Image
14 mei 2012

Vanaf 1 juli 2012 schakelt Vandemoortele over op het gebruik van scharreleieren in de commercialisatie van mayonaises en sauzen, zowel in foodservice als in retail. Dat bevestigt Vandemoortele in een mail aan dierenrechtenorganisatie GAIA.

Beter leven voor steeds meer leghennen

GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch is zeer te spreken over de beslissing van Vandemoortele om kooieieren te weren uit het productieproces van zijn leveranciers van mayonaises en sauzen. "Dit is fantastisch nieuws", reageert Vandenbosch. "Onze boycot-cot campagne werpt steeds meer vruchten af. Vandemoortele geeft tienduizenden leghennen een beter leven."

Twee weken geleden besliste supermarktketen Colruyt al om kooieieren tegen het eind van dit jaar te bannen uit verwerkte producten van hun huismerk. Ook de Landsbond der Beenhouwers roept haar leden op enkel nog scharreleieren te verkopen en verwerken in hun producten.

Hoopvol

"Nu kijken we hoopvol uit naar Devos Lemmens, met wie we op 1 juni rond de tafel zitten," zegt Michel Vandenbosch. Vorige maand voerde GAIA nog actie bij Devos Lemmens omdat het bedrijf nog altijd kooieieren verwerkt in zijn sauzen.

Belg wil geen kooieieren

Uit een opiniepeiling van IPSOS in opdracht van GAIA blijkt dat acht op de tien Belgen willen dat kooieieren uit verwerkte voedingsproducten zoals sauzen, pasta's, koekjes etc. worden gebannen.