Afgelopen zondag vond in de Chinese hoofdstad Peking de tweede editie plaats van de bontvrije Cruelty Free Fashion show. GAIA is partner van dit belangrijke evenement, waarmee het in China een duidelijk signaal tegen bont wil geven. Dit jaar namen op vraag van de dierenrechtenorganisatie ook twee Belgische ontwerpers deel: Mats Rombaut en Katrien Van Hecke.
Na de succesvolle eerste editie van de Cruelty Free Fashion Show, vorig jaar, kon het evenement dit keer een publiek van meer dan 200 – vooral Chinese – beroemdheden aantrekken. Op de catwalk waren dan weer modeontwerpers uit drie verschillende continenten vertegenwoordigd, samen met 19 bontvrije kledingmerken uit de VS, Polen, Groot-Brittannië, Korea en China.
Made in Belgium
Ook ons land was voor het eerst van de partij, met de collecties van Mats Rombaut en Katrien Van Hecke. Zij ontwerpen respectievelijk schoenen en kleren, uitsluitend van diervriendelijke, organische materialen. "Door deel te nemen aan deze modeshow motiveer ik de consument om bewust te kiezen voor duurzame kledingstukken", vertelt Katrien. "Dankzij een evenement als dit kunnen de mensen zien dat je geen bont nodig hebt om esthetische dingen te maken, en leer al evenmin", vult Mats Rombaut aan.
Chinezen tegen bont
Organisator van de Cruelty Free Fashion Show is ACTAsia, een dierenrechtenorganisatie met poten in China, Groot-Brittannië, Nederland en de VS. GAIA was één van de partners die het evenement mee sponsorden. "We zijn blij dat ook in China het verzet tegen bont groeit", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Het land is de grootste importeur van bont ter wereld, dus het is cruciaal om de Chinese consumenten, ontwerpers en retailers te sensibiliseren over diervriendelijke én trendy alternatieven voor bont." China is na Europa ook de tweede grootste bontproducent, met ruwweg 13 miljoen vachten — vooral van wasbeerhonden en nertsen — in 2010, volgens de International Fur Federation.