Chicken Squeeze is een gloednieuwe online game die zijn spelers uitdaagt om eieren (punten) te verdienen door zélf zoveel mogelijk leghennen in belachelijk kleine ruimtes te stoppen, die aan het eind van de game (batterij)kooien blijken te zijn. Als het spel gespeeld is, kunnen de spelers met een eenvoudige klik deelnemen aan een online boodschappenactie tegen kooieieren. Copyright: GAIA. Target: de supermarkten. Met Chicken Squeeze start de dierenrechtenorganisatie zijn Boycot-cotcampagne van dit jaar. De actie is in de eerste plaats gericht aan het adres van de supermarktketens. Die verwerken nog massa's dieronvriendelijk geproduceerde eieren van miljoenen kippen uit (batterij)kooien in allerlei huismerkproducten als mayonaise, pasta en koekjes.
Chicken Squeeze wil de spelers niet enkel op een ludieke manier bewust maken van het leed van leghennen in (batterij)kooien. Met de game wil GAIA hen vooral aanzetten tot concrete actie: door er bij de supermarktketens op aan te dringen om voor hun eigen merkproducten alleen nog scharreleieren te gebruiken. Dat kan door op het einde van het spel met een simpele klik deel te nemen aan een online boodschappenactie.
Waarom de supermarkten?
Wat de verse eieren betreft, leverde de Boycot-cotcampagne (www.boycotcot.be) van GAIA eerder al resultaat op: in België verkopen de supermarkten alleen nog kooivrije scharreleieren. Maar in allerlei pasta-, koekjes en andere huismerken van de grootwarenhuizen worden nog miljoenen dieronvriendelijk geproduceerde eieren van gekooide kippen verwerkt. Daarom zet GAIA zijn campagne verder. Bedoeling is de supermarktketens ervan te overtuigen om ook in dat soort voedingswaren geen kooieieren meer te verwerken en over te schakelen op diervriendelijkere eieren van scharrelhouderijen of van kippen met vrije uitloop.
8 Belgen op 10 vinden het onaanvaardbaar dat kiponvriendelijke kooieieren in mayonaise, pasta's, koekjes en andere producten verwerkt worden. Dat blijkt uit een opiniepeiling uit 2011 van IPSOS in opdracht van GAIA.
Ei goed, al goed
Inmiddels bevatten de producten van Calvé (mayonaise) en Lotus Bakeries (koekjes) geen kooieieren meer. Calvé gebruikt enkel nog eieren van kippen met vrije uitloop. Concurrent Devos Lemmens daarentegen verwerkt nog altijd kooieren in zijn producten. Vorig jaar kregen Calvé en Lotus Bakeries voor hun voorbeeldig productbeleid een Good Egg Award van GAIA en zijn internationale zusterorganisatie Compassion in World Farming.
De kip moet uit de kooi
In ongeveer een derde van de houderijen in ons land zitten de leghennen nog altijd opgesloten in de klassieke legbatterijen (het slechtste van het slechte voor leghennen), die sinds 1 januari 2012 verboden zijn. De sector kreeg van de overheid tijd tot juli om de wet te respecteren, terwijl ze daarvoor 12 jaar de tijd hadden. Wettelijk toegelaten zijn de zogenaamde 'verrijkte' kooien. Maar daarin zijn kippen nauwelijks beter af: iets meer bruikbare ruimte per kip (650 cm2 in plaats van 550cm2) of ongeveer een A4 ruimte voor 1 leghen, ruimschoots onvoldoende materiaal om te scharrelen en slechts één nest voor verschillende kippen. Dat voldoet niet aan de gedragsbehoeften en welzijnsnoden van kippen. In vergelijking met kooihuisvesting kunnen kooivrije scharrelhouderijen beter tot veel beter beantwoorden aan de gedragsbehoeften van de leghennen qua ruimte, scharrelmogelijkheden, nestgedrag en de mogelijkheid om stofbaden te nemen.
Klik hier om Chicken Squeeze te spelen.
Image
3 april 2012