Vuurwerk is voor jong en oud een magisch moment van gedeelde vreugde. Maar bij de dieren lokken die onverwachte, luide knallen paniek uit. Gestresseerd en verward vluchten dieren soms ver weg van de lichtflitsen en het geluid. Elk jaar opnieuw lopen dieren verloren of raken ze gewond. Of erger nog: sterven ze.

Meer dan twee jaar geleden gaven GAIA en Brussels staatssecretaris van Dierenwelzijn Bianca Debaets de allereerste officiële demonstratie van geluidsarm vuurwerk in België. Intussen kozen heel wat gemeentes voor dat diervriendelijkere alternatief.

In Vlaanderen werd in april 2019 een decreet uitgevaardigd dat vuurwerk verbiedt, tenzij de lokale besturen anders beslissen. In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest daarentegen is de situatie niet veranderd. Slechts enkele gemeenten hebben besloten de sprong te wagen en te kiezen voor een diervriendelijker alternatief.

Wat is geluidsarm vuurwerk?

Geluidsarm vuurwerk is even mooi maar een pak diervriendelijker. Bij traditioneel vuurwerk krijg je een luide knal veroorzaakt door de 'break' van de lading in de vuurpijl. Deze lading zorgt ervoor dat de vuurpijl uit elkaar spat. Deze knallen kunnen een volume halen tot 170 decibel(!). Voor geluidsarm vuurwerk ligt de maximum grens echter op 85 db.

Geluidsarm vuurwerk

Sommige gemeenten, zoals Zelzate, Hooglede, Kalmthout, Essen, Brugge, Wuustwezel, Stekene en Kruibeke, hebben de stap al gezet en kiezen uitdrukkelijk voor geluidsarm vuurwerk. Anderen doen het nog beter en verbieden vuurwerk op hun grondgebied.

Hoe kan ik mijn gemeente/stad overtuigen?

Elk jaar moet een gemeente een openbare aanbesteding uitschrijven. De traditionele vuurwerkfabrikanten lobbyen bij de gemeenten om ervoor te zorgen dat er niets verandert. Door een e-mail te sturen naar uw burgemeester en/of uw schepen van Dierenwelzijn, helpt u ons om hen te overtuigen om te kiezen voor een alternatief dat echt meer respect heeft voor dieren.

Mijn gemeente

Je weet niet naar wie u een e-mail moet sturen?

Op de website van uw stad/gemeente, kan u het e-mailadres vinden van de burgemeester en/of de schepen van Dierenwelzijn.

Aan particulieren die toch per se vuurwerk willen, geven we onderstaande tips.

  • Hou huisdieren binnen zodra het donker wordt. Sluit ramen & deuren, gordijnen, rolluiken en eventuele kattenluiken.
  • Laat het licht branden en doe de radio of de tv aan om het ergste lawaai van het vuurwerk buiten te dempen.
  • Als uw dier zeer gevoelig is voor harde knallen, bespreek dat dan op voorhand met uw dierenarts. Let op met medicatie: die kan stoffen bevatten waarvan uw huisdier weliswaar verdoofd raakt, maar wel nog angstig is.
  • Houd paarden, ezels, pony's en runderen op stal.
  • Zorg dat uw huisdier gechipt en geregistreerd is en zijn/haar naamkokertje om heeft. Zo kan hij/zij makkelijk teruggevonden worden als hij/zij toch zou weglopen.
  • U kunt uw huisdieren langzaam laten wennen aan vuurwerk. Er zijn cd's met vuurwerkgeluiden te koop, of u kunt bestanden met vuurwerkgeluiden downloaden op het internet.
  • Begin uw huisdier niet overdreven veel te troosten als hij/zij bang is van het vuurwerk, tenzij er sprake is van complete paniek.
  • Straf uw dier ook niet als hij/zij zich angstig gedraagt.