Image
30 jaar GAIA
4 oktober 2022

GAIA blaast dit jaar 30 kaarsjes uit en pakt op Werelddierendag uit met een opmerkelijke affichecampagne in het hele land, om de mensen te bedanken voor hun steun. Vanaf 4 oktober hangen 1.950 affiches (2x2m) en 300 dynamische beelden in zo’n 70 Belgische steden en gemeenten. “7 op 10 Belgen vinden GAIA noodzakelijk. Slechts 1 op 10 Belgen heeft een negatieve indruk over GAIA. Dat vinden wij een mooi resultaat”, vertelt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. “30 jaar strijd voor dierentransitie van ‘iets naar iemand’ bracht al veel verandering, maar er blijft een lange weg te gaan”, vervolgt hij. “Samen met alle dierenvrienden in ons land wil GAIA resultaten blijven boeken voor de dieren. Wij geven nooit op.”

Niet minder dan 7 op 10 Belgen zijn zeer bezorgd over het dierenwelzijn en 7 op de 10 Belgen vinden GAIA noodzakelijk, dat alleen al toont het belang van GAIA’s werk aan. Maar met de opiniepeiling, die uitgevoerd werd door marktonderzoeksbureau Ipsos, groef GAIA nog veel dieper. Wat blijkt? 83% van de Belgen vindt dat de invoer van pups uit Oost-Europa voor de broodfok moet gestopt worden. “Daar ijveren we al jaren voor, wat duidelijk gewaardeerd wordt door de Belgen”, analyseert GAIA-directeur Ann De Greef.

Michel Vandenbosch: “Die postercampagne symboliseert het doel dat wij met GAIA beogen: dat de dieren evolueren van ‘iets’ naar ‘iemand’, waarbij erkend wordt dat dieren geen gevoelloze automaten zijn, maar wezens met gevoel, individuen met een persoonlijkheid.”

NOG STEEDS EEN GROOT PROBLEEM

Meer dan 8 op 10 Belgen vinden dat dieren recht hebben op een waardig leven. Bovendien vinden ​ 6 op 10 Belgen dat mens en dier gelijkwaardig zijn. 77% geeft aan dat dierenleed nog steeds een groot probleem is in onze maatschappij.

Hoewel 64 % aangeeft dat de wetgeving inzake dierenwelzijn de afgelopen jaren verbeterd is, vindt 74% dat die wetgeving strenger mag zijn. Voor 8 Belgen op 10 – 86% in de leeftijdscategorie 18 tot 36 jaar – moeten de politieke verantwoordelijken meer maatregelen treffen voor de dierenrechten.

GAIA is in 30 jaar tijd uitgegroeid tot een gevestigde waarde en veel van GAIA’s acties en overwinningen zitten in ons collectief geheugen – denk maar aan het verbod op onverdoofd slachten en op pelsdierkwekerijen. Of aan de wreedheden op de veemarkten en het leed van gedwangvoerde foie gras-eenden, die GAIA allemaal blootlegde.

BELGIË’S BEKENDSTE

GAIA is dan ook met voorsprong de bekendste dierenrechtenorganisatie die opkomt voor het welzijn van dieren in België. 7 op 10 Belgen vinden GAIA noodzakelijk en 6 op 10 zijn van mening dat GAIA een positieve maatschappelijke impact heeft.

Naar aanleiding van de 30ste verjaardag stelden oprichters Ann De Greef en Michel Vandenbosch een lijst op met 30 van hun belangrijkste overwinningen. Van de sluiting van 6 privé-zoos en de afschaffing van 6 van de 9 veemarkten over een EU-handelsverbod op zeehondenproducten en cosmetica getest op dieren, of het verbod op circussen met wilde dieren, het verbod op onverdoofd slachten in Vlaanderen en Wallonië en op pelsdierkwekerijen in heel België, en de verkoop van 575.000 potjes Faux Gras de GAIA in 2021. Enzovoort.Die successen mogen gevierd worden en dat gebeurt dan ook de hele maand oktober, onder meer met een opvallende verjaardagscampagne die GAIA op 4 oktober lanceert naar aanleiding van Werelddierendag.

VERGELIJKING WWF

Uit de opiniepeiling, die uitgevoerd werd bij 1.650 Belgen, blijkt dat GAIA veruit de bekendste dierenrechtenorganisatie in in België. 48% van de Belgen (en 60% van de Vlamingen) noemt GAIA spontaan (en 81% geholpen) als dierenrechtenorganisatie die opkomt voor dierenwelzijn.

