Bonthandelaars en pelsdierenfokkers verliezen proces tegen GAIA

Bonthandelaars en pelsdierenfokkers verliezen proces tegen GAIA

GAIA informeert
30 november 2012

De Brusselse rechtbank van eerste aanleg heeft drie internationale organisaties van pelsdierenkwekers en bonthandelaars, een Belgische bonthandelszaak en een Belgische nertsenkweker veroordeeld tot het betalen van 5500 euro gerechtskosten aan dierenrechtenorganisatie GAIA.

De European Fur Breeders' Association, de Belgische Bontfederatie, de International Fur Federation, Neyman Fur & Fashion en Marmanmink vonden de affichecampagne met Jean-Claude Van Damme waarmee GAIA in oktober vorig jaar uitpakte tegen bont, bedrieglijk, lasterlijk en eerrovend. Ze vroegen de rechtbank GAIA te veroordelen tot een totale dwangsom van ... 627.000 euro. "De bontindustrie wilde ons monddood maken, maar dat pakt nu wel even anders uit", reageert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch tevreden op de uitspraak.

"The Victims" niet bedrieglijk

De 160 m2 en 60 m2 affiches, die een maand lang in 8 steden te zien waren, tonen Jean-Claude Van Damme, die een gedeeltelijk gevilde nerts in zijn armen houdt. De vertegenwoordigers van de bontindustrie voerden aan dat het beeld van de dode nerts via photoshop was bewerkt en het publiek misleidde omdat het gezicht van de nerts en de pels aan de poten van het dier er aan gelaten waren. Dat had GAIA net gedaan omdat het beeld anders te schokkend zou kunnen overkomen. De rechters geven GAIA gelijk dat een beeld van een volledig gevilde nerts schokkender overkomt dan het beeld dat GAIA toont. Dat de affiche zou suggereren dat de nertsen levend gevild worden, zoals de bonthandelaars en pelsdierenfokkers aanvoerden, blijkt nergens uit, oordeelt de rechtbank. De bonthandelaars en pelsdierenkwekers verweten GAIA ook dat de titel boven de affiche, " The Victims", bedrieglijk is. Maar de rechters weerleggen dat door op te merken dat "nertsen zonder enige twijfel gedood en van hun pels ontdaan moeten worden om een "bontproduct" te fabriceren." De rechtbank stipt bovendien aan dat de verzoekende partijen geen schade konden aantonen.

Vrijheid van meningsuiting

De rechtbank oordeelt dat de affichecampagne van GAIA tegen bont helemaal niet bedrieglijk noch leugenachtig, beledigend, lasterlijk of eerrovend is, en evenmin aanzet tot haat of geweld. Er is dan ook helemaal geen sprake van misbruik van het recht op vrijheid van meningsuiting. GAIA kan geen enkele fout worden aangewreven, vermeldt de uitspraak.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.