De Limburgse deputatie weigert unaniem de milieuvergunning voor een nertskwekerij voor 42000 nertsen in Bocholt. Dat hebben bevoegd gedeputeerde Ludwig Vandenhove en gedeputeerde van dierenwelzijn Jean-Paul Peuskens vandaag bekendgemaakt. GAIA, dat eerder samen met o.a. Natuurpunt, Bite Back en 200 andere buuurtbewoners een bezwaarschrift indiende, juicht de beslissing toe. GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Dit is schitterend nieuws, voor de buurtbewoners die terecht vrezen voor – vooral in de zomer - ernstige geurhinder en vliegenoverlast, maar uiteraard ook voor het dierenwelzijn, waar wij voor opkomen.
Verbied bontfokkerij in België
GAIA roept het parlement en de regering op om de pelsdierfokkerij voor bont naar het voorbeeld van Groot-Brittannië, Oostenrijk, Kroatië en Nederland ook in ons land dringend te verbieden. Daartoe zijn al verschillende wetsvoorstellen ingediend. Eind februari voerde GAIA nog campagne voor een verbod met 580 sprekende affiches in de belangrijkste stations van het land en een actie gericht aan de partijvoorzitters en de eerste ministers.
België geen beloofde land voor bontfok
Nu Nederland, de derde wereldproducent waar jaarlijks 6 miljoen nertsen voor de productie van bont vergast worden op 160 kwekerijen, de bontfokkerijen verbiedt vanaf 2024, moet absoluut vermeden worden dat fokkers België, waar nog slechts 18 bedrijven jaarlijks wel nog 150000 nertsen kweken voor bont, als het beloofde land voor de pelsdierfokkerij gebruiken.
Tegen aanvraag kweek 161000 nertsen in Wervik (West-VL)
Dat dit niet uit de lucht gegrepen is, bewijst de milieuvergunningsaanvraag die in Wervik werd gedaan voor een nertskwekerij voor maar liefst 161200 pelsdieren. Gisteren woonden meer dan 250 mensen, omwonenden, inwoners van Wervik en afgevaardigden van GAIA en Natuurpunt een door het gemeentebestuur georganiseerde informatieavond bij. In een bomvolle zaal stak het publiek zijn verontwaardiging over de de mogelijke komst van de kwekerij niet onder stoelen of banken. In Wervik loopt de procedure op gemeentelijk niveau nog. Bezwaarschriften kunnen er nog tot 20 april ingediend worden.