GAIA juicht sluiting nertsenkwekerij toe

GAIA juicht sluiting nertsenkwekerij toe

Resultaat
16 november 2011

Leonard Wintgens sluit zijn nertsenkwekerij in Koewacht, bij Stekene (Oost-Vlaanderen). De 74-jarige nertsenkweker wilde zijn kwekerij uitbreiden tot 60 000 nertsen. Dat stuitte op hevig protest van de buurtbewoners en van dierenrechtenorganisatie GAIA. Bij zijn tweede uitbreidingsaanvraag werden 617 bezwaarschriften ingediend. Toen dat bekend raakte, besloot Wintgens de handdoek in de ring te gooien en zijn kwekerij te verkopen. Er komt geen nieuwe nertsenkwekerij in de plaats, liet hij weten. Een wijze beslissing die GAIA toejuicht.

Bezwaarschriften

Nadat Leonhard Wintgens een eerste aanvraag indiende om uit te breiden van 5000 naar 60 000 nertsen, dienden de buurtbewoners en GAIA met succes bezwaarschriften in. Wintgens ging hierop in beroep. Dat beroep werd afgewezen door Vlaams Minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Bij een tweede aanvraag plande Wintgens een uitbreiding tot 45 000 nertsen. Daartegen werden niet minder dan 617 bezwaarschriften ingediend, onder andere door GAIA.

Stopzetting

Uiteindelijk besloot Leonhard Wintgens zijn nertsenkwekerij van de hand te doen. De nieuwe eigenaar heeft andere plannen met het domein, de buurtbewoners kunnen opgelucht ademhalen.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch: "Vlaanderen heeft een nertsenkwekerij minder. Dat bespaart duizenden pelsdieren een ellendig leven."

GAIA voerde gedurende de maand oktober met Jean-Claude Van Damme campagne tegen bont. De dierenrechtenorganisatie pleit voor een verbod op pelsdierkwekerijen.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.