Stop het levend plukken van eenden en ganzen!

Stop het levend plukken van eenden en ganzen!

GAIA informeert
23 mei 2016

De Europese norm voor het gebruik van veren en dons als vulmateriaal staat deze week opnieuw op de agenda van het Europese Comité voor Normalisatie (CEN).

In Europa worden er elk jaar naar schatting 800.000 tot 1 miljoen ganzen geplukt – vaak als ze nog leven – voor de productie van kussens en dekens. Samen met andere Europese dierenrechtenorganisaties vraagt GAIA dat er een einde komt aan die wrede praktijk. “Als mensen veren en dons willen als vulmateriaal, dan mag dat wat ons betreft niet langer afkomstig zijn van levend geplukte eenden en ganzen”, legt GAIA-directeur Ann De Greef uit.

GAIA en zijn Europese collega’s zijn van mening dat de Europese standaarden voor veren en dons voor gebruik als vulmateriaal moeten worden herzien. “Het aspect dierenwelzijn moet er duidelijk in worden opgenomen, wat nu niet het geval is”, verduidelijkt Ann De Greef. “Nochtans is het levend plukken van ganzen of eenden uiterst pijnlijk en stresserend voor het dier in kwestie.”

Halfweg oktober vond in Berlijn de allereerste meeting plaats van het nieuwe Projectcomité CEN/TC 443, dat werd opgericht om de EU-standaard voor veren en dons aan te passen – onder meer ten voordele van het dierenwelzijn. In dat comité zetelt GAIA-directeur Ann De Greef als de Belgische expert ter zake. “Ons voorstel? Geen dons meer van levende dieren, noch van dieren die gedwangvoederd werden”, klinkt het samenvattend.

Meer informatie over deze norm? Surf naar de website van het Europese Comité voor Normalisatie (CEN).

(Foto: Vier Pfoten)

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.