De nertsenkwekerij in het West-Vlaamse Hulste (Harelbeke) heeft een milieuvergunning aangevraagd om te mogen uitbreiden. Als de aanvraag wordt goedgekeurd, komt er plaats voor 24.000 in plaats van 18.000 nertsen. GAIA heeft een bezwaarschrift ingediend. Ook de buurtbewoners zijn boos: een petitie tegen de uitbreiding werd door 450 mensen ondertekend.
GAIA ijvert al jaren voor een verbod op nertsenkwekerijen voor de productie van bont. In Wallonië is een verbod op pelsdierkwekerijen sinds begin 2015 van kracht. Ook de Brusselse regering heeft onlangs een verbod op de kweek van dieren voor bontproductie goedgekeurd. “Het is niet meer dan logisch dat Vlaanderen dat binnenkort ook verbiedt”, zegt GAIA-directeur Ann De Greef. “Het kan dus niet dat de nertsenkwekerij in Hulste nu nog snel een uitbreiding aanvraagt. Wellicht is dat enkel gebeurd om meer compensaties uit de brand te kunnen slepen op het moment dat het Vlaams verbod op nertsenkwekerijen effectief van kracht wordt.”
Geen maatschappelijk draagvlak
GAIA vroeg daarom aan zijn advocaat om een bezwaarschrift op te maken, dat werd ingediend bij de gemeente Harelbeke. Ann De Greef liet daarover het volgende optekenen in ‘Het Laatste Nieuws’: “Uiteraard is dierenwelzijn onze grootste bekommernis, maar dat is jammer genoeg geen factor die meespeelt bij de toekenning van een milieuvergunning. Dus hebben we ons in ons bezwaarschrift vooral toegespitst op de impact die de uitbreiding zou hebben op de omgeving. Ook benadrukken we dat nertsen meesters zijn in ontsnappen. Die beestjes horen niet thuis in die omgeving.”
GAIA hoopt dat het stadsbestuur van Harelbeke er rekening mee houdt dat er amper nog een maatschappelijk draagvlak bestaat voor het kweken van dieren voor hun pels. Ook de nationale afdelingen van sp.a en N-VA hebben zich al uitgesproken tegen de pelsdierkwekerijen. Burgemeester Alain Top (sp.a) van Harelbeke laat weten dat hij zelf principieel gekant is tegen het kweken van dieren voor hun pels, maar dat hij nu eenmaal verplicht is om de wettelijke gang van zaken te volgen die van kracht is in een democratie.
Lees hier het artikel in 'Het Laatste Nieuws'