Ban foie gras geproduceerd door dwangvoederen

Foie gras past niet in een hedendaagse keuken die respect voor ingrediënten, seizoenen en dieren hoog in het vaandel draagt. Zeg NEE tegen foie gras, ook als het je aangeboden wordt.

Zeg NEE tegen mishandeling door dwangvoederen

De hoeveelheid voedsel die eenden dagelijks gedwongen moeten slikken, stemt overeen met een kwart van hun lichaamsgewicht. Dat is alsof een mens van 80 kg elke dag 20 kg spaghetti zou moeten eten onder dwang.

Zeg NEE, ook tegen artisanale foie gras

Sommige producenten positioneren hun product als artisanale foie gras. In plaats van een machinale dwangvoeder-techniek gebruiken zij een handmatige dwangvoeder-techniek. Het komt in grote lijnen op hetzelfde neer: de eend krijgt een trechter in de strot en wordt onder dwang gevoederd. ‘Artisanaal’ klinkt dus veel mooier dan het in werkelijkheid is. Laat je geen fabeltjes wijsmaken. Ook voor 'artisanale' foie gras lijden eenden, dat tonen we hier aan, via videobeelden die we maakten op Waalse artisanale foie gras-boerderijen.

In Vlaanderen is dwangvoederen van eenden voor de productie van goie gras reeds verboden, maar in Wallonië nog niet. Daarom lanceerden we een officiële petitie tegen dwangvoederen in Wallonië, om er een einde aan deze gruwelijke praktijk te maken. U kunt deze petitie hier tekenen.

Zeg NEE tegen de productie van zieke levers

Na de dwangvoederperiode (de laatste weken van hun leven) is de lever van eenden en ganzen tien keer groter dan normaal. Daardoor worden hun longen samengedrukt en kunnen ze amper nog bewegen. De vroegtijdige sterfte bij eenden die voor foie gras gekweekt worden, ligt dan ook 10 tot 20 keer hoger dan bij eenden die voor hun vlees gekweekt worden.

Zeg NEE, je bent niet alleen

Het eten en produceren van foie gras is niet meer van deze tijd. Dwangvoederen is in 12 landen van de EU formeel verboden, of de wetten ter bescherming van het dierenwelzijn worden er zo geïnterepreteerd dat deze landen de praktijk de facto verbieden. Ook in Zwitserland, Noorwegen, Argentinië, Turkije, Israel en in de Amerikaanse staat Californië mag dwangvoederen niet meer.

In Vlaanderen is het ten laatste op 1 december 2023 afgelopen met het dwangvoederen voor foie gras. Dat is een overwinning, maar nog niet genoeg. GAIA vraagt ook een verbod op de verkoop en invoer van foie gras geproduceerd door dwangvoederen. Als New York het kan, kunnen wij het eveneens.

JA, er zijn zoveel diervriendelijke alternatieven

‘Maar foie gras is lekker ….’ horen we soms. Er zijn oneindige veel heerlijke ingrediënten die ons een minstens even grote culinaire extase geven en die wél respectvol zijn voor dieren. Bovendien zijn er alternatieven zoals foie fin en Faux Gras® de Gaia, die niet teren op het martelen van eenden.

Foie fin, een alternatief met een vette lever die natuurlijk tot stand komt

Het is mogelijk om een vettere ‘foie’ te produceren zonder eenden te dwangvoederen. Sommige eendensoorten, die normaal gezien migreren tijdens de winter, krijgen op een natuurlijke manier een vettere lever, precies om die lange tocht te overleven. Die eenden voeden zichzelf dus extra, wat men ‘autogaveren’ noemt. Natuurlijk ondergaan deze dieren daarna wel nog de slachting.

Faux Gras® de Gaia, plantaardig en diervriendelijk alternatief

Faux Gras® de GAIA is 100% diervriendelijk en gemaakt van hoogwaardige producten zoals truffel en champagne. De Faux Gras® de GAIA werd in november 2021 bovendien bekroond met de internationale award voor ‘Best Meat Alternative’. Die mooie prijs werd uitgereikt door het Europese V-label, het kwaliteitskeurmerk voor plantaardige en vegetarische producten.

Meer informatie over Faux Gras® de GAIA en lekkere recepten vind je op de website fauxgras.be.

