Belgen zeggen 'neen' tegen dierenbont

Belgen zeggen 'neen' tegen dierenbont

GAIA informeert
21 februari 2012

Bijna 9 Belgen op 10 (86%) spreken zich uit voor een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door onderzoeksbureau Ipsos, in opdracht van dierenrechtenorganisatie GAIA. Zowel in Vlaanderen, Brussel als in Wallonië lopen de resultaten ongeveer gelijk. Ook over de partijpolitieke grenzen heen kiezen Belgen massaal voor een wettelijk 'neen' tegen het kweken van dieren voor dierenbont.

Deze hoge percentages 'contra' bont van pelsdieren zijn niet nieuw. Ipsos-onderzoek uit 2009 resulteerde in zowat dezelfde opmerkelijke cijfers. Ook toen bleken 9 Belgen op 10 (85%) voor een wettelijke sluiting van kwekerijen waar dieren gekweekt worden, enkel of in de eerste plaats, voor hun vacht. De Belgen blijven dus bij hun standpunt.

Sluiting Belgische nertskwekerijen enige juiste antwoord

De slechte levensomstandigheden van de dieren kunnen dus bij slechts een beperkte groep respondenten een motief geweest zijn om voor een wettelijk verbod te zijn. Want het onderzoek wijst ook uit dat slechts 3 Belgen op 10 wéten dat nertsen in kleine kooitjes worden opgesloten voor hun pels. Slechts 2 Belgen op 10 weten dat nertsen na acht maanden gedood worden door vergassing.

Principieel neen

De meerderheid van de respondenten spreekt zich uit voor een wettelijk verbod gebaseerd op een principieel 'neen': ze zijn gekant tegen het doden van dieren, enkel of voornamelijk om hun vacht. En dit ongeacht of de levensomstandigheden van de dieren erop zouden vooruitgaan. Dat bevestigt de opiniepeiling: 82 procent van de respondenten vindt het een probleem dat dieren worden gekweekt en gedood, enkel om van hun pels bontjassen te maken.

Michel Vandenbosch, GAIA-voorzitter: 'De overgrote meerderheid van de Belgen wil een verbod op pelsdierkwekerijen in ons land. Dat was al zo in 2004 en in 2009. Vandaag is dat nog altijd zo. Niet per se omdat het in die kwekerijen slecht gesteld is met het dierenwelzijn, maar omdat de mensen het onverantwoord vinden dat dieren gedood worden voor hun pels om er bontjassen van te maken. Je zou toch verwachten dat onze Belgische parlementairen luisteren naar de stem van het volk, en het voorbeeld van Groot-Brittannië en Oostenrijk volgen. Daar zijn pelsdierkwekerijen al verboden. Dat is het enige passende antwoord op de resultaten van de opiniepeiling."

Laag percentage bezitters bontjas

Uit de IPSOS-peiling blijkt ook dat slechts 7% van de respondenten een bontjas bezit of iemand kent die een bontjas heeft. Het merendeel van de eigenaars zijn 55-plussers. 4% van de ondervraagden zegt een kledingstuk te bezitten waar bont is verwerkt in kraag of mouwen.

Over dierenbont

Voor dierenbont worden wereldwijd tientallen miljoenen vossen, nertsen, chinchilla's, wasbeerhonden, bevers en vele andere pelsdiersoorten anaal geëlektrocuteerd, vergast, verdronken, doodgeknuppeld en op nog andere wrede manieren gedood. Om van hun pelzen bontjassen te maken. In België worden elk jaar in 19 kwekerijen (allen gelegen in Vlaanderen) 150 000 nertsen opgesloten in kleine draadgazen kooien van 80 cm x 30 cm x 30 cm (enkele schoendozen groot). Na acht maanden worden de nertsen vergast.

GAIA tegen bont

GAIA ijvert al jaren voor een wettelijk verbod op pelsdierkwekerijen. Als lid van de Fur Free Alliance komt GAIA ook in internationaal verband op tegen dierenbont. In Groot-Brittannië en Oostenrijk zijn pelsdierkwekerijen al verboden. In België worden echter nog jaarlijks 150 000 nertsen opgesloten in kleine draadgazen kooien. Na acht maanden worden ze vergast.

Over het onderzoek

De cijfers uit dit persbericht zijn resultaten uit een onafhankelijke studie, uitgevoerd in januari 2012 door onderzoeksbureau Ipsos en dit in opdracht van dierenrechtenorganisatie GAIA. Het onderzoek brengt de opinie van de Belgische populatie in beeld mbt. het doden van dieren voor hun pels. In totaal werden 1053 mensen bevraagd, representatief over geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en regio. Vorige studies: 2004 en 2009. Maximale foutenmarge: 3%.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.