GAIA en Jean-Claude Van Damme presenteren ‘The Victims’

GAIA en Jean-Claude Van Damme presenteren ‘The Victims’

GAIA-actie
03 oktober 2011

Naar aanleiding van Werelddierendag lanceerden GAIA en Jean-Claude Van Damme vandaag 'The Victims' op de parking van Kinepolis Brussel. 'The Victims' is een reuzengrote affiche die doet denken aan een nieuwe film met JCVD. Maar met 'The Victims' verwijzen GAIA en JCVD naar de vele slachtoffers van de bontindustrie. Een reusachtig skyboard van 160 m2 en een wall van 60m2 reizen tot eind oktober door acht Belgische steden. Met deze campagne roept GAIA op geen bont te dragen. Ook in de kragen en mouwen van jassen is vaak en minder opvallend bont verwerkt. GAIA wil een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen in België. Daarom sporen de dierenactivisten iedereen aan e-mails te verzenden naar alle volksvertegenwoordigers.

Een primeur: nooit eerder leende JCVD zijn gezicht voor een campagne tegen bont. Voor GAIA doet hij dat voor het eerst. De campagne is opgebouwd rond een reusachtige filmposter met de Hollywoodacteur. De affiche toont een ernstige JCVD met het kadaver van een gevilde nerts in de handen. Hij kijkt droevig, uit zijn blik en houding spreekt respect voor het weerloze dier. Het dier is een van de vele slachtoffers, The Victims, van de bontindustrie. "The Victims is een indringende megakreet tegen bont dat teert op het leed en onnodig doden van miljoenen pelsdieren", legt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch uit. Het skyboard van 160m2 en de wall van 60m2 zullen te zien zijn in Brussel, Willebroek (Carré), Maldegem, Hasselt (Grenslandhallen), Antwerpen (Sportpaleis, Metropolis), Luik en op de filmfestivals van Namen en Gent.

Jean-Claude Van Damme:

Ik zie niet in wat aantrekkelijk is aan rondlopen in een dierenhuid. Ik denk dat de dieren het met mij eens zijn

Verbod

GAIA ijvert voor een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen. In Groot-Brittannië en Oostenrijk zijn pelsdierkwekerijen al verboden. In 2009 voerde onderzoeksbureau IPSOS in opdracht van GAIA een opiniepeiling uit. Daaruit blijkt dat 9 op de 10 Belgen voorstander is van een wettelijk verbod. GAIA roept iedereen op een e-mail te versturen naar de volksvertegenwoordigers en aan te dringen op een Belgisch verbod. Mailen kan via www.gaia.be. Daar staan alle vertegenwoordigers per provincie opgelijst.

Nertsenleed in België

In ons land worden alleen nog nertsen gefokt voor bont. België telt een twintigtal nertsenkwekerijen (alle gelegen in Vlaanderen). Elk jaar sterven 150 000 nertsen voor bont. De dieren zitten opgesloten in kleine draadgazen kooien van 80x30x30 cm. Uit frustratie en verveling vertonen ze zwaar neurotisch gedrag: voortdurend op en neer springen, agressief gedrag, staartbijten en andere vormen van zelfverminking. Na acht maanden worden de nertsen vergast.

Bont schaadt het milieu

Naast het extreme dierenleed dat bont veroorzaakt, is de productie van bont zeer schadelijk voor het milieu. Onderzoeksbureau CE Delft onderzocht op vraag van GAIA de milieu-impact van bont. Voor 17 van 18 parameters (zoals grondverzuring, waterverbruik, ozonvervuiling) is bont vele malen schadelijker dan textiel.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.