Verjaardagsfeest kers op de taart van 20 jaar GAIA

Verjaardagsfeest kers op de taart van 20 jaar GAIA

Evenement
11 juni 2012

De GAIA-­Dag gisteren lokte honderden dierenvrienden naar Antwerpen om de verjaardag van de dierenrechtenorganisatie GAIA te vieren. GAIA trakteerde de aanwezige vrijwilligers en sympathisanten op haar beurt op een vol programma, waarbij (bekende) mensen, die zich ingespannen hebben voor het dierenwelzijn, in het zonnetje werden gezet middels de Gouden Poot‐Awardsshow.

Moed
Federaal minister voor Dierenwelzijn Laurette Onkelinx opende de dag. In haar speech prees Onkelinx GAIA als een vereniging 'die door haar moed maar vooral door haar vastberadenheid haar sporen heeft verdiend, en waarvan de naam in de loop der tijden een symbool op zich, zelfs een synoniem voor de verdediging van de dieren is geworden'. De minister erkende dat er een lange weg is afgelegd door GAIA, maar dat die niet toevallig samenvalt met de evolutie van de wetgeving rond dierenwelzijn. Ze haalde ook het vrijdag door de ministerraad aangenomen wet op het steriliseren van katten aan. Tot GAIA's teleurstelling werd het derde punt van het advies (het verplicht laten steriliseren van alle huiskatten) niet in wet omgezet. Onkelinx beloofde echter 'krachtig te zullen pleiten' om het meerjarenplan volledig van kracht te laten worden.

Incontournable
Ook GAIA-­voorzitter Michel Vandenbosch hield een warme speech, waarin hij twintig jaar GAIA in herinnering bracht. "Je kan voor of tegen GAIA zijn, maar als het om dierenwelzijn gaat, kan je in elk geval niet om ons heen", speechte Vandenbosch. "Maar GAIA is 'incontournable.'" De GAIA-­voorzitter bracht de vele acties in herinnering en stelde dat in totaal al bijna 70% van het programma dat GAIA in 1992 opstelde reeds gehaald is. "Weinig politieke partijen zullen ons dat na doen", grapte Vandenbosch in zijn speech. Toch erkende de GAIA-­voorman dat er nog veel werk aan de winkel is. "Er is nog een lange weg te gaan. Dat schrikt ons geenszins af. Als advocaten voor de dieren zijn we het aan onze beschermelingen verplicht een uitdaging voor de komende twintig jaar met beide handen aan te grijpen, met evenveel moed en doorzettingsvermogen als de voorbije twintig jaar."

Winnaars GAIA's Gouden Poot-­Awards
Voor deze dag had GAIA speciaal de 'GAIA Gouden Poot-­‐Awards' georganiseerd, een prijzenfestijn, waarin mensen en bedrijven met een 'Gouden Poot' beloond werden voor hun inzet voor de dieren. Uit handen van Laurette Onkelinx ontving de Leuvense burgemeester Louis Tobback als eerste een Gouden Poot, voor zijn tussenkomst in 1995 bij de wrede straatpaardenkoersen. Als minister van Binnenlandse Zaken verbood hij destijds na een campagne van GAIA de straatpaardenkoersen. Dat zou GAIA's eerste grote succes worden.

Zeehondenjacht en kattenjacht
Ook CD&V-­minister Hilde Crevits en CDH-­partijleider Benoît Lutgen ontvingen elk een Gouden Poot, voor hun inspanningen om de kattenjacht zowel in Vlaanderen als in Wallonië te verbieden. Ook Jean-­Marie De Decker en Magda De Meyer kregen van Vandenbosch een Award. Enkele jaren geleden waren ze in Canada getuige van de gruwelen van de zeehondenjacht, waar ze eenmaal terug in België verslag over uitgebracht hebben bij de bevoegde minister. Die getuigenissen leidde ertoe dat België, het eerste Europese land werd, dat een invoerverbod op zeehondenproducten instelde. Ook Europees Parlementslid Frieda Brepoels werd in het zonnetje gezet. Ze ontving een Award voor haar belangrijke rol in de totstandbrenging van een Europees verbod op de invoer van zeehondenproducten.

Aanscherping dierenwelzijnswet
Ook de burgemeester van Sint-­Truiden, Ludwig Van den Hove, ontving een Gouden Poot. Als Kamerlid zorgde hij ervoor dat de dierenwelzijnswet aangescherpt en verstrengd werd. Zo is het sinds zijn interventie officieel verboden om seksuele relaties met dieren te onderhouden. Ook is het nu door een wijziging in artikel 1 onmogelijk om veebeulen of dierenverkrachters vrij te spreken van bewezen feiten.

