Ook Paul McCartney pleit voor einde aan dierproeven voor cosmetica en schaart zich achter burgerinitiatief

Ook Paul McCartney pleit voor einde aan dierproeven voor cosmetica en schaart zich achter burgerinitiatief

GAIA informeert
11 februari 2022

Europa’s verbod op dierproeven voor cosmetica is in gevaar en Sir Paul McCartney springt bij om te helpen.

De ex-frontman van The Beatles verleent zijn steun aan het Europees burgerinitiatief ‘Save Cruelty-Free Cosmetics’, een initiatief van verschillende dierenrechtenorganisaties waaronder GAIA. Het doel is om 1 miljoen Europese burgers te mobiliseren om de Europese Commissie op te roepen het verbod op het testen van cosmetica-ingrediënten op dieren te handhaven en te versterken.

“We dachten allemaal dat de strijd voorbij was en dat cosmetica-tests op dieren in Europa tot het verleden behoorden, maar dat is helaas niet het geval. Het Europees Agentschap voor Chemische Stoffen eist nog steeds het gebruik van duizenden konijnen, ratten, vissen en andere dieren bij het testen van cosmetica-ingrediënten”, zegt McCartney, die al lange tijd vegetariër en dierenactivist is.

“Maar jij kunt helpen om hier een eind aan te maken. Geen enkel dier zou mogen lijden voor schoonheid”, voegt hij eraan toe.

De petitie tekenen kan hier.

Nog steeds

Dierenrechtenactivisten hadden decennialang geijverd voor het beëindigen van dierproeven voor cosmetica, en in 2009 werd een langverwacht verbod voor de hele EU ingevoerd.

Vier jaar later werd een verbod op de verkoop van op dieren geteste producten overal ter wereld ingevoerd, wat velen deed geloven dat de campagne voor cosmetica zonder dierenleed officieel gewonnen was.

Maar hoewel het verbod op testen en op de markt brengen al sinds 2013 van kracht is, lijden duizenden dieren tot op de dag van vandaag nog steeds in laboratoria.

Werknemers

In het kader van de EU-verordening inzake chemische stoffen eist het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA) nieuwe dierproeven voor chemische stoffen die uitsluitend als cosmetica-ingrediënten worden gebruikt. De redenering is dat de proeven nodig zijn om de veiligheid aan te tonen voor werknemers die de stoffen vervaardigen of hanteren - terwijl veel van deze chemische stoffen al tientallen jaren veilig worden gebruikt en zijn goedgekeurd voor gebruik door consumenten.

De overgrote meerderheid van de EU-burgers is tegen dierproeven voor cosmetica, en deze ondemocratische eisen druisen in tegen hun wensen.

Wat gebeurt met de dieren?

De experimenteerders dwangvoederen zwangere konijnen een bepaald ingrediënt, om hen en hun ongeboren baby’s daarna te doden en te ontleden. En ratten, bijvoorbeeld, worden in inhalatieproeven gebruikt en in nauwe buisjes geperst waarin ze geïmmobiliseerd worden en gedwongen om urenlang stoffen te inhaleren, en dat weken- of maandenlang elke dag. Daarna worden ze door de experimenteerders gedood en ontleed.

Een Europees burgerinitiatief is een mechanisme gelinkt aan een petitie, dat EU-burgers in staat moet stellen deel te nemen aan het EU-beleid. Wanneer een initiatief binnen 12 maanden meer dan 1 miljoen handtekeningen verzamelt, zal de Europese Commissie actie ondernemen.

Drie doelstellingen

Om een nieuw, humaan tijdperk zonder dierproeven in te luiden, heeft het Europees burgerinitiatief drie doelstellingen.

Ten eerste dringt het er bij de EU op aan de bestaande cosmeticawetgeving te beschermen en te versterken om consumenten, werknemers en het milieu te beschermen zonder dierproeven. Ten tweede wordt gepleit voor de omvorming van de EU-regelgeving inzake chemische stoffen om ervoor te zorgen dat de menselijke gezondheid en het milieu worden beschermd zonder nieuwe eisen inzake dierproeven. Ten slotte wordt de Commissie opgeroepen zich in te zetten voor dierproefvrije wetenschap op alle gebieden - niet alleen cosmetica.

Sommige van de wettelijk voorgeschreven dierproeven zijn niet eens gevalideerd, wat betekent dat hun wetenschappelijke basis, betrouwbaarheid en relevantie voor de mens niet afdoende zijn aangetoond. In combinatie met aanzienlijke biologische verschillen tussen de mens en de dieren die voor toxiciteitstests worden gebruikt, leidt dit tot onbetrouwbare resultaten die het risico inhouden dat mens en milieu niet worden beschermd.

Alternatieven

Geavanceerde, proefdiervrije onderzoeksmethoden zijn beschikbaar en worden steeds verder ontwikkeld.

Geavanceerde instrumenten zoals driedimensionale weefselmodellen en geavanceerde computersimulaties worden tegenwoordig routinematig gebruikt om de veiligheid van cosmetica te beoordelen zonder ook maar één dier te schaden. McCartney en het Europees burgerinitiatief doen een beroep op de Europese Commissie om op te treden en een overgang naar deze humane, voor de mens relevante wetenschappelijke methoden te vergemakkelijken.

Bron: Euronews.green

Nog meer info vind je hier.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.