Image
Poussins
Sinds begin november werkt Sodexo België enkel nog samen met eierproducenten, die het wrede doden van mannetjeskuikens vermijden. Het bedrijf is daarmee de eerste grote speler in de cateringsector en één van de eerste grote bedrijven in België die deze maatregel neemt.
27 november 2023

Het kuikendoden is een gruwelijke praktijk, waarbij mannetjeskuikens op de leeftijd van één dag gedood worden via vergassing of verhandeling, simpelweg omdat ze zogezegd “nutteloos” zijn voor de productie van eieren.

 

Sodexo verwerkt op al haar sites in België op jaarbasis 4 miljoen eieren. 80% van de eieren zullen vanaf november 2023 aangekocht worden bij producenten, die gebruik maken van de zogenaamde Seleggt-machine (100% vanaf 2025). De machine in kwestie detecteert het geslacht van het kuiken reeds in het ei, zodat dit ei niet verder wordt uitgebroed.

 

Op advies van GAIA

 

GAIA adviseert Sodexo sinds vele jaren omtrent dierenwelzijn. Zo hebben we eerder reeds met hen samengewerkt om kreeften (in 2022) en foie gras (in 2018) van hun menu’s te bannen.

“Grote spelers in de markt kunnen een stevige impact op dierenwelzijn realiseren. Het vergassen en verbrijzelen van mannelijke kuikens is een gruwelijke verkwisting van totaal weerloze levende wezens, die conform de immorele dierlijke productielogica als waardeloze wegwerpdingen op grote schaal vernietigd worden. Sodexo neemt onze argumenten ter harte en bant na foie gras en kreeften nu ook kuikendoden. Een voorbeeld voor alle andere cateraars.” zegt Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA.

eendagskuikens

Gerelateerde nieuwsitems