JEP: “Tv-spot van GAIA tegen foie gras voldoet aan de regels”

JEP: “Tv-spot van GAIA tegen foie gras voldoet aan de regels”

GAIA informeert
08 januari 2016

Tijdens de feestdagen toonde GAIA een spot op Eén, VTM, RTL en RTBF tegen het dwangvoederen van eenden voor de productie van foie gras. Het ging om beelden van dierenleed uit de dwangvoederloods, om druk uit te oefenen op de consument om geen foie gras meer te eten. De Jury voor Ethische Praktijken inzake Reclame (JEP) heeft eerder deze week geoordeeld dat de tv-spot van GAIA voldoet aan alle regels, nadat er een klacht was binnengelopen.

De indiener van de klacht argumenteerde dat het om beelden ging die in Frankrijk waren gedraaid, eerder dan in België, dat de spot “extreem gewelddadig” was en dat de Belgische wetgeving dwangvoedering toelaat “in zeer strikte omstandigheden” – maar dat de GAIA-spot daar geen gewag van maakt.

De klacht werd volledig weerlegd door de JEP, die GAIA in het gelijk stelde. De beslissing van de JEP klinkt als volgt: “In ons land wordt niet alleen Belgische foie gras verkocht, dus het gebruik van beeldmateriaal uit Frankrijk is perfect gerechtvaardigd”, klonk het. “Bovendien sporen de beelden helemaal met de boodschap die GAIA wil uitdragen: dat de productie van foie gras nefast is voor het dierenwelzijn.”

Hieronder kunt u de tv-spot van GAIA tegen foie gras opnieuw bekijken.

Meer nieuwsberichten over:
Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.