Na vossen- en chinchilakwekerijen voor de bontproductie verbiedt Nederland ook de nertsenkwekerij. Het verbod, dat vandaag in de Nederlandse Eerste Kamer met een grote meerderheid werd goedgekeurd, treedt in werking vanaf 2024. GAIA roept het Belgische parlement op om het voorbeeld van onze noorderburen te volgen en ook in ons land de nertsenhouderij te verbieden.
Derde grootste wereldproducent verbiedt bontfok
GAIA feliciteert zijn Nederlandse collegaorganisatie Bont voor Dieren met dit formidabele resultaat. Met 6 miljoen jaarlijks geproduceerde nertsenvellen en 157 nertsenfokkerijen voor de productie van bont is Nederland de derde grootste wereldproducent van nertsenbont, na Demenarken en China. België telt nog 19 nertsenkwekerijen, die 150.000 nertsenvellen per jaar produceren. Een zeer ruime parlementaire meerderheid keurde vandaag het verbod goed. Eerder werd de kweek van vossen en chinhilla's voor bontproductie in Nederland al verboden (in werking sinds 2008). Het nertsenhouderijverbod voorziet een afschrijftermijn van 12 jaar en de nertsenhouders krijgen een financiële compensatie van 28 miljoen euro voor de sloopkosten.
Wetsvoorstellen in Belgische Kamer en Senaat
In ons land roept GAIA het Belgische parlement en de regering op om nu snel werk te maken van een verbod. Sp.a, PS, MR, Cdh, Groen en Ecolo hebben daartoe al wetsvoorstellen ingediend. "Wat in Nederland als derde bontproducent ter wereld kan, moet ook kunnen in ons land dat veel minder bontfokkerijen telt," zegt GAIA-directeur Ann De Greef, die vorige week het Nederlandse Eerste Kamerdebat over het verbod bijwoonde. "Dieren kweken en doden om van hun vellen bontjassen te maken of dierenbont te verwerken in mouwen en kragen, vindt ook de grote meerderheid van de Belgen niet aanvaardbaar." 86 % van de bevolking is het eens met een verbod (86% in Vlaanderen, 83 % in Brussel en 88 % in Wallonië), zo blijkt uit een IPSOS-enquête uit 2011. Ook in Engeland, Oostenrijk en Kroatië is het fokken van pelsdieren voor bont verboden.