Politieke lafheid doet dieren lijden

Politieke lafheid doet dieren lijden

GAIA informeert
21 oktober 2021

Politieke lafheid doet dieren lijden

Een twintigtal actievoerders van dierenrechtenorganisatie GAIA voerde vandaag opnieuw actie voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel. In tegenstelling tot vorige week waren er deze keer ook drie andere verenigingen aanwezig: Help Animals, Het Blauwe Kruis van België en Conseil National de la protection Animale.

De actievoerders droegen runder- en schapenmaskers en demonstreerden met grote spandoeken om de hevige pijn en het erge leed van onverdoofd geslachte dieren aan te klagen. “Die politieke lafheid hangt ons de keel uit,” trokken zij fel van leer tegen de Brusselse regeringsleden die nog steeds weigeren om akkoord te gaan met een verbod op onverdoofd slachten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

En de stierengevechten dan?

GAIA dringt er bij de Brusselse regeringsleden op aan om het ontwerp van ordonnantie van Brussels minister van Dierenwelzijn Bernard Clerfayt (Défi) aan te nemen. Vandaag legde Clerfayt zijn voorstel om onverdoofd slachten te verbieden, ook in het kader van religieuze riten, opnieuw op de regeringstafel.

“In tegenstelling tot wat minister-president Vervoort onlangs zei, zal het verbod op onverdoofd slachten in Brussel de dierenzaak ongetwijfeld vooruithelpen. Het onnodig toebrengen van intens en extreem lijden aan duizenden schapen en runderen zou dan verboden zijn in heel België. De minister-president lijkt echter van mening dat we moeten wachten tot het onverdoofd slachten verboden is in heel Europa, en waarom niet in de hele wereld. Maar België heeft toch ook niet gewacht op Spanje of Frankrijk, waar nog steeds stierengevechten plaatsvinden, om dierengevechten al in 1929 te verbieden? België kan een sterk signaal geven aan de EU en de wereld. Wist u trouwens dat landen als Zweden, Denemarken, Noorwegen, Slovenië en Zwitserland ook reeds een verbod op onverdoofd slachten hebben ingevoerd?” voert GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch aan.

Maatschappelijke behoefte

Het onverdoofd slachten verbieden en een voorafgaandelijke verdoving invoeren, is een dwingende maatschappelijke behoefte en een gerechtvaardigde maatregel, die proportioneel én noodzakelijk is. Dat is precies wat het Hof van Justitie van de EU en het Belgisch Grondwettelijk Hof in hun arresten bepaald hebben. “Blijkbaar is dat de minister-president ontgaan,” aldus Michel Vandenbosch.

Meer nieuwsberichten over:

Stuur een mail naar de Brusselse Parlementsleden

En overtuig hen om voor het verbod te stemmen

Voor een verbod op onverdoofd slachten in Brussel

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.