Image
Cane
21 december 2022

GAIA dringt er bij Colruyt op aan om foie gras uit de rekken te halen

De Franse dierenrechtenorganisatie L214 heeft gruwelijke beelden naar buiten gebracht van eenden die gedwangvoederd worden in Frankrijk, voor de productie van foie gras, o.a. van het merk ‘Maistres Occitans’. Die foie gras wordt in België verkocht door Colruyt. De omstandigheden waarin eenden in de foie gras-industrie leven en behandeld worden, zijn weerzinwekkend en ronduit schokkend, wordt andermaal bewezen. GAIA roept Colruyt op om de foie gras van Maistres Occitans uit de rekken te halen, en om tout court geen foie gras meer te verkopen die geproduceerd wordt door dwangvoeding.

De beelden werden eind november 2022 gemaakt in de Franse regio Quercy (Lot) bij foie gras-producent La Quercynoise en tonen de harde, gruwelijke realiteit van de foie gras-industrie. Onder de foie gras-merken die samenwerken met de producent uit de video, bevindt zich ook het merk Maistres Occitans. De foie gras van dit merk wordt in België verkocht door Colruyt.

Inherent

In de video en op de foto’s zien we gewonde, lijdende, mishandelde en gedwongen eenden. We zien doodzieke dieren en kadavers, soms nog met de gedwangvoederde brij in de bek. ​ ​

Wreedheid, mishandeling, marteling en leed zijn inherent aan dwangvoederen. Dat wordt nogmaals geïllustreerd door deze nieuwste beelden.

Twee keer per dag

De eenden die we zien op de beelden worden twee keer per dag gedwangvoederd: de persoon die dwangvoedert duwt een metalen buis in hun keel en schiet er tot 1 kg brij in.

Om het dwangvoederen te vergemakkelijken, worden de dieren met een rooster platgedrukt tegen de bodem van hun kooi. Dode, nog levende, zieke, lijdende en bezwijkende eenden zitten er allemaal door elkaar.

Hartspier

De tralievloer waarop de eenden gehouden worden, veroorzaakt systematisch wonden aan hun poten. De sanitaire omstandigheden zijn totaal ondermaats: veel kadavers, een slecht onderhouden installatie, vuil water, stoffige ventilatoren, …

De eenden die gebruikt worden voor de productie van foie gras ontwikkelen pathologieën, wat leidt tot extra lijden en een vroegtijdige dood. Ontstekingen van de hartspier treden op en de eenden verwonden zich ook tijdens het dwangvoederen: ze zijn nerveus en spartelen, met alle nefaste, pijnlijke gevolgen van dien.