Brussel stopt met sterilisatie duiven na acties van GAIA

Brussel stopt met sterilisatie duiven na acties van GAIA

Resultaat
22 juli 2011

Brussels schepen voor Hygiëne Christian Ceux heeft besloten de samenwerking met SACPA stop te zetten. GAIA maakte in januari 2011 in een video bekend dat Brusselse duiven door het Franse bedrijf SACPA onverdoofd werden gesteriliseerd. Een praktijk die verboden is in België.

Verborgen camera
SACPA, een bedrijf in de Parijse regio, voert in opdracht van de stad Brussel deze pijnlijke ingrepen uit. Elk jaar vangen ze 3000 duiven in Brussel, transporteren deze naar het bedrijf waarna ze na de ingreep opnieuw naar Brussel worden gebracht. GAIA maakte met verborgen camera beelden van de chirurgische sterilisaties zonder verdoving in Parijs. De dierenrechtenorganisatie eiste dat de Stad Brussel deze praktijk onmiddellijk stopzette en diervriendelijke contraceptieve duiventillen zou gebruiken. Tot hiertoe werd daar geen gehoor aan gegeven.

Contraceptieve duiventillen
In contraceptieve duiventillen worden de geproduceerde eieren weggenomen en vervangen door namaakeieren. Daardoor stabiliseren de duivenkolonies zich. Deze vorm van geboortecontrole is een effectief en diervriendelijk alternatief voor massale slachtingen en sterilisaties.

Geen verlenging contract
Vrijdag raakte bekend dat de bevoegde schepen de contracten niet zal verlengen. Christian Ceux ziet "onduidelijkheden wat betreft de wettelijkheid van de hele operatie en het transport van de duiven van België naar Frankrijk". GAIA juicht de beslissing van de schepen toe en hoopt samen met de stad het diervriendelijk alternatief te kunnen uitwerken.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.