“De islam en respect voor dierenwelzijn kunnen perfect samengaan”

“De islam en respect voor dierenwelzijn kunnen perfect samengaan”

GAIA informeert
22 juni 2015

GAIA juicht plan om elektronarcose te demonstreren toe

GAIA staat achter het plan van Fons Duchateau, Antwerps schepen van Diversiteit, om in de aanloop naar het offerfeest aan te tonen dat schapen verdoofd geslacht kunnen worden, zónder vermijdbaar lijden, door middel van elektronarcose. “Het gaat om een omkeerbare verdovingsmethode die verenigbaar is met de islamitische slachtgebruiken. De islam en respect voor dierenwelzijn kunnen dus perfect samengaan”, aldus GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

De dierenrechtenorganisatie betreurt wel dat de Moslimexecutieve weigert in te gaan op de uitnodiging van de Antwerpse schepen om de demonstratie bij te wonen. Michel Vandenbosch: “Ik stel vast dat bij de voorzitter van de Moslimexecutieve elke wil ontbreekt om tot een oplossing te komen. Een oplossing die de legitieme wens van de moslimgemeenschap om het offerfeest waardig te kunnen beleven, kan verzoenen met de legitieme verzuchtingen van de grote meerderheid van de bevolking om de offerdieren niet te doen lijden.”

Afvallige moslims
Volgens Michel Vandenbosch rijst dan ook de vraag of de Moslimexecutieve in deze kwestie nog wel als een valabele gesprekspartner beschouwd kan worden, aangezien de voorzitter rabiaat vasthoudt aan het onverdoofd slachten – dat de dieren onomstotelijk erg doet lijden. Bovendien zijn er al heel wat landen die enkel nog het slachten met verdoving toelaten, zoals Zweden, Noorwegen, Zwitserland, Denemarken, Slovenië en IJsland. Ook moslimlanden als Indonesië, Maleisië, de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië aanvaarden de import en de consumptie van het vlees van verdoofde dieren. “Leven daar dan alleen afvallige moslims”, vraagt Michel Vandenbosch zich af.

  • pptx

    Bijna 9 op de 10 Vlamingen willen een verbod op onverdoofd slachten

    Download slides
Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.