Image
Waregem Koerse editie 2023
GAIA is tevreden maar dit uitstekend nieuws mag geen toevalstreffer zijn en vraagt bevestiging in volgende edities.
29 augustus 2023

Waregem, 29/08/2023 - Waregem Koerse 2023 is veilig verlopen voor alle renpaarden die deelnamen aan de hindernisrennen. GAIA reageert tevreden maar wijst erop dat dit geen toevalstreffer mag zijn. Vandaag vond de 176 ste editie van Waregem Koerse plaats. Zoals de voorbije 33 edities - sinds 1996 in overleg met de organisatoren - keken ook dit jaar waarnemers van GAIA (12) toe op het verloop van de vier hindernisrennen, die voor de deelnemende renpaarden de meeste veiligheidsrisico’s inhouden.  Vorig jaar bracht GAIA de dood van Hyperion de Kerser aan het licht. De achtjarige volbloed werd na een zware bovenarmbreuk in de Prijs Baron Casier geëuthanaseerd. De editie 2023 telde een hindernis minder. In de loop der jaren verdwenen verschillende hindernissen en werden andere paardveiliger gemaakt. Telkens gebeurde dat in constructief overleg met GAIA.  

De door GAIA aangestelde dierenarts, meester-hoefsmid en paardenspecialist, Dr. François Sivine, nam gisterenavond en vanmorgen deel aan de keuring van de paarden. Eén paard, Space Kid, werd door de dierenartsen afgekeurd voor de galopren. 

 

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: De editie 2023 is verlopen zonder valpartij. Enkel twee jockeys vielen van hun paard. Waregem Koerse structureel 100% veilig maken voor de paarden, dat is en blijft ons doel en moet ook het doel van de organisatoren zijn. Het goede nieuws van dit jaar mag evenwel niet bij een gelukkige toevalstreffer blijven maar moet minstens drie, vier opeenvolgende edities bevestiging krijgen. Ook dan blijft waakzaamheid geboden."