120 actievoerders protesteren tegen bontkwekerijen in Langemark en Laarne

120 actievoerders protesteren tegen bontkwekerijen in Langemark en Laarne

GAIA-actie
28 januari 2017

Voorbije zaterdag, 28 januari, voerden 120 leden en sympathisanten van GAIA, Animal Rights Belgium, Animaux en Péril, Bite Back en Dierengeluk actie aan 2 pelsdierkwekerijen in Langemark, West-Vlaanderen en Laarne, Oost-Vlaanderen. Ze klaagden de uitermate schrijnende en dieronterende omstandigheden aan waarin nertsen gehouden worden voor de productie van bont. Speciaal voor de gelegenheid wist GAIA de beroemde Antwerpse straatartiest DZIA te strikken die op zijn eigen unieke wijze het leed van de nertsen in een straatkunstwerk uitbeeldde. Onder de manifestanten bevond zich eveneens Nina, de mascotte van alle nertsen om de betogers een hart onder de riem te steken.

De vreedzame protestactie vond plaats in de onmiddellijke nabijheid van 2 nertsenkwekerijen waar GAIA en Animal Rights in 2015 en 2016 via undercover beelden het onaanvaardbare leed, talloze, frappante nalatigheden en een meedogenloze dodingsmethode door vergassing aan het licht brachten. De respectievelijke voorzitters van GAIA en Animals Rights, Michel Vandenbosch en Nadine Lucas eisen niet alleen dat deze bontkwekerijen gesloten worden, ze vragen ook met aandrang dat Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts de nodige maatregelen treft om pelsdierhouderijen te verbieden in Vlaanderen, in navolging van het Waalse en Nederlandse voorbeeld. 85% van de Vlamingen is trouwens voorstander van zo'n verbod (Ipsos-enquête 2015).

Jaarlijks komen 160.000 nertsen in 17 Vlaamse bontkwekerijen aan een gruwzaam einde na een kort en ellendig bestaan vol dierenleed. Ze worden gekweekt in kleine draadgazen kooien van enkele schoendozen groot. Bijna alle nertsen vertonen dwangneurotisch gedrag. Nadien worden ze op een wrede en gewelddadige wijze vergast en dit enkel en alleen om van hun pelzen bontjassen, kragen of andere accessoires te kunnen maken.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.