In nauwe samenwerking met GAIA kiest Continental Foods voor meer dierenwelzijn

In nauwe samenwerking met GAIA kiest Continental Foods voor meer dierenwelzijn

Resultaat
10 oktober 2019

Continental Foods, de voedingsgroep boven merken als Aïki, Devos Lemmens, Liebig, OXO en Royco, gaat de welzijnsnormen voor zijn kippen verhogen. Ze ondertekenden de ‘Better Chicken Commitment’ (BCC), een engagement dat wordt gesteund door de grootste dierenwelzijnsorganisaties in Europa. Continental verbindt zich er onder meer toe om tegen 2026 niet langer snelgroeiende kippenrassen (de zogenaamde plofkippen) te gebruiken in zijn producten en dat in België, Duitsland, Finland, Frankrijk en Zweden.

Geen snelgroeiende rassen (plofkippen), minder kippen per vierkante meter, natuurlijk licht, verrijking in de leefruimte van de kippen en verdoving voor de slacht: met deze criteria van de ‘Better Chicken Commitment’ willen GAIA en een 30-tal andere dierenrechtenorganisaties een einde brengen aan de wreedste praktijken in de kippenfokkerij en -slacht.

Waarom schakelt Continental Foods pas over in 2026? België bijvoorbeeld is een land waar bijna 97% van de vleeskippen afkomstig is van intensieve of zelfs industriële veeteelt, met grote pluimveestallen waar tienduizenden kippen opeengepakt zitten. Het is dan ook logisch dat de omschakeling binnen de kippenhouderijen en de slachthuizen niet op één dag tijd kan gebeuren. Continental Foods mikt op 2026 om aan alle criteria van de ‘Better Chicken Commitment’ te voldoen.

Miljoenen dieren

Voor Michel Vandenbosch, voorzitter en medeoprichter van GAIA, is de beslissing van Continental Foods een sterk signaal voor de hele sector: "Dit is een belangrijke beslissing die een positieve impact zal hebben op miljoenen dieren. We moedigen andere voedingsgroepen, maar ook fastfoodketens en de horeca, aan om zich te laten inspireren door de inzet van de Belgische leider in de voedingssector en een einde te maken aan de ergste praktijken bij het kweken en slachten van vleeskuikens.”

Thomas Bittinger, CEO van Continental Foods: "Bij Continental Foods nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus. Dierenwelzijn is belangrijk voor de consumenten en voor ons. Wij zijn van mening dat het een belangrijk onderdeel is van een duurzame toeleveringsketen. Daarom hebben we een paar jaar geleden alle kooieieren uit onze producten gebannen. Met dit nieuwe engagement zetten we de volgende stap om het welzijn van de kippen te helpen verbeteren.”

Continental Foods is ervan overtuigd dat 50% van zijn Belgische producten tegen 2024 aan de BCC zal voldoen. Een van de grootste leveranciers van Continental Foods voor de Belgische markt, Diana Foods, zal pas vanaf 2026 aan de BCC kunnen voldoen. "Wij zullen erover waken dat deze verbintenis wordt nagekomen”, benadrukt Michel Vandenbosch.

Aoste, KFC en Nestlé

Continental Foods is niet het eerste bedrijf dat kiest voor meer kippenwelzijn. Dankzij de aanhoudende inspanningen van de internationale Open Wing Alliance, waarvan GAIA de vertegenwoordiger is in België, verbonden onder meer Nestlé, Danone, Unilever, Dr. Oetker en KFC zich er reeds toe om te voldoen aan de criteria van de Better Chicken Commitment.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.