Image
Dwangvoederen
20 december 2021

Na nieuwe videobeelden uit Waalse foie gras-kwekerijen

Brussel, 19 december 2021 - GAIA vraagt de Vlaamse minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) en zijn Brusselse collega Bernard Clerfayt (Défi) de nodige initiatieven en maatregelen te nemen om de verkoop van wrede foie gras afkomstig van eenden, die in Waalse kwekerijen in ondermaatse, miserabele omstandigheden gehouden en mishandeld worden, niet langer toe te laten in hun respectieve gewesten.

In Wallonië geproduceerde foie gras via dwangvoedering of gavage wordt immers ook in Vlaanderen en Brussel verkocht. GAIA dringt erop aan dat het Vlaamse Gewest en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, die een verbod op dwangvoederen of gavage hebben ingevoerd (in Vlaanderen uiterlijk in 2023 van kracht), alle foie gras die via dwangvoedering bekomen wordt, bannen. 

Uit een onderzoek van GAIA bij verschillende foie gras-kwekers in Wallonië, blijkt dat achter de artisanale eigenheid waarop de Waalse kwekers zich beroepen, iets heel anders schuilgaat dan hetgeen mensen zich voorstellen bij ambachtelijke productie. Vuiligheid, miserie, dierenleed en dierenmishandeling is er troef. GAIA stelt ook de grootwarenhuisketens voor hun verantwoordelijkheid. Door folter-foie gras te blijven verkopen, bestendigen en versterken ze zelfs de wrede wanpraktijken.  

Zieltogend spartelen

Videobeelden tonen wat GAIA bij de Waalse foie gras-eendenkweker Louis Legrand uit Templeuve, die zelfs zijn kwekerij “vijf sterren" geeft, vaststelde: zieke en gewonde dieren worden de nek omgewrongen, en op de grond gesmakt, waarna ze zieltogend liggen te spartelen. GAIA trof er ook eenden met ernstig misvormde snavels (volgens dierenartsen veroorzaakt door brutaal dwangvoederen), eenden met zwaar ontstoken ogen, en dode dieren aan (zie foto’s als bijlage). De beelden tonen ook hoe een man in het eendenhok urineert (Louis Legrand zelf?).

200 dode eenden op een week tijd

Bij Ferme de la Sauvenière (Florennes) stelden we vast dat jonge eenden moeite hebben om op hun poten te blijven staan en er zelfs doorzakken. Eenden in deerniswekkende toestand zaten in ranzige omstandigheden vuil en op elkaar gepakt in kleine transportkratten.

Uit een document dat GAIA ter plaatse aantrof, blijkt dat er in één week tijd, in casu van 25/03/2021 tot 01/04/2021, 200 eenden naar destructiebedrijf Rendac in Ciney gestuurd werden, m.a.w. 200 eenden stierven op een week tijd of werden tijdens die periode afgekeurd. Zo goed hebben de dieren het dus op deze artisanale boerderij, die als voorbeeld voor de sector wordt opgevoerd. Een ander document vermeldt 100 eenden die afgevoerd werden naar het destructiebedrijf. 

Uiterst intensief

Bij Daniel Malotaux (Meux) is de smerigheid niet om aan te zien. Ook daar trof GAIA op elkaar gepakte, gewonde eenden aan in kleine groepskooien op een metalen roostervloer waarin de dieren hun vleugels niet kunnen spreiden. De beelden tonen hoe er pneumatisch gedwangvoederd wordt, een uiterst intensieve methode. Tijdens een periode van twaalf tot veertien dagen wordt een vette maïsbrij tweemaal per dag onder hoge druk in de slokdarm gespoten tot in de voormaag. Doel is om de lever van de eenden 7 tot 10 keer groter te maken dan een normale lever. Dat leidt tot leversteatose, een pathologie waardoor de lever z’n vermogen verliest om te ontgiften, en de eenden een veel groter risico lopen op een vroegtijdige dood. Bij Malotaux zagen we eenden dood in hun kooi liggen. De dieren stierven aan de gevolgen van deze extreem dieronvriendelijke dwangvoedermethode.

Mortaliteit: hoog

De mortaliteit bij eenden die gedurende twaalf à veertien dagen gedwangvoederd worden voor foie gras, ligt tien tot twintig keer hoger (gemiddeld 2 tot 4 % sterfte) dan in eendenkwekerijen voor vlees (0,2 %), gemeten over eenzelfde periode. Dat blijkt uit Het welzijn van eenden bij de productie van foie gras (2015) van professor Donald M. Broom en doctor Irene Rochlitz van de universiteit van Cambridge, twee wereldautoriteiten inzake dierenwelzijnswetenschap.

Vlaanderen en Brussel, verbied verkoop folter-foie gras

De zogenaamd diervriendelijke want ‘ambachtelijk’ geproduceerde foie gras is een zeepbel die GAIA doorprikt met zijn nieuwe videobeelden van hoe het er echt aan toe gaat in Waalse foie gras-bedrijven. Op basis van deze nieuwe onthullingen wil GAIA dat Wallonië het dwangvoederen verbiedt, naar het voorbeeld van Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Bovendien hebben twaalf EU-lidstaten gavage reeds verboden, precies omdat die methode zo uiterst dieronvriendelijk is.

GAIA pleit nu ook voor een verbod in Vlaanderen en Brussel op de handel in alle foie gras, die bekomen wordt via dwangvoederen. “Genoeg is genoeg! Dat soort producten van dierenmishandeling moet absoluut een halt worden toegeroepen”, benadrukt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “De ministers Weyts en Clerfayt moeten nu een stap verder durven zetten en het nodige doen om de verkoop van wrede folter-foie gras te doen verbieden. In het Brussels Gewest is dienaangaande een voorstel van ordonnantie ingediend.