Retailers in de prijzen
Ook belangrijke retailers die diervriendelijke beslissingen hebben genomen, werden door GAIA in het zonnetje gezet. Pol Goossen reikte samen met zijn hond Wap Gouden Poten uit aan Lidl en Carrefour. Zij ontvingen de prijs omdat zij de eerste grote winkelketens waren die geloofden in Faux Gras de GAIA, het plantaardige en diervriendelijke alternatief voor foie-­gras. Inmiddels zijn alle grote winkelketens behalve Aldi gevolgd, en worden tijdens de kerstperiode zo'n 160.000 potjes verkocht. Colruyt ontving uit handen van GAIA-­directeur Ann De Greef een Award voor hun beslissing om alle kooi-­eieren uit hun eigen merkproducten te bannen. Dat betekent dat in meer dan duizend producten (koekjes, sauzen, pasta's etc.) kooi-eieren door scharreleieren gaan worden vervangen. Colruyt is voorlopig de enige supermarkt die een dergelijke maatregel genomen heeft. Ook Makro ontving, uit handen van Nicky Langley een Award, omdat zij de eerste supermarkt zijn die alle verse kooi-eieren uit de rekken haalde en zo het voorbeeld stelde voor alle andere supermarkten. Voor hun inspanningen voor de varkens kreeg Colruyt tenslotte nog een Gouden Poot, omdat het enkel nog vlees van gevaccineerde biggen koopt. De Gentse schepen voor Dierenwelzijn Guy Reynebeau reikte de prijzen uit. Zelf had hij echter ook nog een cadeautje meegenomen voor GAIA: een Bronzen Kat, vervaardigd door de Gentse kunstenaar Jan Desmarets, die ook op het feest aanwezig was. Maar dat was nog niet alles. Ook de stad Antwerpen bracht een cadeautje mee voor GAIA in de vorm van een kristallen handje van Val Saint-­Lambert.

Vrijwilligers
Tenslotte reikte Michel Vandenbosch nog acht medailles uit aan trouwe GAIA-­vrijwilligers. Musicalster Vera Mann luisterde de prijsuitreiking op met enkele klassiekers (o.a. 'Ne me quitte pas' en 'Bruxelles' van Jacques Brel passeerden de revue, net als 'Ill stand by you' van The Pretenders en 'We shall overcome'). Na de feestelijke uitreiking werd een enorme taart het podium opgereden, die Michel Vandenbosch en Ann De Greef samen aansneden, terwijl het publiek bedolven werd onder de confetti.

Brigitte Bardot
Ook collega-­organisaties uit binnen-­ en buitenland maakten van de gelegenheid gebruik om GAIA met zijn twintigjarig bestaan te feliciteren. Middels een videoboodschap liet Jean-­Marc Montegnies, voorzitter van de Belgische collega-­organisatie Animaux en Peril, weten hoezeer hij de samenwerking met GAIA waardeert. Sonja Van Tichelen, de directeur van Eurogroup for Animals, de pressiegroep die op Europees niveau namens de belangrijkste Europese dierenorganisaties lobbyt voor wetten die dieren beter beschermen, liet weten dat GAIA een gewaardeerd en zeer actief lid van de Eurogroup voor Animals is. Ook de Franse ex-­‐actrice en dierenrechtenactiviste Brigitte Bardot had een goed woordje over voor GAIA, een organisatie die ze zegt in haar hart te dragen. Tenslotte nam Philip Lymbery, de CEO van Compassion in World Farming, de belangrijkste internationale organisatie voor het welzijn van landbouwdieren virtueel, het woord. "Twintig jaar naar de oprichting is GAIA een ware locomotief voor verandering voor de dieren om hun situatie te verbeteren, en hun lijden te stoppen", prees hij GAIA.

Toekomst
"Het was een prachtige dag", kijkt GAIA-­voorzitter Michel Vandenbosch tevreden terug. "De warmte, steun en liefde van alle mensen was overweldigend!", zegt hij. "Dat geeft ons veel moed om nog eens twintig jaar verder te doen", aldus een tevreden GAIA-­voorzitter. "We hebben nog een hele weg af te leggen, maar vandaag is de toekomst van de dieren begonnen!" Ook GAIA-­directeur Ann De Greef is tevreden over de GAIA-­Dag. "Het was een hele fijne dag", zegt ze. "Dit geeft veel moed, het was fijn om dit samen met onze leden en sympathisanten te vieren. We gaan verder op dit positieve elan!"

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.