Image
Pelsdierkwekerijen
1 april 2022

Met Ierland treedt opnieuw een land toe tot de reeks naties die recentelijk een verbod invoerden op pelsdierkwekerijen. Frankrijk, Italië en Estland, bijvoorbeeld, introduceerden zo’n verbod in 2021. Ook in België zijn er sinds vorig jaar geen pelsdierkwekerijen meer. Daar heeft GAIA jarenlang voor geijverd, en is vandaag dus gelukkig een feit.

Op internationaal niveau ijvert GAIA, als Belgisch vertegenwoordiger van de Fur Free Alliance, eveneens voor de sluiting van pelsdierkwekerijen. En Ierland is dus het meest recente land dat gezwicht is voor de druk. De drie resterende pelsdierkwekerijen daar worden dit jaar gesloten, wordt verwacht.

GAIA-directeur Ann De Greef: “Het is goed om te zien dat ons jarenlange werk op dit vlak nu zijn vruchten afwerpt. In steeds meer landen wordt eindelijk ingezien dat de pelsdierkwekerij een gruwelijke industrie is, die absoluut gestopt moet worden. Wij zetten onze strijd voort.”

Aan dit Iers verbod ging ook een enquête bij de Ierse bevolking vooraf: daaruit bleek dat 80% van de Ieren voorstander is van een verbod.

Al meer dan 15 jaar

De wreedheid van de pelsdierindustrie werd bovendien nogmaals blootgelegd door een rapport van Veterinary Ireland. Dat rapport baseert zich op het wetenschappelijk bewijs dat voorhanden is, en concludeert met het oog op dierenwelzijn 'dat er een onmiddellijk verbod moet komen op het kweken van nertsen en gelijkaardige dieren voor de productie van bont'.

Marc Glover van de Fur Free Alliance reageert: "Dit is een historische dag voor het dierenwelzijn in de Republiek Ierland. Ik ben al meer dan 15 jaar betrokken bij de campagne om een einde te maken aan de pelsdierkwekerij in Ierland, en dit verbod had er al veel eerder moeten zijn, maar het is fantastisch nieuws voor iedereen die meegeleefd heeft. Ik wil graag mijn waardering uitspreken voor alle campagnevoerders die dit mogelijk hebben gemaakt. Het is nu belangrijk dat wetgevers overal ter wereld - ook op EU-niveau - dringend actie ondernemen om voor eens en voor altijd een einde te maken aan de wreedheid van de pelsdierkwekerij".