Ter vergelijking: een internationale organisatie als WWF roept een spontane bekendheid op van 18%. Bovendien heeft 6 op 10 Belgen een (zeer) positieve indruk over GAIA.

MEER ACTIE

Maar liefst 93% van de Belgen – zowel Vlamingen, Walen als Brusselaars - ​ is daarover op z’n minst een beetje bezorgd. Slechts 7 % zegt helemaal niet bezorgd te zijn. Meer dan 6 op 10 vinden dat de wetgeving rond dierenwelzijn de afgelopen jaren verbeterd is, al vinden meer dan 7 op 10 dat deze wetgeving strenger mag zijn.

Het overgrote deel van de Belgen (8 op 10) vindt dat politieke verantwoordelijken meer actie moeten ondernemen voor dierenrechten. Walen hechten zelfs nóg meer belang aan de waardigheid van de dieren, bestrijding van dierenleed en een strengere wetgeving hieromtrent.

DIEREN DODEN = PROBLEEM

Blijkt ook uit de studie: veel Belgen vinden het doden van een dier een probleem. 53% van de Belgen, meer dan helft dus, vindt dat het doden van een dier niet oké is voor kledingfolklore en traditie (52%) en voor jachtdoeleinden (48%).

46% van de Belgen acht het doden van dieren voor landbouweconomische doeleinden problematisch en 38% vindt ook het doden van een dier voor de productie van vlees een probleem. 40% heeft dan weer een probleem met het doden van dieren voor medische doeleinden en wetenschappelijk onderzoek.

DOELSTELLINGEN GAIA

De meerderheid tot grote meerderheid schaart zich achter een aantal vooropgestelde doelstellingen van GAIA. 83% gaat akkoord dat de invoer van pups uit Oost-Europa moet gestopt worden. Voor 76% moeten (batterij)kooien voor legkippen verboden worden in Vlaanderen (in Wallonië is er al een verbod). 64% van de Belgen wil een verbod op het levend koken en doormidden snijden van kreeften. 62% wil dat dieren grondwettelijk beschermd worden. Voor 6 op 10 Belgen moeten dierproeven uitgefaseerd worden.

Michel Vandenbosch, GAIA-voorzitter: “Sinds 1992 trachten we het belang van het dierenwelzijn te doen doordringen tot alle geledingen van de samenleving: de politiek, het gerecht, het bedrijfsleven, het onderwijs, de media, … Daar zijn we al behoorlijk in geslaagd maar het werk is bijlange niet af. Tijdens de 30 jaar die GAIA inmiddels op de teller heeft, evolueerden de dieren langzaam – te langzaam – in de geesten en de harten van de mensen. Van iets evolueerden ze meer naar iemand. Geen dingen meer, maar kwetsbare individuen met gevoel, belangen en rechten, die bijzondere bescherming verdienen. Dat is de dierentransitie waarvoor GAIA ijvert, dag in dag uit. Die transitie is volop aan de gang maar nog lang niet gerealiseerd.”

Ann De Greef, directeur GAIA: “In 30 jaar tijd hebben we véél gerealiseerd. Ik vind het meest indrukwekkende dat mensen ons zodanig vertrouwen dat ze ons geld geven. Wij hebben nul euro subsidies, dus alles wat we doen en hebben, van mijn bureaustoel tot de benzine die onze voorlichters in hun auto doen om naar de scholen te gaan, is betaald door een Vlaming, een Waal of een Brusselaar. Om mezelf moed in te spreken, beroep ik me graag op een quote van Margaret Mead - Twijfel er nooit aan dat een kleine groep van weldenkende, toegewijde burgers de wereld kan veranderen. Het is namelijk nooit anders gegaan."

De strijd gaat onherroepelijk verder. Staat nog op de agenda de komende tijd: Een verbod op onverdoofd slachten in Brussel. Geen legkippen meer in kooien en geen chirurgische biggencastratie. Alleen nog plantaardige voeding en kweekvlees in de winkelrekken. De transitie naar proefdiervrij onderzoek. EU-verbod op pelsdierenkweek voor bont. Een EU-commissaris voor Dierenwelzijn. Geen dolfijnen in gevangenschap meer. En het opnemen van de dieren in de grondwet.

Een lijst van 30 markante verwezenlijkingen van GAIA vindt u hier.

In de Ipsos-opiniepeiling als bijlage vindt u bovendien ook de resultaten per provincie.