Actie nu! Minister Weyts, talm niet langer en verbied pelsdierkwekerijen voor bont!

Actie nu! Minister Weyts, talm niet langer en verbied pelsdierkwekerijen voor bont!

GAIA-actie
03 mei 2017

De nertsenkwekerij Moerwegel Mink in het Oost-Vlaamse Moerbeke-Waas mag uitbreiden van 11.400 nertsen naar 18.198 pelsdieren. Dat zijn 6798 nertsen extra die in kleine kooien van enkele schoendozen groot mogen opgesloten en vergast worden voor bont.

Nadat GAIA beroep had ingediend bij de Vlaamse minister van Omgeving Joke Schauvliege, weigerde de minister tot tweemaal toe een vergunning toe te kennen. Maar de Raad van State verwierp de verwijzing van minister Schauvliege naar de beleidsintentie van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts, die meermaals had laten weten dat hij de nertsenhouderij in Vlaanderen wil laten uitdoven (en verbieden). Het is de tweede keer dat de Raad van State het argument van de beleidsintentie niet aanvaardt als weigeringsgrond. Daardoor kon minister Schauvliege dit keer moeilijk anders dan de aanvraag voor uitbreiding toe te staan. De minister ging niet in op de vraag van GAIA om de uitbreidingsvergunning te beperken in de tijd. Ongeveer twee jaar geleden kondigde de partij van minister Schauvliege (CD&V) aan akkoord te gaan met een verbod op de nog 17 actieve pelsdierkwekerijen in Vlaanderen. Maar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft nog altijd geen voorstel tot verbod voorgelegd. Door zijn getalm kan de nertskwekerij in Moerbeke-Waas nu toch uitbreiden.

Kom nu in actie. Mail naar minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Maak hem duidelijk dat u het getalm beu bent. Want daardoor breiden pelsdierkwekerijen uit terwijl 86 % van de Vlamingen een verbod wil. Dring er bij de minister op aan de 17 nog actieve nertsenkwekerijen te verbieden. Als het hem menens is met zijn ambitie om van Vlaanderen een voortrekker te maken inzake dierenwelzijn, dan maakt hij snel werk van een verbod. Vraag hem wanneer hij een uitgewerkt voorstel tot verbod zal voorleggen aan de regering.

(Foto: Joanne-McArthur-Djurattsalliansen)

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.