Een nertsenkwekerij in Beveren-Waas krijgt geen milieuvergunning van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) om uit te breiden. Zo herroept ze de beslissing van de provincie Oost-Vlaanderen, die daar in 2013 wél mee had ingestemd. GAIA ging in beroep tegen die beslissing. "We zijn heel tevreden dat minister Schauvliege nu een duidelijk signaal geeft door de vergunning te weigeren", aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. GAIA blijft wel ijveren voor een verbod op nertsenkwekerijen voor de productie van bont in Vlaanderen.
De huidige vergunning van nertsenkwekerij Truyman in Beveren-Waas geldt voor 16.200 dieren en loopt af op 30 juni 2030. In november 2013 kreeg het bedrijf – ondanks het protest van GAIA en de omwonenden – de toelating van de provincie Oost-Vlaanderen voor de uitbreiding met 10.800 nertsen, waardoor het totaal op 27.000 dieren zou komen te liggen.
GAIA ging meteen in beroep tegen de beslissing van de bestendige deputatie. Michel Vandenbosch: "Nertsen zijn wilde dieren. Als ze opgesloten zitten in kooien van amper 80 x 30 cm vertonen ze abnormaal, gestoord gedrag: ze springen heftig tegen de kooiwanden en verminken zichzelf. Tot 20% van de jongen sterft vroegtijdig. En de kwekerij in Beveren-Waas geeft geen garantie dat er voldoende koelcapaciteit is voor al die dode nertsen. Ook bestaat het gevaar dat er dieren ontsnappen, dat er ongedierte wordt aangetrokken, dat er geurhinder ontstaat,..."
IJveren voor totaalverbod
De dierenrechtenorganisatie is dan ook verheugd dat minister Schauvliege geen toelating geeft voor de uitbreiding van de nertsenkwekerij in Beveren-Waas. Ze baseert haar beslissing op de beleidskeuze van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA), die in zijn beleidsnota "een verbod op de oprichting van nieuwe pelsdierhouderijen en op de uitbreiding van bestaande pelsdierhouderijen" vermeldt.
GAIA van zijn kant blijft ijveren voor een totaalverbod op nertsenkwekerijen voor de productie van bont. "In Vlaanderen is daar trouwens geen draagvlak voor", weet Michel Vandenbosch. "Meer nog, 86% van de Vlamingen gaat akkoord met een verbod, blijkt uit een opiniepeiling van Ipsos uit 2012." In Oostenrijk, Groot-Brittannië en Bulgarije zijn pelsdierkwekerijen al verboden, en ook Kroatië legt het kweken van pelsdieren voor bont aan banden. In Wallonië is een verbod op komst en in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vermeldt het regeerakkoord een verbod op pelsdierkwekerijen. Onlangs werd daartoe een voorstel van decreet ingediend.