Nertsenkwekerij Hulste mag ook van provincie niet uitbreiden

Nertsenkwekerij Hulste mag ook van provincie niet uitbreiden

GAIA informeert
20 mei 2016

De provincie West-Vlaanderen heeft beslist geen vergunning toe te kennen voor de uitbreidingsplannen van de nertsenkwekerij in Hulste (Harelbeke). Eerder gaf ook het gemeentebestuur van Harelbeke al een negatief advies voor een uitbreiding, nadat GAIA bezwaar indiende. Onze campagne tegen dierenleed voor bont werpt dus zijn vruchten af!

Aanvankelijk wilde de nertsenkwekerij in Hulste uitbreiden van 18.000 naar 24.000 dieren. Later wenste de exploitant de gevraagde uitbreiding te beperken tot 1.200 nertsen. Het stadsbestuur van Harelbeke gaf half januari al een negatief advies voor de uitbreidingsplannen. In totaal werden ook 13 verschillende bezwaarschriften ingediend bij de gemeente, onder meer vanwege GAIA, plus een bezwaarschrift dat door 450 omwonenden werd ondertekend.

"We hebben de vergunning geweigerd, omdat er een verbod op het kweken van nertsen komt", zegt de West-Vlaamse gedeputeerde Bart Naeyaert in ‘Het Laatste Nieuws’. "Wanneer het verbod er zal komen, weet niemand, maar lang zal dat verbod niet meer op zich laten wachten. Zaakvoerders van nertsenkwekerijen zullen door dat verbod vergoed worden voor de verliezen die ze maken door de beslissing. Die vergunning nu nog toekennen en die verliezen nog groter maken, dat heeft geen zin. Als de zaakvoerders beroep aantekenen tegen onze beslissing, dan belandt dat bij de Vlaamse overheid. Aan hen om dan knopen te gaan doorhakken."

In Vlaanderen zijn nog 17 nertsenkwekerijen actief. GAIA ijvert al jaren voor een verbod op zulke kwekerijen. Onder meer dankzij onze campagnes wordt dierenleed voor bont steeds minder gepikt door de bevolking. Dat bleek vorig jaar nog uit een opiniepeiling van het onderzoeksbureau IPSOS, in opdracht van GAIA: 85% van de Vlamingen gaat akkoord met een verbod op het kweken van pelsdieren voor de productie van bont. Begin 2014 verhinderde GAIA nog de komst van een nieuwe nertsenkwekerij in Wervik.

(Foto: Nettverk for dyrs frihet)

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.