Ipsos-enquête: bijna 84% Limburgers pro verbod op proeven op honden en katten

Ipsos-enquête: bijna 84% Limburgers pro verbod op proeven op honden en katten

GAIA-actie
04 augustus 2016

GAIA voert Pootitie-zomertourneecampagne tegen proeven op honden en katten

Dierenrechtenorganisatie GAIA hield vandaag voor haar jaarlijkse zomertournee halt tijdens de donderdagmarkt op het Stadsplein in Genk. Dit jaar werd het grote publiek (huisdieren inclusief) gevraagd hun hand- of poottekening te zetten onder een Pootitie voor een verbod op proeven op honden en katten. Tot en met 11 augustus toert de dierenrechtenorganisatie langs verschillende Belgische steden om het grote publiek te informeren over de vaak pijnlijke en traumatische experimenten waaraan honden en katten onderworpen worden in Belgische laboratoria. Uit een heel recente IPSOS-enquête in opdracht van GAIA blijkt dat meer dan 8 op 10 Limburgers achter die doelstelling staan evenals 80% van de Vlamingen. “GAIA vraagt dan ook de Vlaamse minister van Dierenwelzijn proeven op honden en katten zo niet te verbieden, dan toch op zijn minst werk te maken van een doeltreffende strategie om het aantal proefhonden en –katten in Vlaanderen tot nul te doen herleiden,” aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Want honden en katten zijn kwetsbare wezens, die net als kleine kinderen en wilsonbekwame volwassen mensen niet in staat zijn om hun geïnformeerde toestemming te geven. Bovendien nemen ze een bijzondere plaats in in het leven van vele Vlamingen.”

Belangrijkste resultaten van de IPSOS-enquête (zie bijlage) in de provincie Limburg:

• Bijna 84% van de Limburgers wil een verbod op proeven op honden en katten.
• 59% van de Limburgers weet dat er in Vlaanderen proeven op honden gebeuren, 56% denkt dat ook katten voor proeven gebruikt worden.
• 75% van de Limburgers vindt dat voor proeven gebruikte honden en katten geadopteerd moeten kunnen worden.
• Bijna 1/3 van de Limburgers is bereid om een labohond of –kat te adopteren, goed wetende dat deze dieren speciale zorgen nodig hebben.
• 58% van de Limburgers is bereid om hun ongeneeslijk zieke kat (vb. kattenaids) of hond te laten deelnemen aan een onderzoeksproject in de hoop dat dit leidt tot de genezing van hun eigen en andere dieren.

1578 honden en 120 katten gebruikt voor proeven Volgens de officiële statistieken werden er in België in 2014 in totaal 1578 honden en 120 katten gebruikt voor wetenschappelijke experimenten. Per regio zijn dat 1539 honden en 90 katten voor Vlaanderen, 8 honden voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 31 honden en 30 katten voor Wallonië.

Ook onze viervoetige vrienden tekenen de Pootitie Medewerkers en vrijwilligers van GAIA nodigden voorbijgangers én hun viervoetige vrienden uit om hun hand- of poottekening te zetten onder de Pootitie, de allereerste petitie in zijn soort, die niet alleen door de ‘baasjes’, maar ook door hun viervoetige levensgezellen kan getekend worden. Honden waren dan ook van harte welkom aan de GAIA-stand op het Genkse Stadsplein, waar ze getrakteerd werden op een kleine versnapering.

De Pootitie werd reeds ondertekend door Pootitie-ambassadeurs Pol Goossen en Wap, Chris Dusauchoit en Mona, Lesley-Ann Poppe en Coco en Herman Brusselmans en Eddie. Loes Van den Heuvel en Lila tekenen present op 9 augustus in Leuven.

Onvoldoende transparant en onbetrouwbaar Ann De Greef klaagt het gebrek aan transparantie en de betrouwbaarheid van de gegevens aan die door de onderzoekers publiek gemaakt worden.: “Een studie die UGent-onderzoekster Elif Stepman op onze vraag eerder dit jaar uitvoerde, komt tot de vaststelling dat onderzoekers uitermate terughoudend zijn om precieze informatie te geven over de aard van de experimenten op honden en katten en het lijden dat de dieren ondergaan. Sommige onderzoekers zijn geneigd het proefdierenleed te onderschatten en blijven behoorlijk vaag over de herkomst van de dieren en het uiteindelijke doel van de experimenten. Ze klagen steen en been over de beperkingen die hen door de huidige regelgeving worden opgelegd. Nochtans is de huidige wetgeving ter bescherming van proefdieren in grote mate geschreven op maat van diegenen die de experimenten uitvoeren,” aldus Ann De Greef (zie ook in bijlage: Het gebruik van honden en katten voor proeven in België).

Wat een labohond of labokat lijden kan Honden en katten worden voor proeven ook in België onderworpen aan verschillende ingrepen: injecties, puncties, het inbrengen van katheters, elektrische schokken, het toedienen van medicijnen, operaties, verwondingen en andere interventies die verre van onschadelijk zijn. “Omwille van het gebrek aan transparantie, betrouwbare onderzoeksinformatie, en het leed dat de dieren onder dwang ondergaan, is GAIA van oordeel dat proeven op honden en katten niet door de beugel kunnen”, benadrukt Ann De Greef. GAIA kant zich tegen experimenten op gezonde honden en katten, die speciaal voor het doel van het experiment (b.v. toxiciteitsonderzoek) ziek gemaakt, verminkt of vergiftigd worden. GAIA heeft echter – weliswaar onder strikte voorwaarden – geen bezwaren tegen onderzoek naar een behandeling van ziek geworden en (tot nader order) ongeneeslijke dieren.

Meer nieuwsberichten over:

Voor een verbod van testen op honden en katten

Open uw mailbox en maak een nieuw bericht aan. Klik op de eerste knop hieronder en plak de e-mailadressen in de adresbalk van uw nieuw bericht. Klik op de tweede knop en plak de tekst in uw nieuw bericht. Verzend, en u bent er!
Sluiten
De tekst is correct gekopieerd.