Respect voor duiven in de stad

Hoewel het een inefficiënte en dieronvriendelijke oplossing is, zien veel steden en gemeenten vaak maar één oplossing: de duiven vangen en doden.

De contraceptieve duiventil is een ethische en efficiënte oplossing voor het hoge aantal duiven in de stad. GAIA moedigt steden en gemeenten aan om te stoppen met het vangen en doden van duiven, en om contraceptieve duiventillen te plaatsen om de duivenpopulatie onder controle te houden.

Resultaten

Verschillende Belgische steden zijn gestopt met het vangen van duiven en enkele hebben een duiventil geïnstalleerd Verschillende Belgische steden zijn gestopt met het vangen van duiven en enkele hebben een duiventil geïnstalleerd
Na ons onderzoek heeft de stad Brussel de wrede, ongepaste sterilisaties van duiven stopgezet Na ons onderzoek heeft de stad Brussel de wrede, ongepaste sterilisaties van duiven stopgezet

Downloads

  • pdf

    Contraceptieve duiventillen / GAIA-dossier (2017)

    Download

Wetgeving over Dierenwelzijn

Meer informatie

Duiven en mensen leven al duizenden jaren samen. De duiven werden gebruikt voor hun vlees en voor het overbrengen van berichten over lange afstanden. Maar op een bepaald moment lieten we de duiven aan hun lot over. Ze installeerden zich in onze steden om te kunnen overleven.

Ondanks de overlast die duiven veroorzaken (duivenpoep op gebouwen en hoge schoonmaakkosten), hechten veel mensen belang aan hun aanwezigheid in de stad. Vooral oudere stadsbewoners kijken uit naar het dagelijks voederen van 'hun' duiven. De nadelen zijn dan ook niet in overeenstemming met het wrede lot dat steden en gemeenten vaak in petto hebben voor deze dieren.

Wrede methodes

Hoewel het een inefficiënte en zeer dieronvriendelijke oplossing is, zien veel steden en gemeenten vaak maar één oplossing: de duiven vangen in netten of kooien, en hen vervolgens doden door ze te vergassen met CO2. Dat gas veroorzaakt een pijnlijke dood. Deze methode versnelt echter de voortplanting bij de duiven die achterblijven. Meer nog, na enkele maanden al wordt de vrijgekomen ruimte ingenomen door een volledig nieuwe duivenpopulatie. Het vangen van de dieren gaat dus verder zonder einde, vaak verschillende keren per jaar.

Een andere wrede methode om duivenpopulaties onder controle te houden, is chirurgische sterilisatie. De stad Brussel maakte er gebruik van, tot GAIA tussenbeide kwam in 2011. De sterilisatie wordt toegepast onder een lichte lokale verdoving, die lang niet volstaat voor zo'n zware chirurgische ingreep. De operatie brengt dus veel dierenleed met zich mee en is wellicht ook verantwoordelijk voor een hoge sterfte onder de duiven. Chirurgische sterilisatie is dan ook verboden in België (en werd daarom in Frankrijk uitgevoerd voor de stad Brussel).

Duiven steriel maken via voeder is evenmin efficiënt en niet selectief: het voeder kan ook door andere dieren, waarvoor dit niet bedoeld is, opgegeten worden. Bovendien zijn de bijwerkingen niet bekend. Er bestaan trouwens geen geregistreerde contraceptieve voedersoorten in België.

De contraceptieve duiventil: ethisch en duurzaam

Een duiventil op een strategische plek waar veel duiven komen, moet comfort en onderdak bieden. Ook voedsel is essentieel voor de aantrekkelijkheid van zo'n installatie. Duiven komen er op adem en maken er hun nesten. De eieren die ze er leggen, worden echter vervangen door gipsen eieren. Zo wordt de duivenpopulatie onder controle gehouden.

Het succes van een duivenloft staat of valt met deze parameters, die al van in het begin van het project bestudeerd moeten worden:
* de juiste locatie
* een goed ontwerp (grootte, isolatie, onderhoudsgemak)
* een dagelijks onderhoud, zodat de duiven blijven komen
* het beheer is in handen van de gemeente, die waakt over het onderhoud en het goed functioneren van de duiventil

Geen gevaar voor de volksgezondheid

Het risico op besmetting na contact met duiven of hun uitwerpselen is erg klein. De mythe van duiven als overbrengers van allerlei ziektes wordt trouwens gepropageerd zonder wetenschappelijke basis, in het bijzonder door bedrijven die gespecialiseerd zijn in het doden van de dieren. Duiven kunnen geen paratyfus, tuberculose en papagaaienziekte overbrengen op mensen. Het type vogeltuberculose dat hen treft, is bovendien niet schadelijk voor de mens.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.