De Europese Pelskwekersvereniging (European Fur Breeders Association) mag geen advertentiecampagne meer voeren die beweert dat bont "milieuvriendelijk" is. Dat heeft de Britse Advertising Standards Authority (ASA, de Britse Jury voor ethische reclamepraktijken) beslist na een klacht van de Belgische dierenrechtenorganisatie GAIA. De Advertising Standards Authority beschouwt de advertentiecampagne van de pelsdierkwekers als "misleidend". "De Britse reclamewaakhond oordeelde dat onze klacht gegrond is," reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch tevreden. "Bonthandelaars en pelsdierkwekers mogen in hun reclame niet meer beweren dat bont ecovriendelijk is en moeten nu stoppen met de mensen te misleiden."
De advertenties van de Europese pelsdierenkwekers verschenen in The Parliament Magazine onder de kop: "Waarom het milieuvriendelijk is om bont te dragen". Volgens de Europese pelsdierkwekers van EFBA en de International Fur Trade Association (Internationale Bonthandelsfederatie) is bont een "milieuvriendelijk" want duurzaam" product. Zij voeren aan dat nertsenjassen 30 jaar of "langer dan het meeste textiel" kunnen meegaan en bont gerecycleerd kan worden in tassen en kussens, en een "natuurlijk, afbreeekbaar biologisch product is". Maar ASA verbiedt de advertentie omdat EFBA en de International Fur Trade Federation(bonthandelaars) niet afdoende kunnen aantonen dat bont geen milieuschade veroorzaakt, rekening houdend met de volledige levenscyclus van het product van fabricage tot verkoop. Een absolute bewering als "bont is ecovriendelijk" is misleidend, besluit ASA.
Nertsenbont veel schadelijker dan textiel
GAIA baseerde haar klacht bij de Britse reclamewaakhond onder andere op het rapport uit 2011 van milieuonderzoeksbureau CE Delft over de impact van de productie van nertsenbont op het milieu. Het rapport toont aan dat het negatieve effect op het klimaat van 1 kg nertsenbont maar liefst 5 maal hoger is dan dat van de productie van wol, dat van alle ander textiel de grootste schadelijke impact heeft op het milieu. Voor 17 van de 18 onderzochte parameters, zoals klimaatverandering, ozonvervuiling, vorming van fijn stof, grondverzuring, voederproductie, waterverbruik en landgebruik is nertsenbont vele malen schadelijker dan textiel. Grootste boosdoener is de productie van het voeder voor de nertsen. Ook de uitstoot van stikstofdioxide en ammoniak afkomstig van de nertsenmest dragen bij tot de effecten van verzuring en de vorming van fijn stof. Ook de gebruikte chemicaliën zijn zeer schadelijk. Enkel het waterverbruik voor katoen ligt hoger dan voor de bontproductie.