De productie van echt bont van dieren is veel schadelijker voor het milieu dan textiel (katoen, acryl, wol, polyester). Tot die conclusie komen onderzoekers van CE Delft, een Nederlands onafhankelijk onderzoeksbureau gespecialiseerd in milieuproblemen. In opdracht van GAIA, het Nederlandse 'Bont voor Dieren' en het Italiaanse 'LAV' onderzochten zij de impact van bontproductie op het milieu, vanaf het proces van het kweken van de dieren tot aan het afgewerkte kledingsstuk.
Voor 17 van 18 parameters, zoals klimaatverandering, ozonvervuiling, vorming van fijn stof, grondverzuring, waterverbruik en landgebruik, is bont vele malen schadelijker dan textiel. Het onderzoek focust op de nertsenhouderij, omdat in Nederland en België alleen nertsen gehouden worden voor bontproductie. Grootste boosdoener is de productie van het voeder voor de nertsen. Ook de geproduceerde mest en de gebruikte chemicaliën zijn zeer schadelijk voor het milieu. Enkel voor katoen ligt het waterverbruik hoger dan voor bontproductie.
Klimaateffect van bont
Ook de uitstoot van stikstofoxide en ammoniak afkomstig van de nertsenmest dragen bij aan de effecten van verzuring en de vorming van fijnstof. Voor 1 kg bont zijn meer dan 11 nertsenpelzen nodig. Het negatieve effect op het klimaat van 1 kg nertsenbont is 5 x hoger dan dat van de productie van wol, die van alle ander textiel het hoogst scoort qua negatieve impact op het milieu.