Klachten (inter)nationale bontfederaties en pelsdierkwekers tegen GAIA verworpen

Klachten (inter)nationale bontfederaties en pelsdierkwekers tegen GAIA verworpen

GAIA informeert
14 oktober 2011

De klacht die de Belgische Bontfederatie, de Europese bontkwekersvereniging (EFBA) en de International Fur Trade Federation in kortgeding in Brussel indienden tegen dierenrechtenorganisatie GAIA is verworpen. Dat heeft de rechter in kortgeding beslist.

De bonthandelaars en pelsdierkwekers eisten dat de rechtbank bij hoogdringendheid GAIA op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag zou verbieden om nog langer haar affichecampagne tegen het lijden en doden van pelsdieren voor bontproductie te voeren. De kortgedingrechter is daar niet op ingegaan.

De klacht die tegen GAIA's affichecampagne ingediend werd bij de JEP, de Jury voor Ethische reclamepraktijken, tegen de zogenaamde bedrieglijke "reclame" van GAIA tegen bont is onontvankelijk verklaard. De JEP is namelijk van oordeel dat "de klacht ingediend is met het oog op de verdediging van commerciële belangen".

De affiches van 180 m2 en 60 m2, met Jean-Claude Van Damme die een gevilde nerts in zijn handen houdt, zullen nog tot eind oktober te zien zijn in verschillende steden.

"We zijn tevreden dat de bonthandelaars en pelsdierkwekers er niet in geslaagd zijn om GAIA monddood te maken," zegt voorzitter Michel Vandenbosch. "We gaan dan ook door met de mensen bewust te maken dat nertsen en andere pelsdieren onnodig lijden en gedood worden voor bont."

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.