“De financiële compensatie moet wel redelijk blijven”
GAIA staat achter het voorstel van CD&V om alle nog bestaande nertsenkwekerijen in Vlaanderen te sluiten tegen 1 januari 2017, mits er een financiële compensatie komt voor de kwekers. “Hiermee kan meteen een eind komen aan het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van bont”, zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “Wij steunen dus dit voorstel van CD&V, op voorwaarde dat de financiële compensatie voor de kwekers redelijk blijft.”
Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) had al aangekondigd dat hij een uitdoofbeleid voor nertsenkwekerijen wil realiseren. Daarbij zouden er geen nieuwe kwekerijen meer worden toegelaten, en bestaande kwekerijen zouden op termijn moeten verdwijnen. Eén van de denksporen van Weyts was om de bestaande kwekers te laten werken tot aan hun pensioen.
CD&V gaat verder, en wil nu snel werk maken van de sluiting van alle nog bestaande nertsenkwekerijen in Vlaanderen tegen 1 januari 2017. In ruil zou er dan wel een financiële compensatie moeten worden voorzien voor de kwekers, vindt de partij. Dierenrechtenorganisatie GAIA is pro: “Van een onmiddellijke stopzetting zónder compensatie kunnen we natuurlijk wel dromen, maar dat lijkt ons niet haalbaar”, zegt Michel Vandenbosch. “Wel vinden we dat de compensatie voor de kwekers redelijk moet zijn en binnen de perken moet blijven. Van inhaligheid kan geen sprake zijn.”
Het goede voorbeeld
Een verbod op nertsenkwekerijen is al in meerdere Europese landen van kracht, zoals in het Verenigd Koninkrijk (sinds 2003), Oostenrijk (sinds 2005), Kroatië (vanaf 2017) en Bosnië (2018). Nederland is momenteel nog de tweede grootste producent van nertsenvellen ter wereld, maar de laatste nertsenkwekerij moet er ten laatste tegen 2024 verdwenen zijn. Het verbod in het VK, met name, kwam er eveneens in ruil voor een financiële compensatieregeling. In Wallonië zijn nertsenkwekerijen sinds begin 2015 verboden. Ook de Brusselse regering heeft al een verbod op de kweek van dieren voor bontproductie goedgekeurd.
In Vlaanderen daarentegen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief. GAIA ijvert al jaren voor een verbod op zulke kwekerijen. Onder meer dankzij de campagnes van de dierenrechtenorganisatie wordt dierenleed voor bont steeds minder gepikt door de bevolking. Dat bleek vorig jaar nog uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau IPSOS, in opdracht van GAIA: 85% van de Vlamingen gaat akkoord met een verbod op het kweken van pelsdieren voor de productie van bont. In Vlaanderen is er met andere woorden geen maatschappelijk draagvlak voor de kweek van pelsdieren voor de bontproductie. Blijkbaar zien ook de Vlaamse pelsdierhouders dat eindelijk in.