen ondernemingen van het kaliber van Hoeve Hoogland. Deze beelden zijn buitengewoon erg en verdienen de hoogste prioriteit bij parket en politie. Ik zal er alles aan doen opdat deze zaak behandeld wordt voor de strafrechter, die een levenslang verbod kan opleggen op het houden van dieren.
​​
​(Foto: RTV.BE en Veeweyde Turnhout)