Image
Max Mara - Bruxelles
Fur Free Alliance, een coalitie van 50 dierenbeschermingsorganisaties uit 35 landen, waaronder GAIA startte vorige week, bij aanvang van de internationale modeweken een wereldwijde campagne om de Italiaanse modegigant Max Mara aan te sporen geen bontproducten meer te verkopen. Zo kunnen ze zich aansluiten bij de concurrentie waaronder Gucci, Versace, Armani, Prada, Valentino, Dolce & Gabbana en vele anderen, die geen bont meer te verkopen. Vandaag voerde GAIA actie voor de ingang van de Max Mara winkel in Brussel.
15 februari 2024

De gruwel van de bondindustrie

Elk jaar sterven miljoenen dieren voor de productie van bont. De overgrote meerderheid wordt opgefokt in draadkooien en vervolgens vergast of anaal geëlektrocuteerd.

Sommige van deze dieren worden in het wild gevangen door pelsjagers. Elk jaar komen vele wezels, bevers, lynxen, coyotes en zelfs wolven vast te zitten in pijnlijke vallen, waarna ze meestal een trage en pijnlijke dood sterven. In een wanhopige poging om te ontsnappen bijten sommige dieren zelfs hun eigen ledematen af. De productie van bont is niet enkel wreed voor dieren, maar ook schadelijk voor het milieu. Bontkwekerijen en leerlooierijen produceren grote hoeveelheden afval en lozen giftige stoffen in de bodem en in waterwegen. Hierdoor wordt het milieu zwaar aangetast.

Bovendien zijn de vallen, die door de jagers worden gebruikt, in de meeste gevallen niet “selectief”. Dat wil zeggen dat ze op regelmatige basis ook bedreigde dieren en huisdieren verminken en doden.

 

Wereldwijde campagne met lokale acties

De Max Mara-campagne is de grootste bedrijfscampagne tegen bont aller tijden. Door lokaal campagne te voeren via haar eigen kanalen bereikte GAIA reeds dat meer dan 1 000 mensen mails stuurden naar de hoofdkantoren in Milaan en New York en ook de campagnes op social media lokten veel reacties uit bij de consumenten.

 

Max Mara gaat echter door met de verkoop van mode vervaardigd uit bont, steunt daarbij de bonthandel en sluit daarmee de ogen voor veel dierenleed. Max Mara zou het voorbeeld moeten volgen van andere grote modemerken door dierenwelzijn boven winstbejag te stellen.

Ann De Greef
Directrice van GAIA