Resultaten

2011: de individuele kooien voor eenden worden vervangen door ruimere, collectieve kooien 2011: de individuele kooien voor eenden worden vervangen door ruimere, collectieve kooien
2013: 8 op de 10 Belgen gaan akkoord met de uitspraak dat dwangvoedering voor foie gras dieren doet lijden 2013: 8 op de 10 Belgen gaan akkoord met de uitspraak dat dwangvoedering voor foie gras dieren doet lijden
2014: het Vlaamse parlement en de provincie Limburg bannen foie gras van het menu 2014: het Vlaamse parlement en de provincie Limburg bannen foie gras van het menu
2015: ook de federale Kamer en het Brussels parlement serveren niet langer foie gras 2015: ook de federale Kamer en het Brussels parlement serveren niet langer foie gras
In 2016 werden liefst 210.000 potjes Faux Gras de GAIA verkocht In 2016 werden liefst 210.000 potjes Faux Gras de GAIA verkocht
2017: Brussels Gewest verbiedt dwangvoedering voor de productie van foie gras 2017: Brussels Gewest verbiedt dwangvoedering voor de productie van foie gras
2018: Vlaanderen verbiedt dwangvoedering voor de productie van foie gras (1 december 2023) 2018: Vlaanderen verbiedt dwangvoedering voor de productie van foie gras (1 december 2023)

Hoe u kunt helpen

Downloads

 • pdf

  Opiniepeiling: Faux gras de GAIA, een volwaardig, gekend alternatief voor foie gras? (IPSOS, 2011)

  Download
 • pdf

  Opiniepeiling: het eten van foie gras tijdens de feestdagen (IPSOS, 2013)

  Download
 • pdf

  Welfare Aspects of the production of foie gras in ducks and geese, (European Commission DG SANCO, 1998)

  Download
 • pdf

  Cambridge Rapport: Het welzijn van eenden bij de productie van foie gras

  Download
 • pdf

  7 redenen om geen foie gras meer te eten

  Download

Zieke lever

Foie gras wordt verkregen door eenden of ganzen twee à drie keer per dag te dwangvoederen met vette maïs. Dat veroorzaakt leversteatose, een dodelijke ziekte. Het lichaam van de vogels is niet meer in staat om de overtollige vetten te elimineren, wat hun lever enorm doet uitzetten. De dieren kunnen amper nog bewegen en happen constant naar lucht om hun verstoorde lichaamstemperatuur te regelen. Hun lever kan tot tien keer groter worden dan normaal.

Pneumatische pomp

Dwangvoederloodsen kunnen tot enkele duizenden vogels herbergen. Ze worden onder dwang gevoederd met een hydraulische of pneumatische pomp. De vogels leven in collectieve kooien, en kunnen niet ontsnappen aan de metalen buis die de vette maïs rechtstreeks in hun voormaag duwt.

Hoge sterfte

De eenden worden 12 à 14 dagen lang gedwangvoederd, ganzen zelfs nog een week langer. De dieren krijgen last van ademnood, oprispingen en diarree. Dat alles wijst erop dat ze in zeer slechte conditie zijn. Een rapport van wetenschappers verbonden aan de Europese Commissie over de gezondheid en het welzijn van dieren toont aan dat 2 tot 4% van de vogels sterft tijdens de periode van het dwangvoederen. Dat is 10 tot 20 keer meer dan in gewone kwekerijen voor eendenvlees, waar na 12 dagen gemiddeld 0,2% van de dieren sterft.

Wrede selectie

Zoals in alle commerciële pluimveebedrijven worden de kuikentjes ver van hun moeder geboren. De eieren komen met duizenden tegelijk uit in speciale broedkassen. Mulard-eenden, een hybride en steriele soort, worden in ons land in groten getale gehouden. De lever van de vrouwelijke eenden is veel kleiner dan die van de mannetjes. Daarom worden vrouwtjeskuikens vergast of weggegooid in de verbrijzelmachine.

“Nefast voor het welzijn van vogels”

De conclusies van een gedetailleerd rapport van het Wetenschappelijk Comité Dierenwelzijn en Dierengezondheid van de Europese Commissie (1998) zijn niet mals. “Het dwangvoederen zoals het vandaag wordt toegepast, is schadelijk voor het welzijn van de vogels”, klinkt het. Het rapport onthult ook dat de eenden massaal zouden sterven als men de periode van het dwangvoederen nog met enkele dagen zou rekken. Daarnaast wordt gewezen op de vaak voorkomende schimmels in de luchtpijp van vogels die gedwangvoederd worden, als gevolg van de letsels die de voedertrechter veroorzaakt.

Internationale situatie

In twaalf lidstaten van de EU is de productie van foie gras verboden, of wordt de wet die dierenmishandeling verbiedt zodanig geïnterpreteerd dat de productie van foie gras niet is toegestaan. In de EU wordt foie gras nog in vijf landen geproduceerd: Frankrijk, Spanje, België (Wallonië), Hongarije en Bulgarije. In Polen, ooit de vijfde grootste producent ter wereld, is dwangvoederen intussen wettelijk verboden. Ook Israël, vroeger een land dat tien keer meer foie gras produceerde dan België, sprak in 2003 een verbod uit. Ook in Zwitserland, Noorwegen en Argentinië is het verboden om ganzen en eenden onder dwang te voederen voor foie gras. In India is het voortaan zelfs verboden om foie gras te commercialiseren. In New York is het verboden om foie gras te verkopen.

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.