In Nederland wordt het vanaf 2024 dan tóch verboden om nertsen en andere pelsdieren te fokken. Dat heeft het nationaal gerechtshof van Den Haag deze morgen beslist. De Nederlandse wet waarin het nertsenfokverbod is geregeld, blijft wel degelijk rechtsgeldig, oordeelt het hof. De wet werd vorig jaar nog opgeschort nadat de Nederlandse nertsenfokkers naar de rechter waren gestapt.
Eind 2012 besliste het Nederlandse Parlement – terecht – om het fokken van dieren voor bont te verbieden. De wet hierover ging op 15 januari 2013 van kracht, maar de Nederlandse fokkers trokken naar de rechter omdat ze zich onheus behandeld voelden. Die gaf hen op 21 mei vorig jaar gelijk en sprak van een ‘onrechtmatige daad’. Het nertsenfokverbod werd per direct opgeschort.
Deze morgen oordeelde het hof in Den Haag echter dat de wet wel degelijk rechtsgeldig is. Het nertsenfokverbod in Nederland blijft dus van kracht. Omdat er een lange overgangsperiode is voorzien, tot 2024, hebben de nertsenfokkers volgens het hof in Den Haag geen recht op een schadevergoeding of compensatie. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierhouders (NFE) heeft al aangekondigd in cassatie te gaan tegen de uitspraak van het hof.
Overwinning
De gerechtelijke uitspraak van deze morgen is alvast een overwinning voor onze Nederlandse collega’s van de stichting Bont voor Dieren en de Dierenbescherming. Zij hebben lang gestreden voor het verbod. Ook GAIA voert al jaren campagne voor een verbod op pelsdierhouderijen. Zo’n verbod is intussen van kracht in Wallonië, en ook het Hoofdstedelijk Gewest maakt er werk van. Vlaanderen hinkt helaas achterop. GAIA blijft echter druk uitoefenen op de Vlaamse regering, zodat er ook in die regio eindelijk een verbod komt op pelsdierkwekerijen.