GAIA-video toont duivenmishandeling in opdracht van stad Brussel

GAIA-video toont duivenmishandeling in opdracht van stad Brussel

GAIA informeert
18 januari 2011

Om de voortplanting van stadsduiven te verhinderen maakt de stad Brussel gebruik van een wrede methode: chirurgische sterilisatie zonder voldoende verdoving. Dierenrechtenorganisatie GAIA verspreidde vandaag een video die toont hoe duiven op wrede wijze gesteriliseerd en gecastreerd worden. De beelden tonen duidelijk dat wanneer de ingreep wordt uitgevoerd, de duiven bij bewustzijn zijn en lijden. Ze worden aan de vleugels vastgemaakt, waarna een diepe incisie wordt gemaakt in de buik en de testikels of eierstokken verwijderd worden. De duiven zijn letterlijk vleugellam gemaakt en kunnen enkel reageren op deze pijnlijke ingreep door met hun kop wild in het rond te slaan.

SACPA, een bedrijf in de Parijse regio, voert in opdracht van de stad Brussel deze pijnlijke ingrepen uit. Elk jaar vangen ze 3.000 duiven in Brussel, transporteren deze naar het bedrijf waarna ze na de ingreep opnieuw naar Brussel worden gebracht. GAIA heeft in Parijs met verborgen camera ingrepen gefilmd op niet of onvoldoende verdoofde duiven. GAIA eist dat de stad Brussel deze praktijken onmiddellijk stopt en diervriendelijke duiventillen gebruikt : een effectief middel om de uitbreiding van duivenpopulaties onder controle te krijgen.

"Onaanvaardbaar"

Prof. Dr. An Martel, hoofd van de dierenkliniek gespecialiseerd in vogels en exotische dieren van de Universiteit Gent, noemt in een brief aan GAIA deze "ongeschikte verdoving onaanvaardbaar". Volgens Prof. Dr. Martel "verhogen de onhygiënische omstandigheden tijdens de operatie de kans op infecties". Deze infecties veroorzaken een chronisch lijden, waarop veelal de dood volgt. Wetenschappers van de Universiteit van Utrecht (Nederland) en van het Nederland Onderzoek Instituut voor Vogels en Bijzondere Dieren (NOIVBD) stellen respectievelijk dat dit "onaanvaardbaar" is en om "dierenmishandeling" gaat.

Illegaal in België, uitgevoerd in Frankrijk

Deze praktijken zijn sinds 2001 [1] verboden in België. De stad Brussel doet nu beroep op een Frans bedrijf om ingrepen uit te voeren die in België verboden zijn. Het gaat om een contract van tienduizenden euro's.

Bevoegde autoriteiten zwijgen

GAIA heeft sinds 2009 twee jaar tevergeefs geprobeerd om een afspraak te maken met de bevoegde schepen van stedenbouw, Christian Ceux. GAIA wou de schepen diervriendelijke alternatieven voorstellen om de duivenpopulatie in Brussel onder controle te krijgen. In november vorig jaar heeft de stad echter een nieuw contract voor vijf jaar onderhandeld. Dit contract voorziet de sterilisatie en het doden van duiven.

Contraceptieve duiventillen

Als alternatief raadt GAIA steden aan om contraceptieve duiventillen te plaatsen. Dit alternatief was een succes in andere Europese landen, waaronder Nederland [2]. Ann De Greef, GAIA directeur: "Rond deze duiventillen stabiliseren duivenkolonies en worden de geproduceerde eieren weggenomen en vervangen door namaakeieren." Deze vorm van geboortecontrole is een effectief alternatief voor massale slachtingen en sterilisaties. Bovendien houdt deze methode rekening met het welzijn van deze dieren.

[1] Koninklijk Besluit betreffende de toegestane ingrepen bij gewervelde dieren met het oog op het nutsgebruik van de dieren of op de beperking van de voortplanting van de diersoort. (17 mei 2001)
[2] Almere, Rotterdam, Amsterdam, Zutphen,...

Bekijk hier de GAIA-video:

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.