Procedure om pelsdierkwekerijen te verbieden van start in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Procedure om pelsdierkwekerijen te verbieden van start in Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Resultaat
16 januari 2015

GAIA is verheugd dat de Brusselse regering gisteren een voorontwerp van ordonnantie heeft goedgekeurd, op initiatief van Brussels Staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets, met het oog op een verbod op de kweek van dieren voor hun bont.

Het voorontwerp van ordonnantie moet nu nog worden voorgelegd aan de Raad van State. Daarna gaat het voor een tweede lezing naar de ministerraad. Dan kan het worden gestemd door de afgevaardigden in de commissie Leefmilieu en vervolgens in de plenaire zitting van het Brusselse parlement. Bij een positieve stemming daar treedt de ordonnantie in werking.

"Dit is de eerste stap van een proces dat hopelijk zal leiden tot een verbod op het kweken van pelsdieren in het Hoofdstedelijk Gewest, zoals dat nu al van kracht is in Wallonië", verklaart GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. "Momenteel zijn er dan wel geen kwekerijen zijn in de Brusselse regio, maar deze nieuwe procedure – als het voorontwerp wordt goedgekeurd – zal verzekeren dat er in de toekomst geen enkele kwekerij van dit type opgericht kan worden."

Uit een opiniepeiling van IPSOS uit 2012 blijkt dat 83% van de Brusselaars voorstander is van zo'n verbod.

Elk jaar worden er in de Belgische kwekerijen meer dan 150.000 nertsen gehouden in erbarmelijke omstandigheden. Ze worden enkel voor hun bont gedood. Al die kwekerijen, 17 in totaal, bevinden zich in Vlaanderen. Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts heeft beslist om geen nieuwe kwekerijen meer toe te laten, net zomin als de uitbreiding van bestaande installaties. GAIA vraagt Vlaanderen met aandrang om het goede voorbeeld van Wallonië en Brussel te volgen, en ook de bestaande kwekerijen te verbieden.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.