Image
ministers van dierenwelzijn snijden de taart aan
4 november 2022

Begin van de ceremonie

Na een hartelijk welkomstdrankje in de ontvangstruimte ging de ceremonie van start.

Om en bij de 1.500 aanwezige GAIA-aanhangers kwamen rustig de zaal binnen, die baadde in het paarse, gedimde licht.

Dé gelegenheid voor GAIA om de balans op te maken van een lange strijd voor de dieren, in aanwezigheid van verschillende vooraanstaande gasten.

 

Aan het begin van de show kwam Ira van Eelen, dochter van Willem van Eelen, een pionier in het onderzoek naar kweekvlees, meteen tot de kern van de zaak. Ira vertelde ons over de stand van zaken, de mogelijkheden en de toekomst van kweekvlees.

U weet wel, het diervriendelijke, slachtvrije vlees van de nabije toekomst. Een echte game changer voor de planeet en voor het dierenwelzijn. Meer info hierover vindt u via www.kweekvlees.be.

Bekijk hier de aftermovie

Duo-interview

Reineke Hameleers CEO Eurogroup for Animals en Luckas Vander Taelen Journalist, politicus, reportagemaker
Reineke Hameleers, ceo van Eurogroup for Animals, en Luckas Vander Taelen, opiniemaker en tv-persoonlijkheid.

Reineke Hameleers, ceo van Eurogroup for Animals, speechte over de noodzakelijke transitie naar proefdiervrij wetenschappelijk en medisch onderzoek. Ze verwees daarbij ook nogmaals naar het Europees Burgerinitiatief waarmee 1,4 miljoen handtekeningen verzameld werden.

Luckas Vander Taelen gaf zijn ongezouten mening over het onverdoofd slachten en het schandaal van het Brussels parlement dat het wetsvoorstel voor een verbod verwierp.

Gehuld in een gigantische trui van gerecupereerd hondenhaar (100% diervriendelijk) sprak de prins het publiek toe.

De prins, een GAIA-supporter en grote dierenvriend, kreeg deze trui van de vereniging Handi-Bob, die kinderen met een handicap in contact brengt met bobtails (de zogenaamde ‘samsonhonden’).

We zijn uiteraard bijzonder vereerd dat de prins naar de 30 jaar GAIA-dag kwam.

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch en GAIA-directeur Ann De Greef debatteerden met minister Tellier over dwangvoederen in Wallonië, dat daar nog steeds is toegestaan, in tegenstelling tot Vlaanderen en Brussel.

Minister Ben Weyts bevestigde nogmaals zijn voornemen om kooien voor legkippen in Vlaanderen te verbieden. Hij kondigde ook aan dat hij tijdens het Belgische EU-voorzitterschap dierenwelzijn bovenaan de Europese politieke agenda wil zetten.

Minister Clerfayt betuigde zijn steun aan de strijd tegen het onverdoofd slachten in Brussel. Hij verklaarde dit verbod te willen opnemen in de Brusselse codex inzake dierenwelzijn.

Toespraak van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch

Toespraak door Michel Vandenbosch
Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA

Zoals we het van hem gewoon zijn, hield GAIA voorzitter Michel Vandenbosch een krachtige en boeiende toespraak over dierenleed in de samenleving en over de noodzaak om dieren te helpen.
Zijn volledige toespraak kan je hier lezen.

 

Donderend applaus voor GAIA

staande ovatie

 

De ceremonie werd afgesloten met een staande ovatie voor Michel Vandenbosch en Ann De Greef, oprichters van GAIA, om hen te feliciteren met hun niet-aflatende inzet voor dieren gedurende meer dan 30 jaar.

 

Afsluitend drankje en hapje

Na de show werden de gasten in de grote receptiezaal getrakteerd op een heerlijke vegan verjaardagstaart, die werd aangesneden door Michel Vandenbosch en Ann De Greef, bijgestaan door de ministers van Dierenwelzijn. 

Een mooi symbool dat hopelijk veel goeds belooft voor een vruchtbare samenwerking voor de toekomst van het dierenwelzijn in België.

Kortom?

Een onvergetelijke dag om GAIA’s 30ste verjaardag te vieren, met belangrijke sprekers en een publiek dat GAIA en de dierenzaak steeds trouw steunt. Dank aan iedereen voor het vertrouwen in GAIA.